Podróże kształcą to niezaprzeczalne. Ale kształcą nie tylko pod względem kulturowym czy geograficznym, ale przede wszystkim kulinarnie. Ja z każdego kraju przywożę przepis na danie, które na stałe wchodzi do mojego menu. A jak jest u Was?
Uwielbiam podróże. Poznawać nowych ludzi, kultury, odwiedzać zabytki, ale przede wszystkim smakować nowe potrawy. Dlaczego? Bo one bardzo dużo mówią o mieszkańcach kraju, który odwiedzam i co ważne pokazują jak łączyć zdrowe składniki i tworzyć pyszne dania. Dziś przedstawiam Wam kilka inspiracji z moich ostatnich wojaży. Mam nadzieję, że będą Wam smakować 🙂
Owsianka z masłem orzechowym
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
- 2 łyżki kremowego masła orzechowego bez cukru, soli i oleju palmowego
- 1 łyżka mielonych nasion lnu
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: 2 łyżeczki syropu klonowego
Wymieszaj płatki owsiane, mleko migdałowe, len, nasiona chia, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy (opcjonalnie) w słoiku. Wszystkie składniki muszą być dobrze połączone. Następnie zakręć słoik i przechować go w lodówce na noc. Następnego ranka ponownie zamieszaj. Opcjonalnie: na wierzch dodaj niewielką porcją masła orzechowego i posyp nasionami chia. Jeśli lubisz podgrzej w mikrofalówce.
Burgery z komosy ryżowej
Składniki na burgery:
- 1 szklanka gotowanej komosy ryżowej
- 2 jajka ubite
- sól i pieprz do smaku
- ½ czerwonej cebuli drobno posiekanej
- ½ szklanki mozzarelli di Buffalo
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 1 szklanka bułki tartej najlepiej bezglutenowej
- odrobina wody w razie potrzeby
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
Składniki dipu jogurtowego:
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- ½ szklanki jogurtu kokosowego
- ½ awokado bardzo dojrzałego
- sól i pieprz do smaku
Połącz komosę ryżową, jajka, sól i pieprz w średniej misce. Dodaj cebulę, ser i czosnek. Następnie dodaj bułkę tartą, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na kilka minut, aby bułka tarta mogła wchłonąć trochę wilgoci. Możesz dodać wody, jeśli mieszanina wydaje się zbyt sucha. Uformuj 6-8 burgerów, które usmaż na rozgrzanej patelni. Podsmażaj je maksymalnie 10 minut, a następnie umieść burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj olejem i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 15 minut, aż się zarumienią.
Aby zrobić sos jogurtowy z awokado, wymieszaj kolendrę, awokado i jogurt. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z burgerami z komosy ryżowej.
Sałatka owocowa
Składniki:
- 1 pokrojony świeży ananas
- 1 szklanka świeżych pokrojonych truskawek
- 1 i 1/2 szklanki zielonych winogron bez pestek
- 4 obrane mandarynki/klementynki, podzielone na segmenty
- 3 plasterki kiwi
- 1/2 szklanki borówek
- 2 dojrzałe banany pokrojone w plasterki
Składniki na dressing:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 i 1/2 łyżeczki skórki z limonki (skórka z jednej limonki)
- 1 łyżeczka maku (opcjonalnie)
Włóż wszystkie owoce do dużej miski. Banana dodaj na koniec. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Zalej owoce 30 minut do nawet 2 godzin przed podaniem. Następnie włóż sałatkę do lodówki.
Wymieszaj ponownie przed podaniem, aby rozprowadzić soki, które uwalniają się i gromadzą na dnie.
Tofu
Składniki:
- 500 gr twardego tofu
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
Składniki na sos:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklanka pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego z puszki
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka kolendry opcjonalnie
- 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
Po wyjęciu bloków tofu z opakowania powinno być ono bardzo gęste. Jeśli tak jest pokrój go w kostkę. Następnie rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu. Przenieś kawałki tofu na patelnię. Posyp tofu 1/4 łyżeczki soli i smaż je na patelni, aż spód będzie złocistobrązowy.
Przygotuj sos. Rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego na dużej patelni na średnim lub średnim ogniu. Dodaj szalotkę i podsmażaj przez około 4 do 5 minut, często mieszając. Następnie dodaj imbir i smaż przez 30 sekund do 1 minuty, aż zacznie pachnieć. Na patelnię dodaj mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, kolendrę, sól i cukier. Zwiększ ogień do średniej mocy i gotuj sos przez 3-4 minuty. Dodaj usmażone tofu na patelnię i wymieszaj, aby pokryć kawałki tofu sosem. Przełóż tofu do naczynia do serwowania. Udekoruj szalotką, płatkami czerwonej papryki i prażonym sezamem, jeśli chcesz. Podawaj tofu z ryżem jaśminowym i warzywami, takimi jak pieczone szparagi lub blanszowane brokuły.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Travel educates this undeniable. But they educate not only in terms of culture and geography, but most of all culinary. I bring a recipe from every country that is part of my menu for good. How is it with you?
Peanut butter oatmeal
Ingredients:
- 1/2 cup gluten-free oatmeal
- 1 cup of unsweetened almond milk
- 2 tablespoons of creamy peanut butter without sugar, salt and palm oil
- 1 tablespoon of ground flax seeds
- 1 teaspoon of chia seeds
- 1/2 teaspoon of vanilla extract
- optional: 2 teaspoons of maple syrup
Mix the oatmeal, almond milk, flax, chia seeds, peanut butter, vanilla extract, and maple syrup (optional) in a jar. All ingredients must be well combined. Then cap the jar and refrigerate it overnight. The next morning, stir again. Optional: Top with a small amount of peanut butter and sprinkle with chia seeds. If you like to heat it in a microwave.
Quinoa burgers
Ingredients for burgers:
- 1 cup of cooked quinoa
- 2 beaten eggs
- salt and pepper to taste
- ½ red onion, finely chopped
- ½ cup of mozzarella di Buffalo
- 2 garlic cloves crushed
- 1 cup of breadcrumbs, preferably gluten-free
- a little water if needed
- 1 tablespoon of rapeseed or coconut oil
Ingredients for yoghurt dip:
- 2 tablespoons chopped cilantro
- ½ cup of coconut yogurt
- ½ a very ripe avocado
- salt and pepper to taste
Combine quinoa, eggs, salt, and pepper in a medium bowl. Add the onion, cheese and garlic. Then add the breadcrumbs, mix all the ingredients together, and set aside for a few minutes to allow the breadcrumbs to absorb some moisture. You can add water if the mixture feels too dry. Form 6-8 burgers and fry them in a hot pan. Fry them for a maximum of 10 minutes, then place the burgers on a baking sheet lined with baking paper. Brush with oil and bake in a preheated oven at 180C for 15 minutes, until golden brown.
To make the avocado yogurt sauce, mix the coriander, avocado, and yogurt. Season with salt and pepper and serve with quinoa burgers.
Fruit salad
Ingredients:
- 1 sliced fresh pineapple
- 1 cup of fresh, chopped strawberries
- 1 and 1/2 cups seedless green grapes
- 4 tangerines / clementines, peeled, divided into segments
- 3 slices of kiwi
- 1/2 cup of blueberries
- 2 ripe bananas, sliced
Ingredients for dressing:
- 2 tablespoons of honey
- 1 tablespoon of lime juice
- 1 and 1/2 teaspoons lime zest (one lime zest)
- 1 teaspoon of poppy seeds (optional)
Put all the fruit in a large bowl. Add the banana at the end. In a small bowl, combine all dressing ingredients. Pour the fruit 30 minutes to even 2 hours before serving. Then put the salad in the fridge. Stir again before serving to spread out the juices that release and accumulate at the bottom.
Tofu
Ingredients:
- 500 grams of hard tofu
- 2 tablespoons of rapeseed or coconut oil
- 1 teaspoon of sea salt
Ingredients for the sauce:
- 2 tablespoons of coconut oil
- 1 cup shallots, thinly sliced
- 2 tablespoons of ground ginger
- 1 cup canned full fat coconut milk
- 4 teaspoons of red curry paste
- 1 teaspoon of coriander optional
- 1 and 1/2 teaspoons of sea salt
- 1 and 1/2 teaspoons coconut sugar
After removing the tofu blocks from the packaging, it should be very dense. If this is the case, dice it. Then heat a large pan with 2 tablespoons of oil over medium heat. Transfer the pieces of tofu to the pan. Sprinkle tofu with 1/4 teaspoon of salt and fry it in a pan until the bottom is golden brown.
Prepare the sauce. Heat 2 tablespoons of coconut oil in a large frying pan over medium to medium heat. Add the shallots and sauté for about 4 to 5 minutes, stirring frequently. Then add the ginger and cook for 30 seconds to 1 minute until it smells good. Add coconut milk, red curry paste, coriander, salt and sugar to the pan. Increase the heat to medium power and cook the sauce for 3-4 minutes. Add the fried tofu to the pan and mix to coat the tofu pieces with the sauce. Transfer the tofu to a serving dish. Garnish with shallots, red pepper flakes and toasted sesame seeds if you like. Serve the tofu with jasmine rice and vegetables such as baked asparagus or blanched broccoli.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂