fbpx

GRYPIE MÓWIMY NIE!

Za nami pierwsze dni kalendarzowej jesieni. Na horyzoncie pojawiają się szare, deszczowe dni, niska temperatura, a w takich warunkach nie trudno o przeziębienie. Dlatego warto zawczasu zadbać o siebie i powiedzieć stanowcze nie grypie!

Choć końcówka września rozpieszcza nas piękną pogodą, już za moment ta sielanka dobiegnie końca. Pogoda się pogorszy i zacznie się sezon przeziębień. Aby zapobiec grypie i innym choróbskom radzę Wam już teraz zacząć dbać o siebie i budować odporność. Nie wystarczy dzień czy tydzień, aby wzmocnić organizm tak, aby mógł walczyć z infekcjami. To wymaga czasu. Dlatego już dziś postawcie na aromatyczne i rozgrzewające menu no i nie zapomnijcie o ruchu. Odpowiednia dieta i sport to tego, by nie dać się grypie przez cały rok!

Karmelizowane banany na toście

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • 2-3 kromki tostów ( bezglutenowych )
  • masło orzechowe naturalne bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
  •  wiórki kokosowe na wierzch

Zacznij od pokrojenia banana na grubsze plastry, aby łatwiej je odwracać i żeby się nie rozpadały. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy, cynamon i wanilię na patelnię i dobrze wymieszaj. Następnie na rozgrzany olej włóż plasterki banana. Upewnij się, że zostawiłaś między nimi wystarczająco dużo miejsca, aby się nie sklejały. Smaż banana około 3-5 minut z każdej strony. Chleb pokrój w plastry i opiecz w tosterze. Ciepłe tosty posmaruj masłem orzechowym. Dodaj karmelizowane plastry banana i posyp wiórkami kokosowymi.

Sok wzmacniający odporność

Składniki:

  •  8 średnich  marchewek – wyszorowanych do czysta
  •  8 średnich pomarańczy
  •  5 cm świeżego imbiru

Obierz pomarańcze i imbir ze skórki. Umieść wszystko w sokowirówce. Natychmiast podawaj.

Nadziewane bataty po meksykańsku

Składniki:

  • 4 słodkie ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju z awokado
  • 1 i 1/2 szklanki czarnej fasoli
  • 1 szklanka posiekanych pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1/3 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
  • 1/2 soku z limonki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta płatków chili

Składniki na guacamole:

  • 1 awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • szczypta soli morskiej

Składniki na kwaśną śmietanę:

  • 1/3 szklanki jogurtu kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • szczypta soli morskiej

Rozgrzej piekarnik do 200C. Używając widelca, zrób małe dziurki w batatach.  Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.  Piecz baraty przez ok 40 minut lub do miękkości. W tym czasie, w misce wymieszaj czarną fasolę, pomidor, kukurydzę, kolendrę, czerwoną cebulę i czosnek.  Skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek.  Posyp solą morską, pieprzem i płatkami chili.  Wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Przygotuj guacamole. Rozgnieć awokado w misce z sokiem z limonki i szczyptą soli morskiej. Przygotuj wegańską śmietanę. W osobnej misce wymieszaj jogurt kokosowy, sok z limonki i sól morską. Bataty przekrój na pół i wypełnij mieszanką z czarnej fasoli. Udekoruj guacamole i skrop wegańską kwaśną śmietaną.

Rosół na odporność

Składniki:

  • 8 filiżanek wody
  • ½ szklanki bezglutenowego łagodnego białego miso
  • 8 ząbków czosnku (startego)
  • 2 łyżki obranego i startego imbiru
  • 1 zielona cebulka pokrojona w plasterki
  • 1 łyżka obranego i startego korzenia chrzanu
  • 2 łyżeczki oleju z awokado lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki soli

Wlej wodę do garnka i zagotuj. Zetrzyj  czosnek, imbir i chrzan na tarce i wrzuć do średniej miski wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj. Gdy woda zacznie parować, dodaj ½ szklanki gorącej wody do miski i wymieszaj, aż mieszanina będzie gładka i nie będzie widocznych grudek miso. Wlej tę mieszankę do garnka i zdejmij ją z ognia. Wymieszaj, aby wszystko połączyć i podawaj.

Smacznego i nie dajcie się grypie!

Love Ewa 🙂


The first days of the autumn calendar are behind us. Gray, rainy days, low temperature appear on the horizon, and in such conditions it is not difficult to catch a cold. Therefore, it is worth taking care of yourself in advance and saying no flu!

Caramelized bananas on toast

Ingredients:

  • 1 banana
  • 1 tablespoon of coconut oil
  • 1 tablespoon of maple syrup
  • 1/4 teaspoon of cinnamon
  • 1/4 teaspoon of vanilla
  • 2-3 slices of toast (gluten free)
  • natural peanut butter with no added sugar, salt or palm oil
  • coconut flakes on top

Start by slicing the banana into thicker slices to make it easier to turn over and keep it from falling apart. Add coconut oil, maple syrup, cinnamon and vanilla to the pan and mix well. Then put banana slices on the hot oil. Make sure you leave enough space between them so that they don’t stick together. Fry the banana for about 3-5 minutes on each side. Slice the bread and toast in the toaster. Brush warm toast with peanut butter. Add caramelized banana slices and sprinkle with coconut shavings.

Immunity-enhancing juice

Ingredients:

  • 8 medium carrots – scrubbed clean
  • 8 medium oranges
  • 5 cm of fresh ginger

Peel the oranges and ginger. Put everything in the juicer. Serve immediately.

Mexican stuffed sweet potatoes

Ingredients:

  • 4 sweet potatoes
  • 1 tablespoon of olive oil or avocado oil
  • 1 and 1/2 cups of black beans
  • 1 cup chopped cherry tomatoes
  • 1/2 cup of corn
  • 1/3 cup of chopped cilantro
  • 1/4 cup red onion, diced
  • 1 garlic clove, diced
  • 1/2 lime juice
  • 2 teaspoons of olive oil
  • 1/4 teaspoon of sea salt
  • a pinch of pepper
  • a pinch of chili flakes

Ingredients for guacamole:

  • 1 avocado
  • 2 teaspoons of lime juice
  • a pinch of sea salt

Ingredients for sour cream:

  • 1/3 cup of coconut yogurt
  • 1/2 teaspoon of lime juice
  • a pinch of sea salt

Preheat the oven to 200C. Using a fork, make small holes in the sweet potatoes. Line a baking tray with baking paper and brush with oil. Bake the baratas for 40 minutes or until tender. Meanwhile, mix the black beans, tomato, corn, coriander, red onion and garlic in a bowl. Sprinkle with lime juice and olive oil. Sprinkle with sea salt, pepper, and chili flakes. Stir until all ingredients combine. Prepare the guacamole. Mash the avocado in a bowl with the lime juice and a pinch of sea salt. Prepare vegan cream. In a separate bowl, combine coconut yogurt, lime juice, and sea salt. Cut sweet potatoes in half and fill with black bean mixture. Garnish with guacamole and drizzle with vegan sour cream.

Broth for immunity

Ingredients:

  • 8 cups of water
  • ½ cup gluten-free mild white miso
  • 8 cloves of garlic (grated)
  • 2 tablespoons of peeled and grated ginger
  • 1 green onion, sliced
  • 1 tablespoon of peeled and grated horseradish root
  • 2 teaspoons of avocado oil or coconut oil
  • 2 tablespoons of apple cider vinegar
  • 1 teaspoon of ground turmeric
  • ½ teaspoon of salt

Pour the water into the pot and bring it to a boil. Grate the garlic, ginger and horseradish and toss them in a medium bowl along with the rest of the ingredients. Mix. Once the water starts to evaporate, add cup of hot water to the bowl and mix until the mixture is smooth and no lumps of miso are visible. Pour this mixture into the pot and take it off the heat. Stir to put everything together and serve.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂