fbpx

DIETA ZE SMAKIEM

dieta

Dobra dieta to taka, która pełna jest wartościowych składników, ale przede wszystkim jest smaczna. Ja proponuje dania, które dodadzą nam mega power na cały dzień i przy okazji utrzymają nasze ciało w świetnej kondycji.

Dieta, a właściwie to co jemy jest bardzo ważne dla naszego organizmu. Ja w swojej diecie staram się stosować zdrowe i naturalne produkty pełen witamin i minerałów. Uwielbiam też przyprawy, które dodają potrawom cudowny aromat, ale często też świetnie rozgrzewają. To bardzo ważne szczególnie zimną, kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura, a my chcemy szybko się rozgrzać.

Szybkie, super zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 2–3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 2-3 szklanki zielonych warzywa jak szpinak, jarmuż lub inne
  • 1/2 szklanki pieczonego kalafiora lub pieczonych słodkich ziemniaków
  • awokado w plasterkach
  • 1/2 łyżeczki świeżego koperku
  • sól morska i pieprz do smaku

Rozgrzej 2 łyżeczki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Po rozgrzaniu dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut. Dodaj warzywa i pieczony kalafior, a następnie zamieszaj wszystkie składniki. Posyp solą morską. Gotuj, często mieszając aż warzywa zaczną więdnąć.

Przenieś warzywa do ulubionej miski, a następnie rozbij dwa jajka na tej samej patelni. W razie potrzeby dodaj trochę oleju. Jajka usmaż tak jak lubisz, posyp solą i pieprzem i ułóż na smażonej zieleni. Na górę miski dodaj awokado, a całość posyp świeżym koperkiem.

fot. https://www.eatingbirdfood.com/

Poke Bowl z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • mała garść rukoli
  • 4-5 pomidorków cherry
  • 5 młodych ziemniaków, ale mogą być też normalne ziemniaki
  • mały filet z ulubionej ryby
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść orzechów
  • kilka sztuk ulubionych oliwek
  • hummus
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki zawiń w folię i upiecz w rozgrzanym do 200C piekarniku. Powinno to zająć około 35 minut. W tym czasie przygotuj rybę. Filet posyp solą i pieprzem, następnie podsmaż na patelni grillowej. Kilka minut z każdej strony. Paprykę pokrój w kostkę. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe przełóż je do ulubionej michy. Na koniec całe danie możesz dodatkowo polać oliwą z oliwek.

Rozgrzewający koktajl

Składniki:

  • 2 średniej wielkości banany
  • 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki nasion konopi
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zblenduj na gładką masę. Następnie przelej koktajl do ulubionej szklanki i pyszny, rozgrzewający deser gotowy!

fot. lemonsandbasil.com

Risotto z pieczarkami – porcja dla 2-3 osób

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu warzywnego 
  • 3 łyżki masła ghee
  • 1/2 dużej żółtej cebuli, drobno posiekanej 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz  
  • 6-7 dużych pieczarek lub innych ulubionych grzybów
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane  
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku, plus więcej do ozdabiania  
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu
  •  3/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3/4 szklanki startego sera parmigiano-reggiano, plus więcej do podania  
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny  
  • 3/4 szklanki groszku  
  • pietruszka drobno posiekana, do ozdabiania

Umieść bulion w średnim rondlu i zacznij podgrzewać na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i dopraw solą i smaż na średnim ogniu przez 5 do 7 minut, często mieszając, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta. Zwiększ ogień pod patelnią i dodaj pokrojone grzyby i wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyć. Kontynuuj gotowanie przez dodatkowe 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż grzyby zmiękną. Dodaj czosnek i świeży tymianek i smaż, ciągle mieszając, przez 30 sekund lub do momentu, aż będą pachnące. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Dodaj ryż i mieszaj składniki. Po kilku minutach ryż będzie szklisty, więc dodaj białe wino i gotuj na średnim ogniu przez 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając lub do całkowitego wchłonięcia wina. Następnie wlej ciepły bulion, wymieszaj, aby połączyć i zagotuj. Zmniejsz ogień do pozostaw na ogniu przez 45 do 50 minut, mieszając co kilka minut do czasu aż ryż nie wchłonie całego bulionu i nie będzie miękki.

Pod koniec gotowania dodaj starty ser parmigiano-reggiano i sok z cytryny i wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodaj rozmrożony groszek. Dopraw do smaku solą koszerną i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp risotto pietruszką.

fot. https://www.abeautifulplate.com/

Smacznego!

Love Ewa 🙂