Mówi się, że jesień to czas dla smutasów, szczególnie jeśli za oknem pada deszcz, a na zewnątrz temperatura sięga zaledwie kilku stopni. Jednak można w tym czasie czerpać radość. Jak? Przygotowując smaczne potrawy z sezonowych produktów.
Uwielbiam słońce, kiedy jest cieplutko i można biegać w zwiewnych sukienkach oraz sandałkach. Chyba dlatego, tak często uciekam do Portugalii. Jednak gdziekolwiek jestem staram się czerpać radość z tego z kim jestem, gdzie i co robię. Podobnie jest z jedzeniem. Smaczne i zdrowie potrawy potrafią sprawić, że uśmiecham się od ucha do ucha, a dziś chcę Wam dać odrobinę radości.
Spróbujcie przygotować te pyszne dania i cieszcie się chwilą!
Placuszki owsiane z bananem
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 szklanka płatków owsianych
- dodatki do wyboru: wanilia, cynamon, jagody, orzechy itp.
Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Zmiksuj banany, jajka i płatki owsiane w blenderze na niskich obrotach. Nasmaruj olejem kokosowym lub masłem klarowanym patelnię, a następnie wylej ciasto na ciepłą patelnię. Im mniejsze ilości tym lepiej. Pozwól naleśnikom podpiec się z jednej strony przed odwróceniem. Jeśli używasz jakichkolwiek dodatków, takich jak orzechy włoskie lub jagody, możesz je wepchnąć na niegotowaną stronę naleśników przed przekręceniem. Odwróć i smaż z drugiej strony, aż będą gotowe. Podawaj z syropem klonowym, z agawy lub syropem kokosowym, masłem orzechowym lub innymi ulubionymi dodatkami do placków.
Sałatka jajeczna
Składniki:
- 6 dużych jajek eko na twardo, posiekanych
- 1/2 szklanki beztłuszczowego zwykłego jogurtu greckiego, kokosowego lub majonezu wegańskiego eko
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku + więcej do smaku w razie potrzeby
- 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Umieść wszystkie składniki w dużej misce. Mieszaj, aby wszystkie się połączyły. Podawaj sałatkę jajeczną na chlebie, krążkach ryżowych, w wrapie z pity lub tortilli lub z bezglutenowymi krakersami.
Bomba witaminowa
Składniki:
- 4 łyżki ugotowanego ryżu z marchewką
- 2 łyżki ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być eko ze słoiczka)
- 1/2 awokado
- 1/2 pomidora
- ser wegański typu feta (kilka kostek)
- 1/2 plastra ananasa
- garść miksu sałat
- sól pieprz do smaku
- sos sojowy do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Ugotuj ryż i marchewkę. Jeśli gotujesz fasolę to musisz ją wcześniej namoczyć przez noc. Po moczeniu odlej wodę, w której się moczyła. Podsmaż na oliwie cebulkę, dodaj fasolę i świeżą wodę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu ok 30 min. odcedź wodę. Pokrój pomidora, awokado, ananasa i ser wegański. Poszarp sałatę. Do miski przełóż najpierw ryż i dodaj resztę składników. Polej wszystko oliwą z oliwek i sosem sojowym.
Zupa krem z kalafiora z czosnkiem
Składniki:
- 2 bulwy czosnku
- 2 małe lub 1 duża biała cebula pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, obrane i posiekane
- 4 szklanki posiekanego kalafiora
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 3 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Odetnij czubki główek czosnku tak, aby każdy ząbek był lekko odsłonięty. Umieść je na małym kawałku folii aluminiowej, a następnie skrop 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek na każdą główkę czosnku. Zawiń w folię i piecz przez 35 minut. W tym czasie włóż cebulę i marchewkę do garnka z odrobiną wywaru warzywnego i gotuj, aż zmiękną. Powinno to zająć około 5-6 minut. Następnie dodaj kalafior, resztę wywaru, rozmaryn i tymianek. Upieczony czosnek wyciśnij z główek i wrzuć do garnka. Duś aż kalafior i marchewka będą całkowicie miękkie i delikatne. Po ugotowaniu ostrożnie wlej zupę do blendera i zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem przed podaniem.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
It is said that autumn is a time for sadness, especially when it is raining outside and the temperature outside is only a few degrees. However, you can have fun at this time. As? By preparing tasty dishes from seasonal products.
Oat pancakes with banana
Ingredients:
- 2 ripe bananas
- 2 eggs
- 1 cup of oatmeal
- additions to choose from: vanilla, cinnamon, berries, nuts, etc.
Preheat the pan over low heat. Blend bananas, eggs and oatmeal in a blender on low speed. Lubricate the pan with coconut oil or clarified butter, then pour the dough into a warm pan. The smaller the amounts the better. Let the pancakes toast on one side before turning them over. If you use any toppings like walnuts or berries, you can stuff them onto the uncooked side of the pancakes before you turn them. Turn over and fry the other side until ready. Serve with maple syrup, agave or coconut syrup, peanut butter, or other favorite cake toppings.
Egg salad
Ingredients:
- 6 large hard-boiled organic eggs, chopped
- 1/2 cup fat-free plain Greek yogurt, coconut or vegan organic mayonnaise
- 1 tablespoon chopped fresh dill
- 1 heaped tablespoon of chopped chives or green onions
- 1 teaspoon garlic powder + more to taste if needed
- 1/4 teaspoon of onion powder
- 1/2 teaspoon of sea salt
- 1/4 teaspoon of ground black pepper
Put all the ingredients in a large bowl. Stir to make them all come together. Serve the egg salad on bread, rice rings, pita or tortilla wrap, or with gluten-free crackers.
Vitamin bomb
Ingredients:
- 4 tablespoons of cooked rice with carrots
- 2 tablespoons of cooked black or red beans (can be organic from the jar)
- 1/2 avocado
- 1/2 tomato vegan feta cheese (several cubes)
- 1/2 slice of pineapple
- a handful of lettuce mix
- salt and pepper to taste
- soy sauce to taste
- 1 tablespoon of olive oil
Boil the rice and carrots. If you are cooking beans, you need to soak them overnight. After soaking, remove the soaking water. Fry the onion in olive oil, add the beans and fresh water. Add salt and pepper to taste. After cooking for about 30 minutes. drain the water. Slice the tomato, avocado, pineapple, and vegan cheese. Tear the lettuce. Put the rice in a bowl first and add the rest of the ingredients. Pour over everything with olive oil and soy sauce.
Cauliflower cream soup with garlic
Ingredients:
- 2 garlic tubers
- 2 small or 1 large white onion, diced
- 2 carrots, peeled and chopped
- 4 cups chopped cauliflower
- 1/2 teaspoon of thyme
- 1/2 teaspoon of rosemary
- 3 and 1/2 cups of vegetable broth
- salt and pepper to taste
Preheat oven to 190 degrees. Cut off the tips of the garlic heads so that each clove is slightly exposed. Place them on a small piece of aluminum foil, then drizzle 1/4 teaspoon of olive oil over each head of garlic. Wrap in foil and bake for 35 minutes. Meanwhile, put the onions and carrots in a pot with a little vegetable stock and cook until soft. This should take about 5-6 minutes. Then add the cauliflower, the rest of the stock, rosemary and thyme. Squeeze the baked garlic from the heads and put it in the pot. Stew the cauliflower and carrots completely soft and tender. After cooking, carefully pour the soup into a blender and blend it into cream. Season with salt and pepper before serving.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂