fbpx

W WEGAŃSKIM STYLU

w wegańskim stylu

Jedzenie w wegańskim stylu jest nie tylko smaczne, ale też super zdrowe. Powszechnie wydaje się, że przygotowanie wegańskich posiłków jest czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Pyszne dania można przygotować w kilka minut, a zdrowiem cieszyć się przez lata!

Truskawkowe mango bowl

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonych kawałków mango
  • 3/4 szklanki mrożonych malin
  • 1 mrożony banan, obrany przed zamrożeniem
  • 1/2 do 1 szklanki mleka roślinnego (migdałowego, kokosowego, sojowego)
  • 1 łyżka nasion konopi (opcjonalnie)

Połącz wszystkie składniki w szybkoobrotowym blenderze lub robocie kuchennym. Miksuj na gładką i kremową konsystencję, dodając więcej mleka roślinnego tylko w razie potrzeby. Przełóż smoothie do miski i dodaj wszystkie dodatki.

w wegańskim stylu

Wegański gyros

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia czerwona cebula (w plasterkach)
  • 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 400g grzybów
  • 1 i 1/3 szklanki marynowanych karczochów, odcedzone i pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Składniki do serwowania:

  • 6 kawałków chleba pita
  • kilka listków sałaty
  • 1 pokrojony ogórek
  •  1/2 pęczka pokrojonych rzodkiewek
  •  4-5 pokrojonych pomidorków cherry
  •  wegańskie Tzatziki

Rozgrzej piekarnik do 200° C. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę. Smaż, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek, kminek, cynamon, mielone goździki, czarny pieprz i suszone oregano i smaż przez minutę, aż przyprawy dobrze wymieszają się z cebulą. Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj, aż będzie dobrze wymieszany. Następnie dodaj posiekane grzyby i karczochy i smaż, aż zmiękną. Dodaj  ciemny sos sojowy i syrop klonowy i smaż, aż cały sos będzie lepki. Następnie włóż całą patelnię do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 200° C. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: pieczywo pita, posiekaną sałatę, pokrojone ogórki, pokrojone w plasterki rzodkiewki i pokrojone w plasterki pomidory cherry i przygotuj  wegańskie tzatziki. Połóż chleb pita na płasko i rozłóż na środku tzatziki.  Następnie dodaj sałatę, ogórek, rzodkiew i pomidorki koktajlowe.  Następnie dodaj do tego mieszankę grzybów / karczochów i dodaj więcej tzatzików. Złóż brzegi chleba pita na pół i gotowe!

Wegańska nutella

Składniki:

  • 1 szklanka całych surowych orzechów laskowych
  • 1 szklanka  kawałków czekolady wegańskiej
  • 1-4 łyżki syropu kokosowego, opcjonalnie

Rozgrzej piekarnik do 180C . Rozłóż orzechy na blasze do pieczenia na papierze. Piecz w piekarniku przez 10 minut, aż zaczną pachnieć. Następnie umieść orzechy laskowe na środku czystego ręcznika papierowego, a następnie zawiń je i energicznie pocieraj przez kilka minut, aby usunąć część skórki. Dodaj jeszcze ciepłe orzechy laskowe do blendera. Zmiksuj i zmiel orzechy, aż będą wilgotne, kruche – prawie na pastę.  W razie potrzeby zeskrob boki blendera. Rozpuść czekoladę w mikrofalówce lub garnku. Dodaj czekoladę do blendera z pastą z orzechów laskowych.  Miksuj do uzyskania bardzo gładkiej masy, w razie potrzeby kilkakrotnie zeskrobując boki.  Opcjonalnie dodaj syrop kokosowy.

w wegańskim stylu

Wegańska potrawka z suszonymi pomidorami i  batatem

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy odsączona i wypłukana
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 4  ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki świeżego imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  •  2 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
  •  3 garście posiekanego jarmużu
  •  1/2 szklanki suszonych pomidorów w plasterkach
  •  sok z 1 cytryny
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  1 słodki ziemniak

Ugotuj lub upiecz dużego batata. W tym czasie podsmaż na oleju kokosowym pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i  imbir. Dodaj odcedzoną i opłukaną ciecierzycę, mleko kokosowe, mleko roślinne, jarmuż, suszone pomidory, sok z cytryny i sól. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj przez 10-15 minut, aż ciecierzyca zmięknie. Po tym czasie przełóż  batata na talerz i dodaj potrawkę.

w wegańskim stylu

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Vegan-style food is not only tasty, but also super healthy. Commonly, it seems that preparing vegan meals is time consuming. Nothing could be more wrong. Delicious dishes can be prepared in a few minutes and you can enjoy your health for years!

Strawberry mango bowl

Ingredients:

  • 1 cup of frozen mango pieces
  • 3/4 cup of frozen raspberries
  • 1 frozen banana, peeled before freezing
  • 1/2 to 1 cup of plant-based milk (almond, coconut, soy)
  • 1 tablespoon of hemp seeds (optional)

Combine all ingredients in a high-speed blender or food processor. Blend until smooth and creamy, adding more plant-based milk only as needed. Transfer the smoothie to a bowl and add all the toppings.

Vegan Gyro

Ingredients:

  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 medium red onion (sliced)
  • 1 tablespoon of crushed garlic
  • 1/4 teaspoon of cumin
  • 1/4 teaspoon of ground cinnamon
  • 1/8 teaspoon of ground cloves
  • 1/4 teaspoon of ground black pepper
  • 1/2 tablespoon of dried oregano
  • 2 tablespoons of tomato paste
  • 400g of mushrooms
  • 1 and 1/3 cups of pickled artichokes, drained and quartered
  • 2 tablespoons of dark soy sauce
  • 2 tablespoons of maple syrup

Ingredients for serving:

  • 6 pieces of pita bread
  • a few lettuce leaves
  • 1 sliced ​​cucumber
  • 1/2 bunch of sliced ​​radishes
  • 4-5 sliced ​​cherry tomatoes
  • vegan Tzatziki

Preheat the oven to 200 ° C. Pour olive oil and sliced ​​red onions into a frying pan. Fry until the onion is tender. Then add the crushed garlic, cumin, cinnamon, ground cloves, black pepper and dried oregano and fry for a minute until the spices are well blended with the onion. Add the tomato paste and stir until well blended. Then add the chopped mushrooms and artichokes and fry until soft. Add dark soy sauce and maple syrup and fry until all sauce is sticky. Then put the entire pan in the oven and bake for 25 minutes at 200 ° C. During this time, prepare the remaining ingredients: pita bread, chopped lettuce, sliced ​​cucumbers, sliced ​​radish and sliced ​​cherry tomatoes and prepare vegan tzatziki. Put the pita bread flat and spread it in the center of the tzatziki. Then add the lettuce, cucumber, radish and cherry tomatoes. Then add the mushroom / artichoke mixture to it and add more tzatziki. Fold the sides of the pita bread in half and it’s ready!

Vegan nutella

Ingredients:

  • 1 cup of whole raw hazelnuts
  • 1 cup of vegan chocolate pieces
  • 1-4 tablespoons of coconut syrup, optional

Preheat the oven to 180C. Spread the nuts on a baking sheet on the baking sheet. Bake in the oven for 10 minutes until they smell. Next, place the hazelnuts in the center of a clean paper towel, then wrap them and rub vigorously for a few minutes to remove some of the peel. Add still warm hazelnuts to the blender. Blend and grind the nuts until they are moist, brittle – almost a paste. If necessary, scrape the sides of the blender. Melt the chocolate in a microwave or pot. Add the chocolate to the blender with the hazelnut paste. Mix until very smooth, scraping the sides several times if necessary. Optionally, add coconut syrup.

Vegan stew with sun-dried tomatoes and sweet potato

Ingredients:

  • 1 can of chickpeas drained and rinsed
  • 1 medium onion, diced
  • 4 cloves of garlic squeezed through the press
  • 2 tablespoons of fresh ginger
  • 1 can of coconut milk
  • 2 cups of unsweetened plant milk
  • 3 handfuls of chopped kale
  • 1/2 cup of dried sliced ​​tomatoes
  • the juice of 1 lemon
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 sweet potato

Boil or bake a large sweet potato. Meanwhile, fry the diced onion, garlic and ginger in coconut oil. Add drained and rinsed chickpeas, coconut milk, plant-based milk, kale, sun-dried tomatoes, lemon juice, and salt. Bring the mixture to a boil and cook for 10-15 minutes until the chickpeas are tender. After this time, put the sweet potato on a plate and add the stew.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂