To co jemy ma ogromny wpływ na kondycję organizmu, a przede wszystkim na naszą odporność. Tylko dzięki odpowiedniej diecie bogatej w witaminy, minerały, przeciwutleniacze oraz kwasy tłuszczowe jesteśmy w stanie zawalczyć o zdrowie na długie lata.
Już dawno temu przekonałam się, że dieta oraz dobre nawyki mają ogromny wpływ na ciało. Kilka lat temu zrezygnowałam z mięsa. Postawiłam na zdrowe odżywianie i dietę pełną warzyw, owoców, ale czasami również ryb i do dziś nie żałuję. Nie tylko pozbyłam się kilku zbędnych centymetrów w bioderkach, ale też czuję się lepiej. Lepiej śpię, ponieważ mój żołądek nie jest obciążony nadmiarem tłuszczu i rzadziej choruję. Dlatego w ramach mojego wyzwania #odpornośćszaby chciałam Was zachęcić do zmiany diety i zadbania o swoje zdrowie póki nie jest za późno!
Jesteście gotowe na zmianę nawyków żywieniowych? Chcecie raz na zawsze pożegnać się ze zbędnymi kilogramami, a w przyszłości z miażdżycą i problemem z cholesterolem? Poniżej znajdziecie listę super zdrowych składników, z których przygotujecie danie, bez którego się już nie obędziecie!!!
Macie już wszystko? Przyszykujcie garnki i… zaczynamy przyrządzam super smaczne TORTILLE Z GRZYBAMI I PAPRYCZKAMI PADRON.
Składniki dla 2 osób:
- 2 małe opakowania grzybów do wyboru, ja użyłam miks grzybów leśnych zbieranych przez moich rodziców
- 3 cebule
- 3-4 bezglutenowe tortille
- 1 paczka papryczek padron
- 2 szczypty soli morskiej
- szczypta pieprzu cayenne
- ser kozi lub wegański
- 2 łyżeczki oleju do smażenia (np. kokosowy lub inny jakiego używasz)
Pokrój cebulę i grzyby w kosteczkę. Następnie zblanszuj cebulę na patelni z olejem. Jak będzie lekko przeźroczysta i pachnąca dodaj grzyby i trochę wody. Po chwili dodaj sól i pieprz cayenne i przykryj patelnię. Na drugiej patelni z olejem podsmażaj papryczki padron obracając je co jakiś czas. Jak będą lekko ciemne i miękkie zdejmij z patelni i posyp solą morską. Gdy grzyby zmiękną i się poduszą dodaj starty na tarce ser kozi lub wegański i wymieszaj do rozpuszczenia. W tym czasie na czystej suchej patelni pogrzej tortille po obu stronach. Jak się zarumienią zdejmij i przełóż na talerz. Dodaj na połowę tortilli grzyby z serem i cebulą i zamknij tortillę. Obok połóż kilka papryczek padron.
Smacznego!
Pamiętajcie, że odpowiedni dobór składników w codziennej diecie ma ogromny wpływ na kondycję naszego organizmu. Dlatego korzystajcie z sezonowych warzyw i owoców. Odpowiednio połączone smakują wyśmienicie i przyczynią sie do zbudowania odporności na długie miesiące, a nawet lata.
Już jutro kolejne wyzwanie. Zapraszam Was na moje konto na Instagramie i koniecznie zajrzyjcie na bloga!
Love Ewa 🙂