Lato to nie tylko słońce, plaża i wakacje. To przede wszystkim czas, w którym dostępne są świeże warzywa i owoce. Z nich można przyrządzić nie tylko smaczne, ale też dietetyczne i baaardzo zdrowe dania. Dziś zabieram Was w letnią podróż po smakach Portugalii, Ameryki Południowej, ale też po części Polski. Koniecznie spróbujcie!
Owocowy szał
Składniki:
- 1/2 papai
- 1 mały jogurt kokosowy
- 5 truskawek
- 1/2 kiwi
- owoc granatu do posypania
- kilka lisków mięty
- 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
Przekrój papaję na pół i wydrąż pestki. Nałóż w wydrążone miejsce jogurt kokosowy i polej go syropem klonowym (opcjonalnie). Przekrój truskawki na pół, pokrój kiwi w plasterki i umieść wszystko na jogurcie. Posyp całość granatem oraz miętą.
Letni bowl
Składniki:
- 40 gr czerwonego ryżu ugotowanego w lekko posolonej wodzie
- hummus domowy z suszonymi pomidorami – przepis na bazę hummusu znajdziesz TUTAJ
- 8 pomidorków cherry
- 1/4 awokado
- 3 rzodkiewki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sos sojowy do smaku
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj hummus. Pokrój warzywa w plasterki. Ryż, hummus i warzywa ułóż w misce. Przed podaniem polej sosem sojowym do smaku.
Wafle ryżowe z gorzką czekoladą
Możesz kupić gotowe z polewą czekoladową lub kupić zwykłe wafle ryżowe, rozpuścić zdrową gorzką czekoladę w garnku i polać je czekoladą. Jeśli wybierasz to drugie to przed zjedzeniem wsadź wafle do lodówki na 15 minut, aby czekolada się stęgła.
Kanapka bez chleba
Składniki:
- 1 słoiczek tuńczyka odsączonego z wody
- 1 łyżka majonezu wegańskiego
- 1 łyżka kolendry, świeżej
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 awokado
- szczypta soli
- pieprz do smaku
Składniki na salsę:
- 2 szklanki posiekanych pomidorów
- ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- ¼ szklanki posiekanej cebuli zwykłej
- 2 łyżki zielonego chili z puszki
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ¼ łyżeczki soli
Zacznij od przygotowania salsy. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na chwilę by smaki się połączyły. Gdy salsa jest już gotowa przygotuj pastę z tuńczyka i awokado. Odcedź tuńczyka w puszce.
W misce wymieszaj tuńczyka, majonez, kolendrę i sok z połowy limonki. Dodaj sól do smaku i wszystko razem wymieszaj. Obierz i posiekaj awokado przed włożeniem do miski. Wyciśnij na nią pozostałą połowę limonki i lekko ugnieć awokado widelcem, pozostawiając kilka kawałków. Dodaj sól dla smaku. Na talerzu ułóż warstwę z awokado. Następnie ułóż na nim połowę tuńczyka. Na wierzch dodaj warstwę świeżej salsy. Powtórz dla drugiej porcji.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Summer is not all about sun, beach and vacation. It is primarily a time when fresh vegetables and fruits are available. They can be used to prepare not only tasty, but also dietary and veeery healthy dishes. Today I am taking you on a summer journey through the flavors of Portugal, South America, but also in part of Poland. You must try it!
Fruit craze
Ingredients:
- 1/2 papaya
- 1 small coconut yogurt
- 5 strawberries
- 1/2 kiwi pomegranate for sprinkling
- a few mint leaves
- 1 teaspoon maple syrup (optional)
Cut the papaya in half and hollow out the seeds. Put coconut yogurt in the hollow and pour maple syrup (optional) over it. Cut the strawberries in half, slice the kiwi fruit and put it all on top of the yoghurt. Sprinkle everything with pomegranate and mint.
Summer bowl
Ingredients:
- 40 grams of red rice cooked in lightly salted water
- homemade hummus with dried tomatoes – the recipe for the hummus base can be found HERE
- 8 cherry tomatoes
- 1/4 avocado
- 3 radishes
- 1/2 bunch of chives
- soy sauce to taste
Boil the rice loose in lightly salted water. Meanwhile, prepare the hummus. Slice the vegetables. Place the rice, hummus and vegetables in a bowl. Before serving, pour soy sauce to taste.
Rice cakes with dark chocolate
You can buy ready-made chocolate glaze or buy plain rice wafers, dissolve healthy dark chocolate in a pot and pour chocolate over them. If you choose the latter, put the waffles in the fridge for 15 minutes.
Sandwich without bread
Ingredients:
- 1 jar of tuna drained from the water
- 1 tablespoon of vegan mayonnaise
- 1 tablespoon fresh coriander
- 2 tablespoons of lime juice
- 1 avocado
- pinch of salt
- pepper to taste
Ingredients for salsa:
- 2 cups of chopped tomatoes
- 1/4 cup chopped red onion
- 1/4 cup of chopped onion
- 2 tablespoons canned green chili
- 2 tablespoons of fresh lime juice
- 2 tablespoons chopped fresh cilantro
- 2 cloves of garlic, peeled
- 1 teaspoon of ground cumin
- 1/4 teaspoon of salt
Start by making the salsa. Mix all ingredients in a bowl and let the flavors blend for a while. When the salsa is ready, prepare the tuna and avocado paste. Drain the canned tuna. In a bowl, combine tuna, mayonnaise, coriander, and half a lime juice. Add salt to taste and mix everything together. Peel and chop the avocados before putting them in the bowl. Squeeze the remaining half of the lime on it and knead the avocado lightly with a fork, leaving a few pieces. Add salt for flavor. Put the avocado layer on the plate. Then place half the tuna on it. Top with a layer of fresh salsa. Repeat for the second portion.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂