Zdrowie w podróży jest równie ważne, jak dbanie o kondycję w domu. Tak naprawdę nie jest to trudne, gdyż będąc za granicą można poznać nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe przepisy. Bo jak dobrze wiecie, podróże kształcą!
Tost z awokado – caprese
Składniki:
- 2 kromki chleba, na zakwasie lub bezglutenowego
- 1 duże awokado
- ¼ łyżeczki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- ⅛ łyżeczka czarnego pieprzu
- ½ szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- ½ szklanki kulek sera mozzarella, przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego, opcjonalnie
- 1 łyżka cienko pokrojonych listków bazylii, około 3 duże liście
Wyjmij miąższ z awokado do małej miski. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Lekko ubij awokado widelcem, pozostawiając trochę kawałków. Rozprowadź mieszankę na kromkach ciepłego chleba. Dodaj pomidory i ser na grzankę. Na wierzch skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą, pieprzem i udekoruj bazylią.
Sałatka z kozim serem i jabłkiem
Składniki:
- garść szpinaku
- garść rukoli
- garść suszonej żurawiny
- ser kozi ( rolada polana miodem i podgrzana w mikrofali lub piekarniku )
- 1/2 zielonego jabłka
- garść orzechów włoskich
- sos vinegret
- sól i pieprz do smaku
- tymianek
Umyj zieleninę i wrzuć do miski. Dodaj żurawinę, orzechy, sól i pieprz oraz sos vinegret i wymieszaj tak by sos oblepił wszystko co znajduje się w misce. Następnie podgrzej ser kozi z miodem. Pokrój jabłko w plastry i umieść ciepły ser na sałacie. Podaj na wierzch jabłko. Posyp tymiankiem. Podawaj z ciepłym pieczywem bezglutenowym.
Chipsy z jarmużu
Składniki:
- 1 pęczek jarmużu
- 1-2 łyżki oleju z awokado (lub innego oleju do wyboru)
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- opcjonalnie – pieprz czarny
Umyj jarmuż. Usuń łodygi i rozerwij lub pokrój na kawałki. Dokładnie osusz liście jarmużu, a następnie rozłóż je na dwóch blachach do pieczenia i skrop oliwą. Wmasuj oliwę w każdy kawałek jarmużu z obu stron. Posyp szczyptą soli i (opcjonalnie) pieprzu. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 18 do 25 minut. Warto spojrzeć wcześniej, czy chipsy nie są gotowe.
Kremowy makaron z sosem pomidorowym
Składniki:
- 400 g makaronu np. penne lub farfalle
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mielonego czosnku
- 170 g pasty (koncentratu) pomidorowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól i pieprz do smaku
- suszona natka pietruszki
- płatki czerwonej papryki
- sól czosnkowa
Składniki na bułkę tartą z czosnkiem:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1/2 szklanki bułki tartej panko ( lub bezglutenowej)
- sól i pieprz
W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu zachowaj około 1/2 szklanki wody makaronowej. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy na średnim poziomie. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund do 1 minuty, aż zacznie pachnieć. Dodaj całą puszkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj i gotuj do uzyskania ciemnoczerwonego koloru. Dodaj mleko kokosowe, szczyptę soli i pieprzu i kontynuuj mieszanie podczas gotowania. Gdy sos się połączy, gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Uwielbiam używać tylko soli i pieprzu, ale można też dodać szczyptę płatków czerwonej papryki lub posypkę suszonymi ziołami. Zmniejsz ogień i dodaj odsączony makaron. W razie potrzeby dodaj trochę wody z makaronu, aby sos był rozluźniony.
Podczas gotowania sosu pomidorowego. Zrób bułkę tartą. Na małej patelni rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Dodaj czosnek, bułkę tartą oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Mieszaj i opiekaj bułkę tartą przez 2-3 minuty, aż bułka tarta stanie się złotobrązowa i pachnąca. Posyp makaron bułką tartą.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Health on the go is as important as keeping fit at home. In fact, it is not difficult, because when you are abroad you can get to know not only tasty, but above all healthy recipes. Because, as you well know, travel educates!
Avocado Toast – Caprese
Ingredients:
- 2 slices of sourdough or gluten-free bread
- 1 large avocado
- 1/4 teaspoon lemon juice
- 1/4 teaspoon of sea salt
- ⅛ teaspoon of black pepper
- ½ cup of cherry tomatoes, halved
- ½ cup mozzarella cheese balls, halved
- 1 teaspoon extra virgin olive oil
- 1 tablespoon of balsamic vinegar, optional
- 1 tablespoon of thinly sliced basil leaves, about 3 large leaves
Take the avocado pulp into a small bowl. Add lemon juice, salt and pepper. Beat the avocado lightly with a fork, leaving some chunks. Spread the mixture over the slices of warm bread. Add tomatoes and cheese for toast. Drizzle with olive oil and balsamic vinegar on top, season with salt and pepper and garnish with basil.
Goat cheese and apple salad
Ingredients:
- a handful of spinach
- a handful of arugula
- a handful of dried cranberries
- goat cheese (roulade poured with honey and heated in a microwave or oven)
- 1/2 green apple
- a handful of walnuts vinaigrette sauce
- salt and pepper to taste
- thyme
Wash the greens and put them in a bowl. Add cranberries, nuts, salt and pepper and vinaigrette sauce and mix until the sauce sticks to everything in the bowl. Then heat the goat cheese with honey. Slice the apple and place the warm cheese on top of the lettuce. Serve the apple on top. Sprinkle with thyme. Serve with warm, gluten-free bread.
Kale chips
Ingredients:
- 1 bunch of kale
- 1-2 tablespoons of avocado oil (or any other oil of your choice)
- 1/4 teaspoon of sea salt
- optional – black pepper
Wash the kale. Remove the stems and tear or cut into pieces. Thoroughly dry the kale leaves, then spread them over two baking sheets and drizzle with olive oil. Massage the oil into each piece of kale on both sides. Sprinkle with a pinch of salt and (optional) pepper. Bake in an oven preheated to 150 degrees for 18 to 25 minutes. It is worth taking a look beforehand if the chips are not ready.
Creamy pasta with tomato sauce
Ingredients:
- 400 g pasta – penne or farfalle
- 2 tablespoons of olive oil
- 1 tablespoon of minced garlic
- 170 g of tomato paste (concentrate)
- 1 can of coconut milk
- salt and pepper to taste
- dried parsley
- flakes of red pepper
- garlic salt
Ingredients for garlic breadcrumbs:
- 2 tablespoons of olive oil
- 1 teaspoon of minced garlic
- 1/2 cup panko (or gluten-free) breadcrumbs
- salt and pepper
In a large pot, bring the water to a boil and cook the pasta according to the instructions on the package. Save about 1/2 cup of pasta water before draining the pasta. In a large, deep frying pan, heat coconut oil on medium level. Add garlic and cook for 30 seconds to 1 minute until it smells good. Add a whole can of tomato paste, mix and cook until dark red. Add coconut milk, a pinch of salt and pepper and continue mixing while cooking. When the sauce is combined, simmer for about 5 minutes. I love to only use salt and pepper, but you can also add a pinch of red pepper flakes or a sprinkle of dried herbs. Reduce heat and add drained pasta. If desired, add some pasta water to keep the sauce loosening.
While cooking tomato sauce. Make breadcrumbs. In a small skillet, heat the coconut oil over medium heat. Add the garlic, breadcrumbs, and a pinch of salt and pepper. Reduce heat to medium-low. Stir and toast the breadcrumbs for 2-3 minutes until the breadcrumbs turn golden brown and fragrant. Sprinkle the pasta with breadcrumbs.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂