Lato to pora roku idealna do tego, aby sięgać po świeże i przede wszystkim zdrowe produkty. Na talerzu nie powinno zabraknąć owoców, zielonych warzyw i super foods, dzięki którym można szybko przygotować naprawdę pyszne i energetyczne dania. Ja już zjadłam swoją porcję, teraz czas na Was!
Bezglutenowa granola z super foods
Składniki:
- bezglutenowa granola z miodem
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka nasion konopii
- mała garść owoców goji
- mleko kokosowe pitne
- kilka orzechów pekan
- garść świeżych malin
- 2-3 świeże figi
Granolę zalej mlekiem kokosowym, a następnie dodaj orzechy i super foods i dodaj owoce. Zobacz jak szybko możesz przygotować pyszne śniadanie. Proste prawda?
Jajka z ciekłym żółtkiem
Składniki:
- 3 jajka z eko hodowli
- 1 ugotowany ziemniak
- garść świeżych liści brokuła
- garść orzechów
- 1 ząbek czosku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka masła Ghee
Ziemniaka ugotuj w lekko posolonej wodzie. Odetnij liście brokuła. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Wlej oliwę na patelnię i zeszklij na niej czosnek, dodaj wcześniej opłukane liście brokuła. Dopraw sól i duś pod przykryciem aż zmiękną. Na osobnej patelni rozgrzej masło Ghee i wrzuć trzy jaja. Smaż do momentu gdy białko się zetnie, ale żółtko pozostanie ciekłe. Potrawę podawaj z garścią orzechów.
Czy wiesz, że… garść brokułowych liści aż w 90% pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A, podczas gdy różyczki – jedynie w 3%. Witamina A zwiększa odporność na infekcje, szczególnie dróg oddechowych. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej czynności układu immunologicznego, a także w leczeniu chorób oczu. Bierze również udział we wzroście kości, wytwarzaniu nabłonka, paznokci, włosów i zębów. W liściach brokułów znajdziemy też sporo witaminy C, a ich garść pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w ponad 40%.
Pomarańcze
Pomarańcze to doskonały sposób nie tylko na zaspokojenie głodu między posiłkami, ale przede wszystkim bomba witaminowa dla naszego organizmu. Jeśli tylko macie dostęp do świeżych pomarańczy sięgnijcie po nie i zjedźcie. Dlaczego? 100 g pomarańczy zawiera tylko 47 kcal. Witamina C obecna w pomarańczach to silny związek przeciwutleniający, który neutralizuje wolne formy tlenu, zapobiega stresowi antyoksydacyjnemu, pomaga wygaszać reakcje zapalne na poziomie komórkowym i spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Aromatyczna zupa z soczewicy
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 łyżka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej – jeśli wolicie więcej, po prostu wrzućcie
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 puszka sosu pomidorowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 5 filiżanek bulionu warzywnego
- ok. 2 szklanki soczewicy czerwonej, (wypłukanej przed gotowaniem)
- świeży szpinak
- 1/4–1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry (plus, w razie potrzeby dodatkowo do przybrania)
- limonka (opcjonalnie)
- 1-2 łyżek stołowych dodatkowego mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego do dekoracji (opcjonalnie)
Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym garnku. Dodaj cebulę i marchewkę i gotuj 5-7 minut, aż będą chrupiące. Dodaj czosnek, imbir, curry, sól i pieprz cayenne. Mieszaj i gotuj 1 minutę, aż potrawa zacznie pachnieć. Następnie dodaj sos pomidorowy, mleko kokosowe i bulion warzywny do garnka i wymieszaj, aby połączyć wszystkie smaki. Opłucz soczewicę, a następnie dodaj ją do garnka. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Zupę gotuj od czasu do czasu mieszając około 20-25 minut lub do momentu, gdy soczewica zmięknie, a zupa zgęstnieje. Po tym czasie wyłącz ogień i dodaj szpinak oraz kolendrę. W razie potrzeby dodaj dodatkową sól. Serwuj zupę z ćwiartkami limonki, odrobiną mleka kokosowego i kolendrą.
Smacznego!
Love Ewa ❤️