fbpx

KOLOROWO, SMACZNIE I ZDROWO!

W kuchni nie ma miejsce na nudę. W sklepach, na lokalnych ryneczkach dostępne jest tyle pysznych i świeżych warzyw, dzięki którym można gotować kolorowo, smacznie i zdrowo. Dziś proponuję Wam dania, dzięki którym na talerzach zagości odrobina wiosny. Spróbujcie tych dań, a poczujecie moc energii do działania!

Jogodowe smoothie

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
  • 1 szklanka banana
  • 1 szklanka kawałków ananasa
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1 ¼ szklanki mleka kokosowego pitnego

opcjonalne składniki:

  • świeże jagody
  • płatki kokosowe
  • kilka listków świeżej mięty

Połącz wszystkie składniki w blenderze o dużej mocy i zmiksuj do uzyskania gładkości. Smoothie podziel na szklanki i przykryj świeżymi jagodami i płatkami kokosowymi.

Chipsy z jarmużu 3 smaki

Składniki bazy:

  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  1 pęczek jarmużu

Wersja 1:

  • 1 łyżka drożdży odżywczych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Wersja 2:

  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki soli

Wersja 3:

  •   1 łyżka chili w proszku
  •   1 łyżka soku z limonki
  •   1/2 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Jarmuż umyj, oderwij liście od twardej łodyżki (łodyżkę odrzucić). Liście umieścić w misce, doprawić wybranymi przyprawami i polej oliwą. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż jarmuż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Wstawić na górną półkę piekarnika i piecz przez 10 minut.

Krewetki w curry na mleku kokosowym

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
  • około 1 kg surowych krewetek, obranych, wyciętych, z ogonami lub bez
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 mała żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 8 świeżych listków bazylii, drobno posiekanych
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 puszka  pokrojonych w kostkę pomidorów, dobrze odsączonych
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka kokosowego w puszce (przed otwarciem wstrząsnąć)
  • sok z limonki do podania
  • posiekana świeża kolendra, do dekoracji
  • posiekana świeża bazylia, do przybrania

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dopraw krewetki solą, pieprzem i papryką. Następnie dodaj krewetki do gorącego oleju i smaż przez 1 do 2 minut z każdej strony lub do uzyskania przez nie różowego koloru. Po tym czasie wyjmij krewetki z patelni i odstaw na bok. Wytrzyj patelnię, ustaw na średnim ogniu i dodaj pozostałą oliwę z oliwek. Do rozgrzanego oleju dodaj cebulę i smaż 3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, bazylię i imbir. Całość podsmażaj przez 20 sekund. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i gotuj przez 3 minuty, aż zmiękną. Teraz czas na mleko kokosowe. Dodaj je do dania i gotuj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj przy krewetki do mleka kokosowego i gotuj jeszcze przez 1 minutę lub do podgrzania. Wyciśnij sok z limonki na krewetki. Przed podaniem udekoruj danie kolendrą i bazylią. Podawaj z białym ryżem.

Zupa warzywna z komosą ryżową

Składniki:

  • 1/2 białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • 1 marchewka w plastrach
  • 1 mały słodki ziemniak pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki słodkiej kukurydzy
  • 1 szklanka różyczek kalafiora
  • 60 g spłukanej komosy ryżowej
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego opcjonalnie
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  szczypta soli
  •  szczypta czarnego pieprzu opcjonalnie
  •  szczypta świeżej pietruszki

Skrop olejem duży garnek i delikatnie podsmaż cebulę i czosnek przez 4-5 minut, aż zmiękną.  Dodaj kurkumę, tymianek i słodką paprykę i gotuj jeszcze przez minutę. Następnie do garnka dodaj warzywa, komosę ryżową, wywar warzywny i mleko kokosowe.  Dobrze zamieszaj wszystkie składniki i zagotuj.  Zmniejsz ogień i gotuj na małym, średnim ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa się ugotują. Przed podaniem dodaj ocet jabłkowy (jeśli używasz), sól i pieprz.  Wlej zupy do  misek i posyp świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Love Ewa 🙂