fbpx

WIELKANOCNE PRZYSMAKI INACZEJ

Wielkanoc już w tym tygodniu! Warto przemyśleć co podamy na świątecznym stole. Czy będą to tradycyjne, ciężkie potrawy, czy wręcz przeciwnie lekkie, ale równie sycące dania? U mnie gościć będą przepisy z całego świata. Chcę zaskoczyć swoich gości zdrowymi i super smacznymi daniami, które z powodzeniem mogą zastąpić te bardziej kaloryczne. A jak będzie u Was?

Wielkanocne przysmaki kojarzą się nam z tradycyjnym jajkiem, babą świąteczną, a także domową sałatką. Jednak wiele smaków można zastąpić zdrowymi odpowiednikami. Już dziś, chcę Wam pokazać jak prosto i smacznie można gotować na Wielkanoc, ale też z innej okazji. Spróbujecie?

Śniadanie 1: Placki ze słodkim jajkiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej ( ja mam bezglutenową )
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  2/3 szklanki mleka roślinnego – ja użyłam mleka ryżowo-kokosowego
  •  olej kokosowy na patelnię

Składniki na polewy:

  • 2 łyżki słodzonego jogurtu wegańskiego (ja użyłam jogurtu sojowo-migdałowego Alpro)
  • 2 połówki moreli w puszkach
  • mak do posypania

Do miski dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Następnie dodaj syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i mleko roślinne.  Ubijaj składniki, aż powstanie gładkie ciasto. Rozgrzej patelnię na małym lub średnim ogniu i dodaj trochę oleju do smażenia. Użyj najlepiej łyżki do lodów, aby zrobić równe placki. Smaż aż będą bąbelki a następnie odwróć smaż z drugiej strony przez kilka sekund.  Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto naleśnikowe. Placki ułóż jeden na drugim , na wierzch nałóż łyżkę wegańskiego jogurtu i  połowę moreli, posyp „słodkie jajko” makiem. 

Śniadanie 2: Naleśniki z pastami na słono

Składniki na naleśniki z cieciorki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do smaku

Składniki na pasty do posmarowania naleśników:

  • pasta z fasoli: 1 puszka białej fasoli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki tahini, 2 łyżki odżywcze drożdży, 1/2 łyżki suszonej bazylii,  sól i pieprz do smaku
  • pasta z cukinii: 2 i 1/2 szklanki czosnku niedźwiedziego, 1 mała cukinia, 1 łyżka tahini, sok z 1/2 cytryny, sól i pieprz do smaku
  • pasta z karczochów:  1 puszka karczochów, sok z 1 limonki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka kaparów + 1 łyżka wody z kaparów, 1/2–1 łyżki spiruliny, sól i pieprz do smaku

Składniki do dekorowania:

  • kiełki o dowolnym smaku
  • kapary

Ciasto na naleśniki jest super proste. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na 10 minut. Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, a następnie dodaj chochlę pełną ciasta na patelnię i smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie odwróć naleśniki i smaż przez kolejną minutę.  Powtórz proces z pozostałym ciastem.

Jak wykonać poszczególne pasty? To również nie jest trudne. W przypadku pasty z fasoli dodaj odsączoną fasolę, sok z cytryny, tahini, drożdże odżywcze, bazylię, sól i pieprz do robota kuchennego i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.  Dodaj kilka łyżek wody, jeśli masa jest zbyt gęsta, ale upewnij się, że pasta nie jest zbyt rzadka. Jeśli wybrałaś pastę z cukinii to wrzuć do robota kuchennego dziki czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię, tahini, sok z cytryny, sól i pieprz i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Podobnie zrób chcąc uzyskać pastę z karczocha. Dodaj awokado, sok z limonki, czosnek, wodę kaparową i spirulinę do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę.  Dopraw solą i pieprzem, dodaj kapary i odsączone karczochy.  Pulsuj kilka razy, żeby się połączyć.  Możesz miksować dłużej, jeśli wolisz gładką pastę.

Upieczone naleśniki ułóż na talerzu i rozprowadź pierwszą pastę na naleśniku. Przykryj go kolejnym i dodaj kolejną pastę. Powtórz to z resztą naleśników i naprzemiennie smaruj naleśniki pastami.
 Ozdób z kiełkami i kaparami.  Pokrój w kliny do podania. 

Świąteczna wiosenna sałata

Składniki:

  • 2 łyżki migdałów
  • 250 g małych młodych ziemniaków
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 200 g szparagów z odciętymi końcówkami
  • 1 mała cukinia, bardzo cienko pokrojona
  • 50 g różnych liści sałaty

Składniki na dressing miętowy:

  •  ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  •  2 łyżki soku z cytryny, dostosować do smaku
  •  garść listków świeżej mięty, jeśli chcesz, aby dressing był mniej intensywny, możesz dodać mniej listków
  • 1 łyżeczka  pełnoziarnistej musztardy
  • ½ małego ząbka czosnku
  • ¼ łyżeczki soli do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • ½ łyżeczki syropu klonowego

Umieść pierwsze pięć składników dressingu w małym blenderze i miksuj,  Smakuj i doprawiaj solą, pieprzem i syropem dostosowując dressing do swoich upodobań. Migdały podpiecz na suchej patelni, od czasu do czasu przesuwając je po patelni, aby się nie przypaliły.  Posiekaj grubo i odstaw na bok.
 Ziemniaki ugotuj w lekko posolonej wodzie. Pozwól im ostygnąć przed dodaniem do sałatki.
 Groszek ugotuj . Zanurz go w lodowatej wodzie zaraz po odcedzeniu, aby zachowały swój żywy kolor.
 Rozgrzej patelnię grillową lub ciężką patelnię na średnim ogniu i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek.  Po podgrzaniu ułóż szparagi na patelni w jednej warstwie.  Pozwól mu się zwęglić z jednej strony, zanim przewrócisz na drugą stronę.  Dopraw drobną solą morską i pokrój na kawałki. Połącz schłodzone ziemniaki, groszek, szparagi i plastry cukinii z liśćmi sałaty w dużej misce lub na dużym talerzu.
 Tuż przed podaniem skrop dressingiem i posyp posiekanymi migdałami.

Kremowy hummus z papryki

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • ½ szklanki płynnego tahini
  • 2 pieczone czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 2 cytryn
  •  2 duże ząbki czosnku
  •  ▢ 2 łyżki zimnej wody w razie potrzeby
  •  ▢Czarny pieprz do smaku
  •  ▢ Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cayenne

Odcedź i opłucz ciecierzycę i dodaj do garnka na kuchence. Zalej wodą i gotuj, aż ciecierzyca będzie bardzo miękka, nawet papkowata. Po około 15 minutach wyjmij łyżką i zgarnij skórki, które wypłynęły na wierzch. Odcedź i spłucz pod zimną wodą. Dodaj sok z cytryny, czosnek, sól i tahini do robota kuchennego. Miksuj, aż czosnek zostanie drobno posiekany. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj, aż będą całkowicie gładkie.  Wodę dodajemy na końcu i tylko wtedy, gdy masa jest za gęsta.
 Smakuj i dostosuj przyprawy według potrzeb.  Zwykle dodaję odrobinę więcej soli i oliwy z oliwek, aby uzyskać więcej smaku, ale możesz dodać więcej tahini, kminku, cokolwiek innego!
Hummus włóż do pojemnika i wstaw do lodówki.
 Podawaj z chlebem pita, krakersami, posiekanymi warzywami.

Kolorowa świąteczna marchewka

Składniki:

  • 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej po przekątnej na kawałki  (użyłam marchewki trójkolorowej, ale możesz użyć całej pomarańczowej)   
  • 2 łyżki oliwy z oliwek   
  • 2 do 3 łyżeczek świeżego rozmarynu, drobno posiekanego   
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku   
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku   
  • 1 łyżeczka pieprzu lub do smaku   
  • 2 do 3 łyżeczek świeżej włoskiej natki pietruszki, drobno posiekanej

Rozgrzej piekarnik do 220C  i wyłóż papierem blachę do pieczenia.  Dodaj marchewki na blachę i równomiernie skrop oliwą z oliwek i  posyp tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem i wymieszaj rękoma, aby równomiernie się pokryły.  Ułóż marchewki na płaskiej warstwie, z zachowaniem odstępu między kawałkami, jeśli to możliwe i piecz przez około 30 do 35 minut lub do momentu, gdy marchewki zostaną lekko skarmelizowane na brzegach. Zamieszaj i odwróć w połowie pieczenia, aby wszystkie strony równomiernie się ugotowały. Równo posyp natką pietruszki, skrop opcjonalnie sokiem z cytryny (rozjaśnia danie) i od razu podawaj.

Cytrynowo- kokosowe batony energetyczne

Składniki na bazę:

  • pergamin lub papier woskowany
  • 1 i 2/3 szklanki posiekanych migdałów (blanszowanych) lub 1 i 3/4 szklanki surowych migdałów (w całości)
  • 1 szklanka  orzechów nerkowca
  • 1 szklanka niesłodzonych płatków kokosowych (do zmielenia)
  • 1 łyżka skrobi – ja używam tapioki
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • skórka z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wanilii
  • opcjonalnie ekstrakt z cytryny 1/2 łyżeczki
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego

Składniki na wierzch:

  • 1/3 szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
  •  skórka z cytryny
  • 1/2 do 1 łyżeczki oleju kokosowego

Składniki na polewę:

  • 1/3 szklanki płatków kokosowych
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wyłóż blachę pergaminem lub papierem woskowanym. W robocie kuchennym lub blenderze zmiel migdały i orzechy nerkowca na delikatniejszą mączną konsystencję.  Uważam, że najlepiej sprawdzają się posiekane migdały (w porównaniu z całymi). Następnie dodaj kokos i ponownie zmiksuj, aż ciasto będzie znów mączne.  Wlej ciasto do dużej miski i wymieszaj ze skrobią i 1 łyżką skórki z cytryny. Podgrzej 1/4 szklanki wody. Dodaj miód, wanilię i ekstrakt lub sok z cytryny do gorącej wody. Wlej mieszankę gorącej wody / cytryny do mieszanki orzechów. Całość wymieszać łyżką lub rękoma. Dodaj zmielone siemię lniane
 Wciśnij ciasto równomiernie na blachę z papierem.

Przygotuj polewę do batonów. Zmiel 1/3 szklanki niesłodzonych płatków kokosowych. Wymieszaj je z 1 łyżką skórki z cytryny i 1 łyżeczką oleju kokosowego. Rozłóż tę mieszankę na bazie. Włóż blachę do lodówki na 30 minut lub dłużej. Po zastygnięciu wyjmij z lodówki i pokrój na 9-12 kwadratów.  Zawiń indywidualnie i przechowuj w lodówce do 2 tygodni lub zamrażarce do 6 tygodni.

Smacznego!

Love Ewa 🙂