fbpx

JEDZMY ODPOWIEDZIALNIE!

To co pojawia się na naszych stołach ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i ciało. Tłuste jedzenie popijane gazowanymi napojami może powodować choroby serca, układu krążenia i w końcu powodować nadwagę. Z kolei warzywa, owoce, ale też ryby dostarczają zdrowe kalorie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Namawiam Was do jednego – jedzmy odpowiedzialnie! Bądźmy zdrowi!

Jestem freakiem zdrowego żywienia. Z uwagą wybieram produkty, które trafiają na mój talerz i do tego również Was zachęcam. Już kilka lat temu postawiłam na dietę semi-wegetariańską, sięgam po dania wegańskie, które są nie tylko smaczne, ale dają stanowią bombę witaminową i nie tylko dla organizmu. Oczywiście wy możecie sięgać po mięso, czy ryby, ważne, aby składniki pochodziły ze sprawdzonych hodowli. Jedzmy odpowiedzialnie!

Jaja z czerwonym pesto

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • ser wegański lub parmezan
  • 2-3 sztuki suszonych pomidorów
  • 3-4 pomidorki cherry
  • kilka oliwek pokrojonych w plasterki
  • ser wegański do smarowania lub inny np. kozi
  • garść roszponki lub rukoli
  • 1 tortilla lub 2 kromki pieczywa

Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Dodaj pesto. Na pesto rozbij dwa jajka. Dodaj sól i pieprz. Następnie dodaj posiekane oliwki, suszone pomidory i pomidorki cherry. Posyp wszystko odrobiną sera wegańskiego lub parmezanem. Na osobnej patelni podgrzej tortille lub podpiecz chleb w tosterze. Posmaruj ciepłą tortillę lub pieczywo serem do smarowania i jak jajka się usmażą dodaj je do środka tortilli lub połóż na wierzch pieczywa.
Posyp roszponką lub rukolą.

Kolorowe gnocchi

Składniki:

  • 2 porcje świeżych gnocchi
  • 1 czerwona cebula posiekana
  •  250g pomidorków koktajlowych
  • 1 główka czosnku, obrana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • do podania: pestki z grantu

Składniki na pesto własnej roboty:

  • 25g świeżej bazylii
  • 80g jogurtu kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, obrany

Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Na blachę wrzuć czerwoną cebulę, pomidory, gnocchi i bulwę czosnku.  Skrop oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Polej oliwą czosnek. Połącz wszystko rękoma i piecz przez 30-40 minut, aż gnocchi będą miękkie i chrupiące. W międzyczasie zrób kremowe pesto.  Dodaj wszystkie składniki do blendera i zmiksuj, aż uzyskasz masywny sos. 
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe gnocchi podawaj na tacce skropione kremowym pesto i z dodatkowymi listkami bazylii oraz granatem.

Wegańskie brownie

Składniki:

  • ½ szklanki roztopionego masła wegańskiego – gorącego
  • 1 i ½ szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • ⅓ szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki o wszechstronnym zastosowaniu ( ja używam bezglutenowej )
  •  ¾ szklanki kakao w proszku
  •  ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ( ja mam bio )
  •  ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 1 szklanka wegańskich chipsów czekoladowych

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Najpierw wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Następnie wetrzyj trochę roztopionego masła w pergamin. W dużej misce wymieszaj roztopione masło i cukier. Następnie dodaj mleko i wanilię. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj suche składniki w misce z masą i masłem, aż dobrze się połączą. Dodaj chipsy czekoladowe. Następnie rozłóż ciasto równomiernie na blasze do pieczenia. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy widelec wyjdzie względnie czysty. Gotowe ciasto ostudzić  przed pokrojeniem. Aby uzyskać ładnie pokrojone brownie, włóż czysty nóż pod gorącą wodę kiedy kroisz każdy kawałek ciasta.

Power zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1 cebula, posiekana
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1  puszka zmiażdżonych pomidorów ( ja dałam świeże )
  • 2 szklanki suchej soczewicy
  • 8 filiżanek wody
  • ½ szklanki szpinaku, opłukanego i pokrojonego w cienkie plasterki
  •  2 łyżki octu
  •  sól dla smaku
  •  pieprz czarny mielony do smaku

W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchew i seler. Mieszaj, aż cebula będzie miękka. Dodaj czosnek, liść laurowy, oregano i bazylię i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj soczewicę, wodę i pomidory. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez co najmniej 1 godzinę. Na koniec dodaj szpinak i gotuj, aż zwiędnie.  Dodaj ocet i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


What appears on our tables has a huge impact on our health and body. Fatty food washed down with carbonated drinks can cause heart disease, cardiovascular disease and eventually make you overweight. In turn, vegetables, fruit, as well as fish and lean meat provide healthy calories needed for proper functioning. I urge you to do one thing – let’s eat responsibly! Let’s be healthy!

Eggs with red pesto

Ingredients:

  • 2 eggs
  • 2 tablespoons of red pesto
  • 1 teaspoon of olive oil
  • salt and pepper to taste
  • vegan or parmesan cheese
  • 2-3 pieces of dried tomatoes
  • 3-4 cherry tomatoes
  • a few sliced ​​olives
  • vegan spreads or other cheese, e.g. goat cheese
  • a handful of lamb’s lettuce or arugula
  • 1 tortilla or 2 slices of bread

Preheat the pan with a little olive oil. Add the pesto. For the pesto, break two eggs. Add salt and pepper. Then add chopped olives, sun-dried tomatoes, and cherry tomatoes. Sprinkle everything with a little vegan cheese or Parmesan cheese. In a separate frying pan, heat the tortillas or bake the bread in a toaster. Brush the warm tortilla or bread with the cheese spread and as the eggs are fried, add them to the center of the tortilla or put on top of the bread. Sprinkle with lamb’s lettuce or arugula.

Colorful gnocchi

Ingredients:

  • 2 servings of fresh gnocchi
  • 1 red onion, chopped
  • 250g of cherry tomatoes
  • 1 head of garlic, peeled
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 tablespoon of balsamic vinegar
  • salt and paper

Ingredients for homemade pesto:

  • 25g of fresh basil
  • 80g coconut yogurt
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 2 tablespoons of lemon juice
  • 1 garlic clove, peeled

Preheat the oven to 180C and line a large baking tray with baking paper. Put the red onion, tomatoes, gnocchi and the garlic bulb on the baking tray. Sprinkle with olive oil, balsamic vinegar, salt and pepper. Pour the olive oil over the garlic. Combine everything with your hands and bake for 30-40 minutes, until the gnocchi are soft and crispy. Meanwhile, make a creamy pesto. Add all ingredients to a blender and blend until you get a chunky sauce. Season to taste with salt and pepper. Serve the finished gnocchi on a tray drizzled with creamy pesto and additional basil leaves and pomegranate.

Vegan brownie

Ingredients:

  • ½ cup of melted vegan butter – hot
  • 1 and ½ cups of cane or coconut sugar
  • ⅓ a glass of coconut
  • 3 teaspoons of vanilla extract
  • 1 cup of all-purpose flour (I use gluten-free)
  • ¾ cup of cocoa powder
  • ¾ teaspoon baking powder (I have bio)
  • 1/4 teaspoon of sea salt 1 cup of vegan chocolate chips

Preheat the oven to 180°C. First line the baking sheet with baking paper. Then rub some melted butter on the parchment paper. In a large bowl, combine the melted butter and sugar. Then add the milk and vanilla. In a separate bowl, combine dry ingredients: flour, cocoa, baking powder and salt. Mix the dry ingredients in a bowl with the mass and butter until well combined. Add the chocolate chips. Then spread the dough evenly on the baking sheet. Bake for 25-30 minutes or until the fork is reasonably clean. Allow the dough to cool down before slicing. For nicely sliced ​​brownie, put a clean knife under the hot water as you cut each piece of dough.

Power red lentil soup

Ingredients:

  • 1 onion, chopped
  • 1/4 cup olive oil
  • 2 carrots, diced
  • 2 celery stalks, chopped
  • 2 cloves of garlic, squeezed through the press
  • 1 teaspoon of dried oregano
  • 1 bay leaf
  • 1 teaspoon of dried basil
  • 1 can of crushed tomatoes (I gave them fresh)
  • 2 cups of dry lentils
  • 8 cups of water
  • ½ cup of spinach, rinsed and thinly sliced
  • 2 tablespoons of vinegar
  • salt and paper

In a large pot, heat the oil over medium heat. Add the onion, carrots and celery. Stir until the onion is soft. Add garlic, bay leaf, oregano and basil and cook for 2 minutes. Then add the lentils, water and tomatoes. Bring to a boil. Turn down the heat and cook for at least 1 hour. Finally, add the spinach and cook until it wilts. Add the vinegar and season with salt and pepper to taste.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂