
Dobra dieta to taka, która pełna jest wartościowych składników, ale przede wszystkim jest smaczna. Ja proponuje dania, które dodadzą nam mega power na cały dzień i przy okazji utrzymają nasze ciało w świetnej kondycji.
Dieta, a właściwie to co jemy jest bardzo ważne dla naszego organizmu. Ja w swojej diecie staram się stosować zdrowe i naturalne produkty pełen witamin i minerałów. Uwielbiam też przyprawy, które dodają potrawom cudowny aromat, ale często też świetnie rozgrzewają. To bardzo ważne szczególnie zimną, kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura, a my chcemy szybko się rozgrzać.
Szybkie, super zdrowe śniadanie
Składniki:
- 2–3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 2-3 szklanki zielonych warzywa jak szpinak, jarmuż lub inne
- 1/2 szklanki pieczonego kalafiora lub pieczonych słodkich ziemniaków
- awokado w plasterkach
- 1/2 łyżeczki świeżego koperku
- sól morska i pieprz do smaku
Rozgrzej 2 łyżeczki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Po rozgrzaniu dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut. Dodaj warzywa i pieczony kalafior, a następnie zamieszaj wszystkie składniki. Posyp solą morską. Gotuj, często mieszając aż warzywa zaczną więdnąć.
Przenieś warzywa do ulubionej miski, a następnie rozbij dwa jajka na tej samej patelni. W razie potrzeby dodaj trochę oleju. Jajka usmaż tak jak lubisz, posyp solą i pieprzem i ułóż na smażonej zieleni. Na górę miski dodaj awokado, a całość posyp świeżym koperkiem.

Poke Bowl z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- mała garść rukoli
- 4-5 pomidorków cherry
- 5 młodych ziemniaków, ale mogą być też normalne ziemniaki
- mały filet z ulubionej ryby
- 1/2 czerwonej papryki
- garść orzechów
- kilka sztuk ulubionych oliwek
- hummus
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki zawiń w folię i upiecz w rozgrzanym do 200C piekarniku. Powinno to zająć około 35 minut. W tym czasie przygotuj rybę. Filet posyp solą i pieprzem, następnie podsmaż na patelni grillowej. Kilka minut z każdej strony. Paprykę pokrój w kostkę. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe przełóż je do ulubionej michy. Na koniec całe danie możesz dodatkowo polać oliwą z oliwek.

Rozgrzewający koktajl
Składniki:
- 2 średniej wielkości banany
- 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki nasion konopi
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zblenduj na gładką masę. Następnie przelej koktajl do ulubionej szklanki i pyszny, rozgrzewający deser gotowy!

Risotto z pieczarkami – porcja dla 2-3 osób
Składniki:
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła ghee
- 1/2 dużej żółtej cebuli, drobno posiekanej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 6-7 dużych pieczarek lub innych ulubionych grzybów
- 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku, plus więcej do ozdabiania
- 1 i 1/2 szklanki ryżu
- 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 3/4 szklanki startego sera parmigiano-reggiano, plus więcej do podania
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3/4 szklanki groszku
- pietruszka drobno posiekana, do ozdabiania
Umieść bulion w średnim rondlu i zacznij podgrzewać na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i dopraw solą i smaż na średnim ogniu przez 5 do 7 minut, często mieszając, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta. Zwiększ ogień pod patelnią i dodaj pokrojone grzyby i wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyć. Kontynuuj gotowanie przez dodatkowe 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż grzyby zmiękną. Dodaj czosnek i świeży tymianek i smaż, ciągle mieszając, przez 30 sekund lub do momentu, aż będą pachnące. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Dodaj ryż i mieszaj składniki. Po kilku minutach ryż będzie szklisty, więc dodaj białe wino i gotuj na średnim ogniu przez 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając lub do całkowitego wchłonięcia wina. Następnie wlej ciepły bulion, wymieszaj, aby połączyć i zagotuj. Zmniejsz ogień do pozostaw na ogniu przez 45 do 50 minut, mieszając co kilka minut do czasu aż ryż nie wchłonie całego bulionu i nie będzie miękki.
Pod koniec gotowania dodaj starty ser parmigiano-reggiano i sok z cytryny i wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodaj rozmrożony groszek. Dopraw do smaku solą koszerną i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp risotto pietruszką.

Smacznego!
Love Ewa 🙂