fbpx

ROŚLINY NA TALERZU MOGĄ SMAKOWAĆ WYJĄTKOWO

Dieta oparta na roślinach jest nie tylko pożywna, ale przede wszystkim bogate w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy, białka i składniki mineralne. Komosa ryżowa, ciecierzyca, szpinak czy czerwona soczewica to rośliny, które odpowiednio doprawione i umiejętnie skomponowane z innymi składnikami tworzą dania o niepowtarzalnym smaku. Dania, które nie tuczą, ale są sycące, dzięki czemu nie czujemy głodu.

Dziś chcę Wam zaproponować dania, w których znajdziecie składniki, których pewnie wcześniej nie używaliście w kuchni tak często. Takie rośliny jak szpinak, komosa ryżowa czy soczewica są nie tylko pożywne, ale pozwalają stworzyć dania, które można wcinać także na diecie bez obaw o to, że przybędzie nam kilka zbędnych centymetrów. Spróbujcie, a przekonacie się, że rośliny na talerzu mogą smakować naprawdę wyśmienicie!

Oczyszczające smoothie

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki szpinaku 
  • 1/4 szklanki świeżej pietruszki (posiekanej) 
  • 1 banan 
  • 3/4 szklanki posiekanego ananasa
  • 1/4 szklanki nasion konopi 
  • 1 i 1/2 – 2 szklanki wody kokosowej 
  • 1 łyżka stołowa Cacao Nibs ( surowe nasiona kakaowca )

Dodaj wszystkie składniki do blendera o dużej mocy i miksuj na wysokich obrotach.  Gotowe smoothie wlej do szklanki i w razie potrzeby posyp wierzch kawałkami kakaowca. 

rośliny

Quinoa z grzybami i szpinakiem

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej 
  • 2 szklanki wody 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
  • 400 gramów pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 
  • 1/2 cebuli, mielonej 
  • 300g świeżego szpinaku 
  • 1/2 szklanki (125 ml) bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu 
  • pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy lub wymieszaj sól, oregano, paprykę ostrą, paprykę słodką, tymianek, czosnek, bazylię i rozmaryn  
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryczki chili opcjonalnie

Ugotuj komosę ryżową w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oliwy z oliwek.  Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki i smaż przez około 3 minuty, aż lekko się zrumienią. Następnie dodaj posiekany czosnek i duś przez kolejne 30 sekund.  Następnie zalej składniki odrobiną bulionu warzywnego.  Zmniejsz ogień i gotuj przez około 1-2 minuty.  Pieczarki wyjmij  na talerz i odstaw. Na tą samą patelnię dodaj posiekaną cebulę i smaż przez minutę, aż stanie się przezroczysta.  Dodaj szpinak i gotuj przez 2 minuty, aż zmięknie.  Dopraw solą i pieprzem. Gdy quinoa będzie gotowa, wylej wodę z gotowania.  Włóż szpinak na patelnię i dodaj z powrotem grzyby, a następnie włóż ugotowaną komosę ryżową na patelnię i wymieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przed podaniem dodaj  płatki czerwonej papryczki chili i przyprawę włoską.  Danie możesz serwować z parmezanem.

rośliny na talerzu

Wegańskie ciasteczka z tahiną

Składniki:

  • ½ szklanki niesolonego tahini
  • ½ szklanki naturalnego, niesolonego kremowego masła migdałowego1 jajko lniane (1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody, ubite razem, odstawić na 15 minut)
  • ¼ szklanki + 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż  papierem do pieczenia. Do średniej miski dodaj wszystkie składniki oprócz sezamu.  Za pomocą gumowej szpatułki dokładnie wszystko wymieszaj.
 Do płytkiej miski wsyp sezam. Ulep kulki z ciasta, a następnie każdą z nich otocz w sezamie. Umieść kulki ciasta na blasze do pieczenia. Pamiętaj, aby rozmieścić je w równych odstępach. Za pomocą dłoni delikatnie spłaszcz ciasteczka do pożądanej grubości. Piecz przez 10-14 minut i po tym czasie pozwól ciasteczkom ostygnąć bezpośrednio na blasze przez 15-20 minut . Następnie za pomocą łopatki delikatnie przenieś ciasteczka, aby ostygły przez kolejne 30 minut.

Kremowa zupa z ciecierzycy z mlekiem kokosowym i limonką

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 mała marchewka, pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego
  •  ½ szklanki czerwonej soczewicy
  •  2 x 400 g puszki ciecierzycy
  •  3 szklanki bulionu warzywnego
  • garść młodego szpinaku
  • sok z 1 limonki

Rozgrzej olej kokosowy w dużym garnku. Dodaj czerwoną cebulę i marchewkę i smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż zmiękną. Następnie dodaj czosnek oraz imbir i smaż jeszcze przez minutę, aż wszystkie składniki zaczną cudownie pachnieć.  W kolejnym kroku dodaj curry, mieloną kolendrę i pieprz cayenne. Znów gotuj wszystkie składniki przez kolejną minutę. Wymieszaj mleko kokosowe, czerwoną soczewicę i ciecierzycę, następnie dodaj bulion warzywny i wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.  Zagotuj zupę, a następnie zmniejsz ogień, przykryj danie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż czerwona soczewica się rozpadnie.  Jeśli zupa wygląda na zbyt gęstą, możesz dodać trochę więcej wywaru lub wody. Tuż przed podaniem dodaj młody szpinak i gotuj przez kolejne 2 minuty.  Wyłącz ogień. Dodaj sok z limonki i dobrze wymieszaj.

rośliny na talerzu

Smacznego!

Love Ewa 🙂