fbpx

RADOŚĆ Z JEDZENIA

radość

Jedzenie powinno przynosić radość. Ta z kolei jest źródłem endorfin. Dzięki nim odczuwamy przyjemność, ekscytację i euforię. A co może przynieść nam najwięcej przyjemności jak nie smaczne jedzenie?

Jaki jest mój sposób na radość? Podróż do ukochanej Portugalii i smaczne jedzenie. Dziś chcę Was zainspirować do przygotowania dań, które pozwolą poczuć przypływ euforii. Koniecznie spróbujcie!

Berry Bowl

Składniki:

  • 1 szklanka wiśni
  • 1 szklanka  jagód
  • 1 szklanka  jeżyn lub malin
  • 1 banan pokrojony w kawałki i zamrożony
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego

Połącz wszystkie składniki w blenderze. Miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Przełóż smoothie do miski i dodaj swoje ulubione dodatki.

Krewetki miodowo-czosnkowe

Składniki dla 2 osób:

  •  1/2 szklanki miodu
  •  1/4 szklanki sosu sojowego
  •  1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  •  2 łyżki mielonego czosnku
  •  1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  •  1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  •  400 gr dużych krewetek, obranych
  •  2 łyżki oleju kokosowego
  •  2 szklanki posiekanych brokułów
  •  1 łyżeczka oliwy z oliwek
  •  sól i pieprz

W małej misce dodaj miód, sos sojowy, imbir, czosnek, czerwoną paprykę i mieszaj do połączenia wszystkich składników. Obrane krewetki przełóż  do miski i dodaj 1/3 sosu, marynuj 30 minut. Do reszty sosu dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj. Rozgrzej patelnię lub wok na dużym ogniu, dodaj oliwę z oliwek i brokuły, sól i pieprz i gotuj 5-6 minut. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Dodaj na patelnię olej kokosowy, a następnie krewetki.  Smaż, aż krewetki staną się różowe przez około 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie dodaj pozostały sos i zagotuj. Dodaj brokuły i wymieszaj, aż się podgrzeją. Krewetki podawaj z białym ryżem lub makaronem. W razie potrzeby udekoruj zieloną cebulką.

radość

Wegańskie brownie

Składniki:

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek zaparzonej kawy
  • 1 szklanka kawałków czekolady
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 6 łyżek masła wegańskiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki uniwersalnej, można użyć mąkę bezglutenową
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kakao w proszku
  • 1-2 filiżanki kawałków czekolady do wyboru opcjonalnie

Przygotuj jajko lniane, łącząc zmielone siemię lniane z parzoną (schłodzoną) kawą.  Pozostaw na 10 minut, aż utworzy się żel. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180C.  Kwadratową patelnię wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. W misce lub w kuchence mikrofalowej rozpuść kawałki czekolady.  Odłóż  na bok. Do dużej miski dodaj wegańskie masło, cukier kokosowy i dobrze wymieszaj.  Następnie dodaj przygotowane jajko lniane, rozpuszczoną czekoladę, wanilię i ekstrakt z migdałów. Dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao w proszku i wymieszaj, aż się połączą.  Jeśli używasz kawałków czekolady, dodaj resztę.
Przełóż ciasto brownie na wyściełaną patelnię.  Piecz ciasto przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i ostudź całkowicie, a następnie pokrój na 12 kawałków.

radość

Sałatka proteinowa

Składniki na sos:

  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonej mielonej cebuli
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, suszonego oregano oraz soli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Składniki na sałatkę:

  • 2 puszki ciecierzycy odsączonej i wypłukanej
  • 1 puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej
  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej
  • 1 i 1/3 szklanki posiekanych ogórków
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 duże dojrzałe awokado, obrane i posiekane
  • 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • 1/3 szklanki drobno pokrojonej w kostkę pietruszki
  •  odrobina soli morskiej i świeżego pieprzu

Przygotowanie sosu: Dodaj wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Włóż do lodówki na czas szykowania sałatki.
Przygotowanie sałatki: Odcedź i opłucz cieciorkę i czarną fasolę. Dodaj do miski kukurydzę, posiekany ogórek, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane awokado, pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojoną pietruszkę. Wyjmij sos z lodówki i dobrze nim potrząśnij.  Zalej sałatkę i wymieszaj.  Dopraw dodatkowo solą i pieprzem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Eating should bring joy. This, in turn, is a source of endorphins. Thanks to them, we feel pleasure, excitement and euphoria. And what can bring us the most pleasure than not tasty food?

Berry Bowl

Ingredients:

  • 1 cup of cherries
  • 1 cup of blueberries
  • 1 cup of blackberries or raspberries
  • 1 banana, cut into pieces and frozen
  • 2 tablespoons of chia seeds
  • 3/4 cup coconut milk

Combine all ingredients in a blender. Blend at high speed until you get a smooth and creamy texture. Put the smoothie in a bowl and add your favorite toppings.

Honey garlic shrimps

Ingredients for 2 people:

  • 1/2 cup of honey
  • 1/4 cup of soy sauce
  • 1 teaspoon of fresh grated ginger
  • 2 tablespoons of minced garlic
  • 1/4 teaspoon of red pepper flakes
  • 1/2 teaspoon of cornstarch
  • 400 grams of large shrimps, peeled
  • 2 tablespoons of coconut oil
  • 2 cups of chopped broccoli
  • 1 teaspoon of olive oil
  • salt and pepper

Into a small bowl, add honey, soy sauce, ginger, garlic, red pepper and stir until all ingredients are combined. Put the peeled prawns in a bowl and add 1/3 of the sauce, marinate for 30 minutes. Add the cornmeal to the rest of the sauce and mix. Heat a frying pan or wok over high heat, add olive oil and broccoli, salt and pepper and cook for 5-6 minutes. Remove from pan and set aside. Add coconut oil to the pan, then add the prawns. Fry until the prawns turn pink for about 2 minutes on each side. After this time, add the remaining sauce and bring to a boil. Add the broccoli and mix it until warm. Serve the prawns with white rice or noodles. Garnish with green onions if desired.

Vegan brownie

Ingredients:

  • 2 tablespoons of ground linseed
  • 6 tablespoons of brewed coffee
  • 1 cup of chocolate chips
  • 1 cup coconut sugar
  • 6 tablespoons of vegan butter
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 3/4 cup + 2 tablespoons all-purpose flour, gluten-free flour can be used
  • 1 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1/4 cup cocoa powder
  • 1-2 cups of chocolate chips to choose from, optional

Prepare a flaxseed egg by combining ground flaxseed with brewed (chilled) coffee. Leave for 10 minutes for a gel to form. During this time, preheat the oven to 180C. Line a square pan with baking paper and set aside. Melt the chocolate pieces in a bowl or microwave oven. Set aside. Add vegan butter and coconut sugar to a large bowl and mix well. Then add the prepared flax egg, melted chocolate, vanilla and almond extract. Mix well. Sift the flour, baking powder, salt and cocoa powder and mix until combined. If you are using chocolate chips, add the rest. Transfer the brownie dough to a padded pan. Bake the dough for 30-35 minutes. After this time, remove them from the oven and let them cool completely, then cut them into 12 pieces.

Protein salad

Ingredients for the sauce:

  • 3/4 cup olive oil
  • 1/4 cup of red wine vinegar
  • 1 tablespoon of dried parsley
  • 2 teaspoons of dried ground onion
  • 1 tablespoon of freshly squeezed lemon juice
  • 1 teaspoon dried basil, dried oregano, and salt
  • 2 tablespoons of grated Parmesan cheese
  • 1 teaspoon of maple syrup

Ingredients for salad:

  • 2 cans of drained and rinsed chickpeas
  • 1 can of black beans, drained and rinsed
  • 1 can of corn, drained
  • 1 and 1/3 cups of chopped cucumbers
  • 1 large red pepper, diced
  • 1 large ripe avocado, peeled and chopped
  • 3/4 cup diced red onion
  • 1/3 cup of finely diced parsley
  • a little sea salt and fresh pepper

Preparation of the sauce: Add all ingredients to the bowl and mix. Put in the fridge while preparing the salad.

Preparation of the salad: Drain and rinse the chickpeas and black beans. Add the corn, chopped cucumber, diced paprika, chopped avocado, diced onion and finely chopped parsley to the bowl. Take the sauce out of the fridge and shake it well. Pour over the salad and mix. Season with salt and pepper.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂