Co zrobić, aby poczuć się jak na egzotycznych wakacjach? Postawić na warzywa i owoce, z których łatwo przygotujemy egzotyczne dania rodem z Bali czy Indii.
W tym tygodniu zabieram Was w daleką podróż zmysłów. Sprawdźcie jak z dostępnych w Polsce warzyw i owoców przygotujecie egzotyczne mix bowl czy aromatyczne curry. A wszystko jest super zdrowe i co najważniejsze fit!
Fioletowa owsianka
Składniki dla 2 osób:
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka mleka owsianego
- 1 łyżeczka nasion chia
- garść pestek słonecznika
- 3/4 szklanka borówek
- szczypta soli
- 1 łyżka naturalnego masła z nerkowców
- 1 łyżka syropu kokosowego
Wrzuć wszystkie składniki do małego garnka i mieszając gotuj owsiankę około 10 minut, tak by składniki się połączyły a borówki wypuściły sok. Kiedy owsianka będzie gotowa przełóż ją do ulubionej miseczki.
Przeciwzapalne smoothie z kurkumą
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 szklanki (mrożonych) kawałków ananasa
- 1 banan
- 1 łyżka świeżej, startej kurkumy (lub 1 łyżeczka mielonej kurkumy)
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego (lub 1/3 łyżeczki mielonego imbiru)
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Mix bowl
Składniki:
- 5 młodych ziemniaków
- 1 awokado
- 4-5 pomidorków cherry
- sok z 1/2 limonki
- sos sojowy
- ser halloumi
- garść rukoli
Umyj dokładnie młode ziemniaki – nie obieraj. Następnie przekrój je na pół i ugotuj w posolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgnieć widelcem, dodaj trochę masła wegańskiego i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i zdejmij skórkę. Rozgnieć widelcem w misce, dodaj pokrojone pomidorki cherry, sok z 1/2 limonki, dopraw sosem sojowym.
Pokrój ser halloumi w paski i podsmaż na patelni aż zrobi się rumiany. Całość serwuj z rukolą polaną oliwą i doprawioną solą i pieprzem.
Krewetki w sosie curry
Składniki dla 2 osób:
- 1 szklanka białego ryżu
- 20 dużych krewetek ( najlepiej niegotowanych wcześniej )
- 5 ząbków czosnku
- 10 pomidorków cherry
- mały karton mleka kokosowego do gotowania
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sos sojowy tamari ( do smaku )
Ugotuj ryż w lekko posolonej wodzie. Podsmaż na maśle klarowanym lub oleju kokosowym pokrojony czosnek, dorzuć pokrojone pomidorki cherry. Gdy pomidorki zmiękną dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj wszystko. Następnie wrzuć na wierzch krewetki i zakryj patelnię. Po około 7 minutach wlej mleko kokosowe i dodaj sok z cytryny. Duś wszystko około 15 minut pod przykryciem. Na koniec dodaj sos sojowy i poczekaj chwilę. Serwuj na białym ryżu.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
What to do to feel like on an exotic vacation? Bet on vegetables and fruits, from which we can easily prepare exotic dishes straight from Bali or India.
Purple porridge
Ingredients for 2 people:
- 1 cup gluten-free oatmeal
- 1 cup of oat milk
- 1 teaspoon of chia seeds
- a handful of sunflower seeds
- 3/4 cup blueberries
- pinch of salt
- 1 tablespoon natural cashew butter
- 1 tablespoon of coconut syrup
Put all the ingredients in a small pot and, while stirring, cook the porridge for about 10 minutes, so that the ingredients combine and the blueberries release their juice. When the porridge is ready, put it into your favorite bowl.
Anti-inflammatory smoothie with turmeric
Ingredients:
- 1 cup of plant-based milk
- 2 cups (frozen) pineapple pieces
- 1 banana
- 1 tablespoon of fresh, grated turmeric (or 1 teaspoon of ground turmeric)
- 1 teaspoon of fresh grated ginger (or 1/3 teaspoon of ground ginger)
Put all ingredients in a blender and blend until smooth.
Mix bowl
Ingredients:
- 5 new potatoes
- 1 avocado
- 4-5 cherry tomatoes
- 1/2 lime juice
- soy sauce
- halloumi cheese
- a handful of arugula
Wash the new potatoes thoroughly – do not peel them. Then cut them in half and boil them in salted water. When cooked, mash with a fork, add some vegan butter and season with salt and pepper as desired. Cut the avocado in half, remove the pit and remove the skin. Mash with a fork in a bowl, add chopped cherry tomatoes, 1/2 lime juice, season with soy sauce.
Cut the halloumi cheese into strips and fry in a pan until golden. Serve it with rocket, olive oil and seasoned with salt and pepper.
Prawns in curry sauce
Ingredients for 2 people:
- 1 cup of white rice
- 20 large prawns (preferably uncooked)
- 5 cloves of garlic
- 10 cherry tomatoes
- a small carton of coconut milk for cooking
- 1/2 lemon juice
- 1 teaspoon of curry powder
- 1/2 teaspoon turmeric
- 1/2 teaspoon of chilli
- 1 teaspoon of sweet pepper
- tamari soy sauce (to taste)
Boil the rice in lightly salted water. Fry chopped garlic in clarified butter or coconut oil, add chopped cherry tomatoes. When the tomatoes are soft, add all the spices and mix everything. Then toss the prawns on top and cover the pan. After about 7 minutes, pour in the coconut milk and add the lemon juice. Simmer everything for about 15 minutes, covered. Finally, add the soy sauce and wait for a while. Serve over white rice.