Święta to czas obżarstwa i błogiego lenistwa. Od czasu do czasu jest to nam potrzebne, ale nadchodzi moment, w którym musimy wrócić do rzeczywistości. Ja w takich sytuacjach stawiam na detoks i Was do tego również zachęcam. Tym bardziej, że menu jest super smaczne i łatwe w przygotowaniu!
Dlaczego po świętach serwuję Wam detoks? Dlatego, że jestem przekonana, że każdy z was w ostatnich dniach sobie pofolgował i pojawiły się zbędne centymetry w pasie. Dzięki lekkostrawnym i przyspieszającym przemianę materii potrawą szybko wrócicie do dobrej formy. To co? Zaczynacie?
Micha z pikantnym pesto i komosą ryżową
Składniki:
- 2 duże jajka
- 2 szklanki gotowanej komosy ryżowej
- 1/2 awokado
- 1/4 szklanki domowego pesto
- 2 łyżki nasion konopi
- 1 łyżka nasion chia
Składniki na pesto:
- 2 szklanki świeżych liści bazylii
- 1 szklanka świeżych liści jarmużu
- 1/4 szklanki drożdży odżywczych
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Zagotuj wodę i ugotuj w niej jajka. Następnie ugotuj osobno komosę w lekko posolonej wodzie. W czasie, kiedy jajka się gotują, dodaj wszystkie składniki pesto do robota kuchennego. Miksuj aż do uzyskania prawie gładkiej konsystencji. Gdy jajka są gotowe, opłucz je pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odstaw na 5 minut do miski z zimną wodą.
Przygotuj miski śniadaniowe: dodaj 1 szklankę komosy ryżowej, połowę cienko pokrojonego awokado i połowę pesto. Ostudzone jajka obierz i przekrój na pół. Dodaj do miski i posyp nasionami konopi i chia. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Detoks smoothie w zielonym kolorze
Składniki:
- 1 szklanka świeżych kawałków ananasa
- dojrzały banan, obrany i pokrojony na kawałki
- 1 szklanka kostek mango
- 1–2 szklanki płynu, mleko kokosowe, obrana pomarańcza lub woda kokosowa
- 4 szklanki szpinaku baby
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatki do smoothie:
- 3-4 łyżki lnu mielonego lub nasion chia
- 2 porcje spiruliny
- 2 porcje białka w proszku vege lub kolagenu
Umieść wszystkie składniki w blenderze w podanej kolejności. Jeśli używasz któregoś z dodatków, umieść je w blenderze przed dodaniem zieleniny. Zabezpiecz pokrywkę i miksuj, aż uzyskasz gładkie smoothie. Podawaj je natychmiast dla najlepszego smaku lub wstaw do lodówki i wypij w ciągu pół dnia.
Sałatka na ciepło z pieczonymi warzywami i soczewicą
Składniki:
- 1 biała cebula, pokrojona w plastry
- 4 posiekane marchewki
- 1 średni słodki ziemniak pokrojony w kostkę
- 2 cukinie, pokrojone w duże kawałki
- 1 łyżka każdego świeżego rozmarynu i tymianku lub łyżeczka każdego suszonego rozmarynu i tymianku
- 1 szklanka niegotowanej zielonej lub brązowej soczewicy
- 2 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody do gotowania soczewicy
- 4 łyżki nasion konopi, opcjonalnie
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki czystego syropu klonowego lub surowego miodu
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 220C. Pokrój wszystkie warzywa i rozłóż na blachach do pieczenia. W zależności od rozmiaru możesz potrzebować 2 lub 3 tace. Skrop je 1 łyżeczką oliwy z oliwek (jeśli to łatwiejsze, dodaj wszystkie pokrojone warzywa do dużej miski i wymieszaj z oliwą i przyprawami, następnie rozłóż na blaszce) i posyp rozmarynem i tymiankiem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Użyj rąk, aby wymieszać je wszystkie, aż będą dobrze pokryte. Piecz warzywa w piekarniku przez 35-40 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Podczas pieczenia warzyw zagotuj bulion. Następnie dodaj do niego soczewicę, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Po ugotowaniu warzyw i soczewicy dodaj wszystko do dużej miski i wymieszaj z octem balsamicznym, syropem klonowym i nasionami konopi. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem i od razu podawaj.
Zupa detoks z kalafiora
Składniki:
- 2 główki kalafiora gotowane na parze
- 2 łyżki oleju z awokado
- 1 cebula pokrojona na pół i pokrojona w plastry
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
- sok z cytryny – 3 łyżki
- 2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 szklanka świeżej pietruszki ( zmiksowana, a reszta jest na wierzchu)
- sól i pieprz do smaku
Kalafior ugotuj na parze do miękkości. Kiedy kalafior się gotuje podsmaż połowę cebuli (pokrojoną w plastry) i wszystkie grzyby, aż się zrumienią i zmiękną. W razie potrzeby dodawaj wodę, gdy zauważysz, że cebula i grzyby przyklejają się do patelni. Kiedy kalafior jest gotowy umieść go w blenderze i dodaj bulion warzywny, olej z awokado, wodę, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, 1 łyżkę świeżej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, ćwiartkę surowej cebuli. Następnie zmiksuj na gładką i kremową konsystencję. Zupę możesz jeszcze podgrzać i wlej do miseczek i posyp podsmażaną cebulą i grzybami oraz garścią świeżej pietruszki. Posyp dodatkową solą i pieprzem.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Christmas are a time of gluttony and blissful laziness. We need it from time to time, but there comes a point where we need to get back to reality. In such situations, I focus on detox and I also encourage you to do so. The more that the menu is super tasty and easy to prepare!
A bowl with spicy pesto and quinoa
Ingredients:
- 2 large eggs
- 2 cups of cooked quinoa
- 1/2 avocado
- 1/4 cup of homemade pesto
- 2 tablespoons of hemp seeds
- 1 tablespoon of chia seeds
Ingredients for pesto:
- 2 cups of fresh basil leaves
- 1 cup of fresh kale leaves
- 1/4 cup nutritional yeast
- 1/4 cup of pine nuts
- 1 large clove of garlic
- 3 – 4 tablespoons of olive oil
- 1 teaspoon of lemon juice
- salt and pepper to taste
Boil the water and cook the eggs in it. Then boil the quinoa separately in lightly salted water. While the eggs are cooking, add all the pesto ingredients to the food processor. Blend until you get an almost smooth consistency. When the eggs are ready, rinse them under cold water to stop the cooking process. Put in a bowl of cold water for 5 minutes. Prepare breakfast bowls: add 1 cup of quinoa, half of the thinly sliced avocado and half of the pesto. Peel the cooled eggs and cut them in half. Add to bowl and sprinkle with hemp and chia seeds. Finally, season with salt and pepper.
Detox smoothie
Ingredients:
- 1 cup of fresh pineapple pieces
- ripe banana, peeled and cut into pieces
- 1 cup of mango cubes
- 1-2 cups of liquid, coconut milk, peeled orange, or coconut water
- 4 cups of baby spinach
- 1 teaspoon of vanilla extract
Additionals:
- 3-4 tablespoons of ground flax or chia seeds
- 2 servings of spirulina
- 2 servings of vege protein or collagen powder
Put all ingredients in the blender in the order given. If you are using any of the toppings, put them in a blender before adding greens. Secure the lid and blend until you get a smooth smoothie. Serve them immediately for best flavor, or refrigerate and drink within half a day.
Hot salad with roasted vegetables and lentils
Ingredients:
- 1 white onion, sliced
- 4 chopped carrots
- 1 medium sweet potato, diced
- 2 zucchini, cut into large pieces
- 1 tablespoon each fresh rosemary and thyme or 1 teaspoon each dried rosemary and thyme
- 1 cup of uncooked green or brown lentils
- 2 and 1/4 cups vegetable broth or lentil cooking water
- 4 tablespoons of hemp seeds, optional
- 2 tablespoons of balsamic vinegar
- 2 tablespoons of pure maple syrup or raw honey
- salt and pepper
Preheat the oven to 220C. Chop all vegetables and place on baking trays. Depending on the size, you may need 2 or 3 trays. Sprinkle them with 1 teaspoon of olive oil (if easier, add all the chopped vegetables to a large bowl and mix with the olive oil and spices, then spread on a baking tray) and sprinkle with rosemary and thyme. Add a pinch of salt and pepper. Use your hands to mix them all until well coated. Bake the vegetables in the oven for 35-40 minutes, until they are soft and golden. While the vegetables are baking, bring the broth to a boil. Then add lentils to it, cover and reduce heat. Cook for 20-25 minutes until the lentils are tender. After the vegetables and lentils are cooked, add everything to a large bowl and mix with balsamic vinegar, maple syrup, and hemp seeds. If necessary, season with salt and pepper and serve immediately.
Cauliflower detox soup
Ingredients:
- 2 steamed cauliflower heads
- 2 tablespoons of avocado oil
- 1 onion, halved and sliced
- 2 cloves of garlic
- 1 cup of water
- 3 cups low sodium vegetable broth
- lemon juice – 3 tbsp
- 2 cups sliced mushrooms
- 1 cup of fresh parsley (blended with the rest on top)
- salt and pepper to taste
Steam the cauliflower until tender. While the cauliflower is boiling, fry half the onion (sliced) and all the mushrooms until golden and soft. Add water as needed when you notice the onions and mushrooms are sticking to the pan. When the cauliflower is ready, put it in a blender and add the vegetable broth, avocado oil, water, 2 cloves of garlic, lemon juice, 1 tablespoon of fresh parsley, salt and pepper to taste, a quarter of raw onion. Then blend to a smooth and creamy consistency. You can still heat the soup and pour it into bowls and sprinkle with fried onions, mushrooms and a handful of fresh parsley. Sprinkle with extra salt and pepper.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂