fbpx

ZDROWIE UKRYTE W WARZYWACH

zdrowie

Świeże warzywa i owoce są pełne witamin i minerałów niezbędnych co codziennego, prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie niektóre z nich jak szpinak, seler czy cytryna świetnie wpływają na budowanie odporności i sprawiają, że zyskujemy zdrowie na długie miesiące.

Jak mantrę powtarzam, że zdrowie jest najważniejsze. Bez niego nie jesteśmy w stanie funkcjonować prawidłowo i zdobywać kolejnych, życiowych celów. Dlatego w ramach wyzwania #odpornośćszaby gorąco Was zachęcam do zmiany nawyków i zadbania całkiem na serio o zdrowie. Nie jest to trudne. Trzeba tylko chcieć!

W ramach wyzwania chcę Wam pokazać, jak niewielkimi wysiłkiem można zmienić swoje nawyki i wpłynąć na własne zdrowie. Aktywność, medytacja i dieta to podstawy do tego, aby poczuć się lepiej. Mówiąc o diecie mam na myśli pewne jej składniki, które w naturalny sposób dostarczają niezbędnych witamin i minerałów i co najważniejsze, budują naszą odporność.

Co warto jeść?

Szpinak. Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Wszystko dzięki witaminie C, beta-karotenie i luteinie, których w szpinaku jest pod dostatkiem. To również niecenione źródło magnezu, potasu oraz żelaza. Te składniki pomagają w walce z bólem głowy, anemią, a także regulują pracę serca obniżając ciśnienie.

Seler naciowy to prawdziwa bomba witaminowa. Wiedzieliście, że ma więcej witaminy C niż cytrusy? Seler zawiera też witaminę B, witaminę PP, kwas foliowy, beta-karoten, witaminę B, fosfor, wapń, cynk i żelazo. Dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie pobudza przemianę materii. Jest więc świetnym składnikiem diet odchudzających. Seler działa też moczopędnie, dzięki czemu polepsza pracę jelit i serca.

Pietruszka. W tym warzywie cenny jest zarówno korzeń jak i natka. Jest to roślina, która zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu oraz folianów. Jest niskokaloryczna i na dodatek ma nisko indeks glikemiczny. Dostarcza potas, wapń i żelazo, więc jest idealnym składnikiem diety dla osób o niskim poziomie żelaza w organizmie. Pomaga również w leczeniu niedokrwistości. Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także jest nieoceniona w walce z nieświeżym oddechem.

Cytryna to niezwykle wszechstronny owoc. Można z niej zrobić lemoniadę, dodać do wody mineralnej, pysznych sałatek czy innych dań, ukisić, a nawet zjeść na surowo. Jest bogatym źródłem witaminy C, minerałów, fitoskładników oraz kwasu foliowego. Zawiera związki flawoinowe, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe. Spożywanie cytryn pomaga w leczeniu zwyrodnieniowych chorób stawów, zapobiega miażdżycy oraz buduję barierę ochronną organizmu przed przeziębieniami i poważniejszymi chorobami.

Każde z warzywa i owoców można jeść na surowo lub jako składnik dań gotowanych. Pamiętajcie jednak, że to właśnie świeże warzywa i owoce są najbardziej wartościowe. A co można z nich przyrządzić? Koniecznie zajrzyjcie na mojego Instagrama (kliknij TUTAJ) – znajdziecie tutaj super przepis na pyszne i zdrowe danie.

Smacznego!

Love Ewa 🙂