fbpx

LEKKIE DANIA PEŁNE ENERGII

Lato to pora roku idealna do tego, aby sięgać po świeże i przede wszystkim zdrowe produkty. Na talerzu nie powinno zabraknąć owoców, zielonych warzyw i super foods, dzięki którym można szybko przygotować naprawdę pyszne i energetyczne dania. Ja już zjadłam swoją porcję, teraz czas na Was!

Bezglutenowa granola z super foods

Składniki:

  • bezglutenowa granola z miodem
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka nasion konopii
  • mała garść owoców goji
  • mleko kokosowe pitne
  • kilka orzechów pekan
  • garść świeżych malin
  • 2-3 świeże figi

Granolę zalej mlekiem kokosowym, a następnie dodaj orzechy i super foods i dodaj owoce. Zobacz jak szybko możesz przygotować pyszne śniadanie. Proste prawda?

Jajka z ciekłym żółtkiem

Składniki:

  • 3 jajka z eko hodowli
  • 1 ugotowany ziemniak
  • garść świeżych liści brokuła
  • garść orzechów
  • 1 ząbek czosku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka masła Ghee

Ziemniaka ugotuj w lekko posolonej wodzie. Odetnij liście brokuła. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Wlej oliwę na patelnię i zeszklij na niej czosnek, dodaj wcześniej opłukane liście brokuła. Dopraw sól i duś pod przykryciem aż zmiękną. Na osobnej patelni rozgrzej masło Ghee i wrzuć trzy jaja. Smaż do momentu gdy białko się zetnie, ale żółtko pozostanie ciekłe. Potrawę podawaj z garścią orzechów. 

Czy wiesz, że… garść brokułowych liści aż w 90% pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A, podczas gdy różyczki – jedynie w 3%. Witamina A zwiększa odporność na infekcje, szczególnie dróg oddechowych. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej czynności układu immunologicznego, a także w leczeniu chorób oczu. Bierze również udział we wzroście kości, wytwarzaniu nabłonka, paznokci, włosów i zębów. W liściach brokułów znajdziemy też sporo witaminy C, a ich garść pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w ponad 40%.

Pomarańcze

Pomarańcze to doskonały sposób nie tylko na zaspokojenie głodu między posiłkami, ale przede wszystkim bomba witaminowa dla naszego organizmu. Jeśli tylko macie dostęp do świeżych pomarańczy sięgnijcie po nie i zjedźcie. Dlaczego? 100 g pomarańczy zawiera tylko 47 kcal. Witamina C obecna w pomarańczach to silny związek przeciwutleniający, który neutralizuje wolne formy tlenu, zapobiega stresowi antyoksydacyjnemu, pomaga wygaszać reakcje zapalne na poziomie komórkowym i spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Aromatyczna zupa z soczewicy

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej – jeśli wolicie więcej, po prostu wrzućcie
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 puszka sosu pomidorowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 5 filiżanek bulionu warzywnego
  • ok. 2 szklanki soczewicy czerwonej, (wypłukanej przed gotowaniem)
  • świeży szpinak
  • 1/4–1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry (plus, w razie potrzeby dodatkowo do przybrania)
  • limonka (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżek stołowych dodatkowego mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego do dekoracji (opcjonalnie)

Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym garnku. Dodaj cebulę i marchewkę i gotuj 5-7 minut, aż będą chrupiące. Dodaj czosnek, imbir, curry, sól i pieprz cayenne. Mieszaj i gotuj 1 minutę, aż potrawa zacznie pachnieć. Następnie dodaj sos pomidorowy, mleko kokosowe i bulion warzywny do garnka i wymieszaj, aby połączyć wszystkie smaki. Opłucz soczewicę, a następnie dodaj ją do garnka. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Zupę gotuj od czasu do czasu mieszając około 20-25 minut lub do momentu, gdy soczewica zmięknie, a zupa zgęstnieje. Po tym czasie wyłącz ogień i dodaj szpinak oraz kolendrę. W razie potrzeby dodaj dodatkową sól. Serwuj zupę z ćwiartkami limonki, odrobiną mleka kokosowego i kolendrą.

Smacznego!

Love Ewa ❤️

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments