fbpx

POMIDORY W ROLI GŁÓWNEJ

Szukacie prawdziwej bomby witaminowej? Jeśli tak to koniecznie sięgnijcie po pomidory. Są bogate w witaminę C, E oraz beta-karoten. Zawierają też sporo wody, dzięki czemu są niskokaloryczne i świetnie sprawdzają się, jako składnik diety odchudzającej.

Pomidory już wiele lat temu skradły moje serce i kubki smakowe. Dlaczego? Ponieważ są bogatym źródłem witamin, a różnorodność gatunków i smaków sprawia, że można z nich przyrządzić naprawdę smaczne potrawy. W pomidorach znajduje się magiczny likopen, czyli czerwony barwnik, dzięki któremu pomidory po obróbce stają się jeszcze bogatsze w właściwości odżywcze. Ponadto likopen ma silne działanie przeciwnowotworowe. Zgromadzony w pomidorach potas odpowiada za prawidłową pracę układu krążenia, a także obniża ciśnienie tętnicze.

Mając na uwadze drogocenne właściwości pomidorów przygotowałam dla Was kilka smacznych dań, które są nie tylko super smaczne, ale meeega zdrowe!

Bruschetta z pomidorami i balsamico

Składniki:

  • chleb włoski lub bagietka francuska (ja zazwyczaj szukam pieczywa bezglutenowego )
  • 3-4 pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek – polecam używać wysokiej jakości oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • kilka kropli prawdziwego balsamico

Przygotuj pomidory. Do średniej miski dodaj posiekane w małą kosteczkę pomidory, czerwoną cebulę, czosnek, bazylię, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz.  Wymieszaj i przechowuj w lodówce przez godzinę (nie trzeba czekać tak długo, ale pozostawienie mieszanki w lodówce pomoże wydobyć smaki). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bagietkę lub inne pieczywo pokrój na kromki i każdą posmaruj oliwą z oliwek. Połóż chleb  na dużej blasze do pieczenia i opiekaj przez 10 minut. Nałóż na każdy opieczony chleb mieszankę z pomidorów. Skrop balsamico na wierzchu i podawaj.

pomidory

Poke bowl z mango

Składniki:

  • 30 gr czarnego ryżu
  • 1/2 awokado
  • 1/2 mango pokrojonego w kawałki
  • 5 różyczek brokuła
  • plaster surowego łososia
  • 1/2 łyżeczki sezamu
  • 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • sos sojowy do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki

Ugotuj ryż w lekko posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotuj również kilka różyczek brokuła. Obierz awokado, wyjmij pestkę i pokrój w cienkie plastry. To samo zrób z mango. Odetnij skórę z łososia i pokrój go w kostkę. Posiekaj szczypiorek. Do miski przełóż najpierw ciepły ugotowany ryż. Polej go odrobiną sosu sojowego i oliwą. Z boku połóż pokrojonego łososia i skrop limonką oraz sosem sojowym. Następnie dodaj resztę składników. Na koniec posyp wszystko sezamem i szczypiorkiem. Dodaj pieprz wedle uznania.

Domowy dżem figowy

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg świeżych dojrzałych fig
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 szklanka miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli

Odetnij łodyżki fig i pokrój je na ćwiartki.  Następnie włóż je do garnka z wodą, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Zagotuj figi i wodę na średnim ogniu.  Czekając, aż się podgrzeje, dodaj miód, przyprawy i sól oraz wymieszaj całość, aby połączyć wszystkie składniki. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystko zdąży się zredukować do lekko dżemowej konsystencji, użyj blendera zanurzeniowego, aby zmiksować. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, prawie cały czas mieszając, przez około 10 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Pozwól  dżemowi trochę ostygnąć przed włożeniem do słoików lub pojemników.  Przechowuj  w lodówce lub zamrażarce.

Sałatka z pomidorów

Składniki na 2 osoby:

  • 500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 opakowanie  świeżej mozzarelli w kulkach

Składniki na dressing:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Najpierw przygotuj dressing. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, czosnek, miód, pietruszkę, bazylię, oregano i dopraw solą i pieprzem do smaku. W średniej salaterce wymieszaj przekrojone na pół pomidory z dressingiem. Dodaj mozzarellę. Aby smaki mogły dalej się nasycić, pozostaw marynatę przez 30 minut w lodówce. Sałatkę serwuj w ciągu kilku godzin od przygotowania.

pomidory

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Are you looking for a real vitamin bomb? If so, be sure to reach for tomatoes. They are rich in vitamin C, E and beta-carotene. They also contain a lot of water, thanks to which they are low in calories and are great as an ingredient in a slimming diet.

Bruschetta with tomatoes and balsamico

Ingredients:

  • Italian bread or French baguette (I usually look for gluten-free bread)
  • 3-4 tomatoes
  • 1 small red onion
  • 1 clove of garlic
  • a few leaves of fresh basil
  • olive oil – I recommend using high-quality olive oil
  • salt and pepper
  • a few drops of real balsamico

Prepare the tomatoes. Add small diced tomatoes, red onion, garlic, basil, olive oil, salt and pepper to a medium bowl. Stir and refrigerate for an hour (you don’t have to wait that long, but leaving the mixture in the fridge will help bring out the flavors). Preheat the oven to 180 degrees. Slice the baguette or other bread and brush each with olive oil. Place the bread on a large baking tray and bake for 10 minutes. Put the tomato mixture on each toasted bread. Sprinkle balsamico on top and serve.

Poke bowl with mango

Ingredients:

  • 30 grams of black rice
  • 1/2 avocado
  • 1/2 mango, cut into pieces
  • 5 broccoli florets
  • a slice of raw salmon
  • 1/2 teaspoon of sesame seeds
  • 1/2 teaspoon chopped chives
  • soy sauce to taste
  • pepper to taste
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1/2 lime juice

Boil the rice in lightly salted water according to the recipe on the package. Also cook a few broccoli florets. Peel the avocado, remove the pit and cut into thin slices. Do the same with the mango. Cut the skin off the salmon and dice it. Chop the chives. Put warm, cooked rice into the bowl first. Pour a little soy sauce and olive oil over it. Put the sliced ​​salmon on the side and drizzle with the lime and soy sauce. Then add the rest of the ingredients. Finally, sprinkle everything with sesame and chives. Add pepper as desired.

Homemade fig jam

Ingredients:

  • 1 and 1/2 kg of fresh, ripe figs
  • 1/2 cup of water
  • 2 tablespoons of lemon juice
  • 1 tablespoon lemon zest
  • 1 cup of honey
  • 1 teaspoon of ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon of ground cloves
  • 1/4 teaspoon of ground allspice
  • 1/4 teaspoon of salt

Cut off the fig stalks and cut them into quarters. Then put them in a pot of water, lemon juice, and lemon zest. Boil the figs and water over medium heat. While waiting for it to heat up, add the honey, spices and salt and mix it all together to combine all the ingredients. After boiling, reduce heat and simmer for about 30 minutes, stirring occasionally. Once everything has reduced to a slightly jammy consistency, use an immersion blender to blend. Continue cooking over low heat, stirring almost all the time, for about 10 minutes or until the desired consistency is achieved. Let the jam cool a little before putting it in jars or containers. Store in a refrigerator or freezer.

Tomatoe salad

Ingredients for 2 people:

  • 500 g cherry tomatoes, halved
  • 1 packet of fresh mozzarella balls

Dressing ingredients:

  • 1/4 cup extra virgin olive oil
  • 3 tablespoons of red wine vinegar
  • 1 teaspoon of minced garlic
  • 1 teaspoon of honey
  • 1/4 cup of chopped fresh parsley
  • 2 tablespoons of chopped fresh basil
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • salt and freshly ground black pepper

First, prepare the dressing. In a bowl, combine olive oil, wine vinegar, garlic, honey, parsley, basil, oregano and season with salt and pepper to taste. In a medium salad bowl, combine the halved tomatoes with the dressing. Add the mozzarella. To keep the flavors saturated, leave the marinade in the refrigerator for 30 minutes. Serve the salad within a few hours of preparation.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂