fbpx

SMACZNE I ZDROWE PRZEPISY

Proste przepisy potrafią być naprawdę smaczne i zdrowe. Dziś zachęcam Was do przygotowania samodzielnie posiłków, które sprawdzą się zarówno jako domowe menu, czy przekąski w pracy. Ich przygotowanie zajmie kilka minut, a smak pozostanie na długo.

SMOOTHIE BOWL

Składniki:

  • 2 miarki koktajlu NATURAL MOJO – Fit cookie lub ulubionej odżywki białkowej
  • 1/2 – 4/3 szklanki jogurtu kokosowego
  • 2 łyżki płatków owsianych begl
  • 10 malin
  • kilka plasterków banana
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • mała garść płatków migdałów
  • kilka nerkowców

Zblenduj jogurt, płatki owsiane oraz 2 miarki koktajlu. Wlej mieszankę do miski. Ozdób bananem, malinami i pozostałymi składnikami. 

zdrowe

Sałatka z cukinii

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • trochę sera koziego
  • 1/4 szklanki kiełków rzodkiewki

Pokrój cukinię za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plastry.
 Delikatnie połącz cukinię, skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz w dużej misce. Marynuj składniki przez 10 minut. Po tym czasie
 umieść cukinię w misce lub talerzu. Skręć nitki, aby stworzyć ładne kształty. Przed podaniem Opiecz orzeszki pinii na średnim ogniu na patelni. Posyp cukinię prażonymi orzeszkami pinii, kozim serem i kiełkami.

zdrowe

Zupa z soczewicy

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia żółta cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki suszonej czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 puszka sosu pomidorowego
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 5 filiżanek młodego szpinaku

Obierz i pokrój w kostkę marchewki i cebulę.  Ząbki czosnku rozgnieć w prasce. Następnie, umieść 2 szklanki suszonej czerwonej soczewicy  w drobnoziarnistym sitku.  Płucz pod zimną wodą, aż woda będzie czysta. Odstaw do odsączenia. Podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj marchewki i cebulę i smaż, aż zmiękną. Dodaj czosnek, łyżkę curry, mielony kminek, suszony tymianek i sól.  Gotuj, około minuty. Po tym czasie dodaj soczewicę, puszkę sosu pomidorowego, bulion. Wymieszaj składniki i zagotuj, a następnie przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie. Zdejmij z ognia i dodaj szpinak i poczekaj aż zmięknie. Zupę serwuj z bagietką (wersja mniej zdrowa) lub ciemnym pieczywem (wersja bardziej zdrowa).

zdrowe

Super hummus

Składniki:

  • 1 mała dynia do gotowania (550g) 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego: (1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej)
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku  szczypta soli morskiej 
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych 
  • 1/4 szklanki świeżej pietruszki 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego 
  • 1/2 łyżeczki płatków pieprzu cayenne 

Rozgrzej piekarnik do 200C.  Pokrój dynię na kawałki.  W małej misce wymieszaj olej kokosowy, przyprawę do ciasta dyniowego, czosnek i sól morską. Skrop mieszanką dynię. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ją na blachę. Piecz przez 25 minut lub do zrumienienia i upieczenia.  (Odwróć kawałki dyni łopatką po upływie połowy czasu, aby zapewnić równomierne upieczenie wszystkich stron). Czekając, aż dynia upiecze się drobno posiekaj pietruszkę i odłóż na bok.  Podpiecz orzechy laskowe i wrzuć na patelnię, podgrzej na średnim ogniu, często mieszając, aż się zrumienią i będą aromatyczne. Do dużej miski  dodaj ząbek czosnku, ocet jabłkowy, syrop klonowy, pieprz cayenne i sól.  Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj, aby połączyć.  Dodaj upieczoną dynię i włóż do dressingu. Połóż na talerz grubą warstwę hummusu i na wierzch dodaj pieczoną dynię.  Posyp prażonymi orzechami laskowymi. 

zdrowe

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Simple recipes can be really tasty and healthy. Today, I encourage you to prepare your own meals that will work both as a home menu or snacks at work. It will take a few minutes to prepare them and the taste will remain for a long time.

SMOOTHIE BOWL

Ingredients:

  • 2 scoops of NATURAL MOJO – Fit cookie shake or your favorite protein supplement
  • 1/2 – 4/3 cups of coconut yogurt
  • 2 tablespoons of oatmeal begl
  • 10 raspberries
  • a few slices of banana
  • 1 teaspoon of chia seeds
  • a small handful of almond flakes
  • a few cashews

Blend the yogurt, oatmeal and 2 scoops of smoothie. Pour the mixture into a bowl. Garnish with banana, raspberries and other ingredients.

Zucchini salad

Ingredients:

  • 3 medium zucchini
  • the peel of one lemon
  • the juice of one lemon
  • 1 tablespoon of extra virgin olive oil
  • 1 teaspoon of sea salt
  • 1/2 teaspoon of freshly ground pepper
  • 1/4 cup of pine nuts
  • some goat cheese
  • 1/4 cup of radish sprouts

Use a vegetable peeler to cut the zucchini into thin slices. Gently combine zucchini, lemon zest, lemon juice, olive oil, salt and pepper in a large bowl. Marinate the ingredients for 10 minutes. After this time put the zucchini in a bowl or plate. Twist the threads to create nice shapes. Before serving, grill the pine nuts over medium heat in a pan. Sprinkle the zucchini with roasted pine nuts, goat cheese and sprouts.

Lentils soup

Ingredients:

  • 2 medium carrots
  • 1 medium yellow onion
  • 4 cloves of garlic
  • 2 cups of dried red lentils
  • 3 tablespoons of olive oil
  • 1 tablespoon of curry powder
  • 1 teaspoon of ground cumin
  • 1 teaspoon of dried thyme
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 can of tomato sauce
  • 6 glasses of vegetable broth
  • 5 cups of baby spinach

Peel and dice the carrots and onions. Mash the garlic cloves in a press. Then, place 2 cups of dried red lentils in a fine strainer. Rinse under cold water until the water runs clear. Set aside to drain. Heat 3 tablespoons of olive oil in a large pot over medium heat. Add carrots and onions and fry until soft. Add garlic, a tablespoon of curry powder, ground cumin, dried thyme and salt. Cook, about a minute. After this time, add lentils, a can of tomato sauce, broth. Mix ingredients and bring to a boil, then cover and reduce heat. Cook, stirring occasionally, until the lentils are tender. Take it off heat and add the spinach and wait for it to soften. Serve the soup with a baguette (less healthy version) or dark bread (more healthy version).

Super hummus

Ingredients:

  • 1 small cooking pumpkin (550g)
  • 2 tablespoons of coconut oil
  • 1 teaspoon of pumpkin pie spice: (1 teaspoon cinnamon, 1/2 teaspoon ground ginger, 1/4 teaspoon ground allspice, 1/4 teaspoon ground cloves, 1/4 teaspoon nutmeg)
  • 3 cloves of finely chopped garlic
  • a pinch of sea salt
  • 1/4 cup chopped hazelnuts
  • 1/4 cup of fresh parsley
  • 1 tablespoon of apple cider vinegar
  • 1 teaspoon of maple syrup
  • 1/2 teaspoon of cayenne pepper flakes

Preheat the oven to 200C. Cut the pumpkin into pieces. In a small bowl, combine coconut oil, pumpkin pie spice, garlic, and sea salt. Sprinkle the mixture over the pumpkin. Line a baking tray with baking paper and place it on the baking tray. Bake for 25 minutes or until browned and baked. (Turn the pumpkin pieces over halfway through the spatula to ensure all sides are baked evenly.) While waiting for the pumpkin to cook, finely chop the parsley and set it aside. Bake the hazelnuts and put them in the pan, heat over medium heat, stirring frequently, until they are golden and aromatic. In a large bowl, add a clove of garlic, apple cider vinegar, maple syrup, cayenne pepper, and salt. Add chopped parsley and mix to combine. Add the baked pumpkin and put it in the dressing. Put a thick layer of hummus on a plate and add the baked pumpkin on top. Sprinkle with roasted hazelnuts.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂