W kuchni nie ma miejsce na nudę. W sklepach, na lokalnych ryneczkach dostępne jest tyle pysznych i świeżych warzyw, dzięki którym można gotować kolorowo, smacznie i zdrowo. Dziś proponuję Wam dania, dzięki którym na talerzach zagości odrobina wiosny. Spróbujcie tych dań, a poczujecie moc energii do działania!
Jogodowe smoothie
Składniki:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
- 1 szklanka banana
- 1 szklanka kawałków ananasa
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 ¼ szklanki mleka kokosowego pitnego
opcjonalne składniki:
- świeże jagody
- płatki kokosowe
- kilka listków świeżej mięty
Połącz wszystkie składniki w blenderze o dużej mocy i zmiksuj do uzyskania gładkości. Smoothie podziel na szklanki i przykryj świeżymi jagodami i płatkami kokosowymi.
Chipsy z jarmużu 3 smaki
Składniki bazy:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pęczek jarmużu
Wersja 1:
- 1 łyżka drożdży odżywczych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Wersja 2:
- 2 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki soli
Wersja 3:
- 1 łyżka chili w proszku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Jarmuż umyj, oderwij liście od twardej łodyżki (łodyżkę odrzucić). Liście umieścić w misce, doprawić wybranymi przyprawami i polej oliwą. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż jarmuż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Wstawić na górną półkę piekarnika i piecz przez 10 minut.
Krewetki w curry na mleku kokosowym
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
- około 1 kg surowych krewetek, obranych, wyciętych, z ogonami lub bez
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 mała żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 8 świeżych listków bazylii, drobno posiekanych
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów, dobrze odsączonych
- 1 szklanka niesłodzonego mleka kokosowego w puszce (przed otwarciem wstrząsnąć)
- sok z limonki do podania
- posiekana świeża kolendra, do dekoracji
- posiekana świeża bazylia, do przybrania
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dopraw krewetki solą, pieprzem i papryką. Następnie dodaj krewetki do gorącego oleju i smaż przez 1 do 2 minut z każdej strony lub do uzyskania przez nie różowego koloru. Po tym czasie wyjmij krewetki z patelni i odstaw na bok. Wytrzyj patelnię, ustaw na średnim ogniu i dodaj pozostałą oliwę z oliwek. Do rozgrzanego oleju dodaj cebulę i smaż 3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, bazylię i imbir. Całość podsmażaj przez 20 sekund. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i gotuj przez 3 minuty, aż zmiękną. Teraz czas na mleko kokosowe. Dodaj je do dania i gotuj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj przy krewetki do mleka kokosowego i gotuj jeszcze przez 1 minutę lub do podgrzania. Wyciśnij sok z limonki na krewetki. Przed podaniem udekoruj danie kolendrą i bazylią. Podawaj z białym ryżem.
Zupa warzywna z komosą ryżową
Składniki:
- 1/2 białej cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
- 1 marchewka w plastrach
- 1 mały słodki ziemniak pokrojony w kostkę
- 2 łyżki słodkiej kukurydzy
- 1 szklanka różyczek kalafiora
- 60 g spłukanej komosy ryżowej
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego opcjonalnie
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu opcjonalnie
- szczypta świeżej pietruszki
Skrop olejem duży garnek i delikatnie podsmaż cebulę i czosnek przez 4-5 minut, aż zmiękną. Dodaj kurkumę, tymianek i słodką paprykę i gotuj jeszcze przez minutę. Następnie do garnka dodaj warzywa, komosę ryżową, wywar warzywny i mleko kokosowe. Dobrze zamieszaj wszystkie składniki i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na małym, średnim ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa się ugotują. Przed podaniem dodaj ocet jabłkowy (jeśli używasz), sól i pieprz. Wlej zupy do misek i posyp świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Love Ewa 🙂