fbpx

NA MAŁY I DUŻY GŁÓD

duży głód

Jesienny chłodek sprawia, że szukamy często sposobów, aby się rozgrzać i przede wszystkim najeść. To bywa zdradzieckie, szczególnie kiedy w nasze ręce trafiają tłuste i nie do końca zdrowe dania. Ja chcę Wam zaproponować na mały i duży głód rozgrzewające, ale też sycące, zdrowe potrawy, które przygotujesz szybko i często bez potrzeby kupowania góry składników.

Szakszuka inaczej

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 szklanka posiekanej żółtej cebuli
  • 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w kostkę
  • ¼ łyżeczki soli morskiej, więcej do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 średnie ząbki czosnku, posiekane
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta pieprzu cayenne, opcjonalnie
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki pasty harissa
  • 1 szklanka świeżego szpinaku, posiekanego
  • 3 do 5 jajek
  • ⅓ szklanka pokruszonego sera feta
  •   ¼ szklanki świeżej pietruszki
  •   1 awokado, pokrojone w kostkę
  •   mikrolistki do dekoracji, opcjonalnie
  •   chleb tostowy, do podania

Podgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę, czerwoną paprykę, sól  i smaż, aż cebula będzie miękka i przezroczysta, 6 do 8 minut. Zmniejsz ogień na średni i następnie dodaj czosnek, wędzoną paprykę, kminek i cayenne.  Mieszaj i gotuj przez około 30 sekund, następnie dodaj pomidory i pastę harisa.  Całość duś przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj szpinak i mieszaj, aż zmięknie.  W sosie zrób od 3 do 5 dołków i wbij jajka. Przykryj i gotuj, aż jajka się zetną, 5 do 8 minut.  Czas będzie zależał od tego, jak bardzo lubisz żółtka. Dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp fetą, natką pietruszki, awokado. Podawaj z chlebem.

duży głód

Soczewica z jarmużem

Składniki:

  • 3 szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 1 słodki ziemniak
  • 3 szklanki posiekanego jarmużu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki pokruszonego koziego sera ( opcjonalnie )

Namocz soczewicę w wodzie przez co najmniej 30 minut.  Pomiń ten krok jeśli używasz soczewicy w puszkach. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrój słodkiego ziemniaka na mniejsze kawałki. Lekko skrop je oliwą z oliwek, a następnie piecz przez 30-35 minut. Soczewicę opłucz, a następnie wrzucić do średniej wielkości garnka i zalej wodą.  Zagotuj soczewicę, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 20 minut. Jak będzie miękka, a woda odparuje dodaj 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i jarmuż do soczewicy. Całość gotuj na małym ogniu, aż jarmuż zwiędnie. Następnie dodaj bataty, ocet balsamiczny, syrop klonowy, tymianek, musztardę dijon oraz sól i pieprz. Przed dodaniem koziego sera lekko ostudź (chyba że chcesz, żeby się roztopił).

duży głód

Fit gorąca czekolada

Składniki:

  • 2 szklanki mleka owsianego lub ulubionego mleka roślinnego 
  • 1–2 łyżki kawałków gorzkiej czekolady, opcjonalnie 
  • 2 czubate łyżki kakao w proszku 
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu 
  • szczypta soli 

Dodaj wszystkie składniki do rondla i na średnim ogniu gotuj mieszając składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie doprowadzaj napoju do wrzenia. Po rozgrzaniu przełóż gorącą czekoladę do kubków.

Rozgrzewająca zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku mielone
  • 1/2 kg pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1/4 łyżeczki himalajskiej soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonego tymianku
  • 1/3 szklanki mąki może używać bezglutenowej
  • 3 szklanki wywaru warzywnego bez dodatku soli
  • 1 puszka pełnotłustego niesłodzonego mleka kokosowego
  • sól morska i pieprz do smaku

W dużym garnku rozgrzej oliwę na małym ogniu.  Dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj sól, zioła prowansalskie i grzyby i smaż przez około 10 minut na małym ogniu, przykrywając garnek między mieszaniem. Wsyp  mąkę i dobrze wymieszaj, co z mąki i wody uwolnionej z grzybów utworzy gęstą zasmażkę. Do garnka wlej bulion warzywny, mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż grzyby będą miękkie i ugotowane. Posyp solą i pieprzem do smaku i udekoruj świeżym tymiankiem.

duży głód

Smacznego!

Love Ewa 🙂


The autumn coolness means that we often look for ways to warm up and, above all, eat something. It can be treacherous, especially when we get greasy and not entirely healthy dishes. For small and large hunger, I want to offer you warming, but also filling, healthy dishes that you will prepare quickly and often without the need to buy a mountain of ingredients.

Shakshouka in a different way

Ingredients:

  • 2 tablespoons of extra virgin olive oil
  • 1 cup chopped yellow onion
  • 1 red pepper, pitted and diced
  • 1/4 teaspoon sea salt, more to taste
  • freshly ground black pepper
  • 3 medium garlic cloves, chopped
  • ½ teaspoon of smoked paprika
  • ½ teaspoon of ground cumin
  • a pinch of cayenne pepper, optional
  • 1 can of tomatoes
  • 2 tablespoons harissa paste
  • 1 cup of fresh spinach, chopped
  • 3 to 5 eggs ⅓
  • a glass of crushed feta cheese
  • 1/4 cup fresh parsley
  • 1 avocado, diced
  • microlistes for decoration, optional
  • toasted bread, to serve

Heat the olive oil in a pan. Add the onion, red pepper, salt and fry until the onion is soft and transparent, 6 to 8 minutes. Reduce heat to medium and then add garlic, smoked paprika, cumin, and cayenne. Stir and cook for about 30 seconds, then add the tomatoes and harisa paste. Simmer it for 15 minutes until the sauce thickens. Add the spinach and stir until soft. Make 3-5 holes in the sauce and add the eggs. Cover and simmer until eggs are set, 5 to 8 minutes. The time will depend on how much you like the yolks. Season with salt and pepper to taste and sprinkle with feta, parsley and avocado. Serve with bread.

Lentils with kale

Ingredients:

  • 3 cups of dry green lentils
  • 2 glasses of water
  • 1 sweet potato
  • 3 cups of chopped kale
  • 3 tablespoons of balsamic vinegar
  • 1 tablespoon of maple syrup
  • 2 tablespoons of fresh thyme, chopped
  • 1/2 teaspoon dijon mustard
  • salt and pepper to taste
  • 1/4 cup of crushed goat cheese (optional)

Soak the lentils in water for at least 30 minutes. Skip this step if you are using canned lentils. Preheat oven to 180 degrees. Cut the sweet potato into smaller pieces. Lightly drizzle with olive oil and then bake for 30-35 minutes. Rinse the lentils, then put them in a medium-sized pot and cover with water. Bring the lentils to a boil, reduce the heat and cook uncovered for 20 minutes. When it becomes soft and the water evaporates, add 1 teaspoon of olive oil and kale to the lentils. Simmer everything over low heat until the kale is wilted. Then add the sweet potatoes, balsamic vinegar, maple syrup, thyme, dijon mustard, salt and pepper. Let the goat’s cheese cool slightly before adding it (unless you want it to melt).

Fit hot chocolate

Ingredients:

  • 2 cups of oat milk or your favorite plant-based milk
  • 1-2 tablespoon pieces of dark chocolate, optional
  • 2 heaped tablespoons of cocoa powder
  • 2 tablespoons of maple syrup
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • ½ teaspoon of ground cinnamon
  • pinch of salt

Add all ingredients to a saucepan and cook over medium heat, stirring the ingredients until completely dissolved and warmed up. Don’t bring it to a boil. After warming up, transfer the hot chocolate to mugs.

Warming mushroom soup

Ingredients:

  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 sweet onion, diced
  • 4 minced garlic cloves
  • 1/2 kg of mushrooms, sliced
  • 1/4 teaspoon of Himalayan sea salt
  • 1 teaspoon of Provencal herbs or dried thyme
  • 1/3 cup of flour can use gluten-free
  • 3 cups of vegetable stock without adding salt
  • 1 can of full fat unsweetened coconut milk
  • sea ​​salt and pepper to taste

In a large pot, heat the olive oil over low heat. Add the onion, garlic and cook for 5-6 minutes, until the vegetables are tender. Then add salt, Provencal herbs and mushrooms and fry for about 10 minutes over low heat, covering the pot between stirring. Pour in the flour and mix well, which will form a thick roux from the flour and the water released from the mushrooms. Pour the vegetable broth, coconut milk into the pot and cook for another 15 minutes, until the mushrooms are soft and cooked. Sprinkle with salt and pepper to taste and garnish with fresh thyme.

Bon Apetite!

Love Ewa 🙂