fbpx

SMACZNIE I KOLOROWO

Nie od dziś wiadomo, że jemy wszystkimi zmysłami, a szczególnie oczami. Zostało udowodnione, że im ładniej wyglądają potrawy serwowane na naszym talerzu tym chętniej zjadamy wszystko, co na nim znajdziemy. Dlatego koniecznie zadbajcie o to, by Wasze dania prezentowały się smacznie i kolorowo!

Uwielbiam zdrowe składniki. Często sięgam po ulubione warzywa i owoce, które praktycznie codziennie są na moim stole. Dbam, by potrawy, które z nich przyrządzam, wyglądały nie tylko smacznie, ale też kolorowo. Dlaczego? Ponieważ jemy wszystkimi zmysłami. Dziś zachęcam Was do przyrządzenia pysznych dań rodem z kuchni śródziemnomorskiej, bo tam smak i kolor mają ogromne znaczenie!

Wegański banana split

Składniki:

  • 2 banany
  • szczypta cynamonu
  • 6 truskawek, pokrojonych w plasterki
  • 1/4 szklanki jagód
  • 1 jogurt kokosowy
  • 2 łyżeczki masła migdałowego
  • 1/4 szklanki bezglutenowego muesli

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i daj trochę oleju kokosowego.  Dodaj połówki banana, podzieloną stroną do dołu i smaż przez 1-2 minuty, aż spód będzie trochę brązowy, a banan trochę zmięknie.  Łopatką usuń plasterki banana z patelni, połóż na talerzu do ostygnięcia i posyp odrobiną cynamonu.

 Gdy banany stygną, umyj jagody i pokrój truskawki. Do misek dodaj po dwie połówki banana.  Dodaj 1 jogurt, aby  pokrył większość plasterków banana.  Dodaj świeże jagody, truskawki  i granolę.  Polej masłem migdałowym.

smacznie

Nadziewane awokado

Składniki:

  • 1 awokado, pokrojone na pół i usunięta pestka
  •  sok z 1 cytryny
  •  ⅓ pokrojonego w kostkę ogórka
  •  1 papryka wydrążona i pokrojona w kostkę
  •  1 papryczka jalapeno, pestki usunięte i pokrojone w kostkę
  •  ¼ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  •  1 ząbek czosnku, posiekany
  •  mała garść pomidorów cherry pokrojonych w kostkę
  •  2 – 4 łyżki hummusu lub wegańskiego majonezu
  •  sól morska i pieprz do smaku

Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Wydrąż przy pomocy łyżki trochę miąższu, a następnie natrzyj miąższ odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec brązowieniu. Umieść w małej misce ogórek, paprykę, jalapeno, cebulę, czosnek i pokrojone w kostkę pomidory, dodaj hummus lub majonez wegański i wymieszaj całość. Napełnij awokado i posyp solą, pieprzem i wyciśnij cytrynę.  Dodanie odrobiny posiekanej natki pietruszki sprawi, że przekąska będzie jeszcze bardziej smaczna i kolorowa!

Quinoa bowl

Składniki dla 2 osób:

  • 14 do 16 brukselek przekrojonych na pół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 filiżanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni piżmowej (z 1 małej dyni)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 szklanka  komosy ryżowej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 do 3 garści posiekanego jarmużu
  •  1 pokrojone awokado do podania na wierzch

Składniki na dressing honey-dijon

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka  octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowwgo
  • 2 łyżeczki  musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Rozgrzej piekarnik do 180° C. Ułóż brukselkę na blasze do pieczenia i wymieszaj z łyżką syropu klonowego i 1/2 łyżeczki soli. Na osobnej blasze do pieczenia wrzuć dynię piżmową z pozostałą łyżką oliwy, do tego dodaj wędzoną paprykę, sproszkowany czosnek i 1/2 łyżeczki soli. Następnie   umieść obie blachy do pieczenia w piekarniku i piecz przez około 25 minut. Zamieszaj wszystkie składniki w połowie pieczenia. W międzyczasie w małym rondelku połącz komosę ryżową z bulionem i zagotuj.  Zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj, aż komosa ryżowa będzie puszysta, a płyn wchłonie. Powinno to zająć około 15 minut.  Po tym czasie odkryj ją i wymieszaj z jarmużem.

Przygotuj dressing, łącząc w małej misce oliwę z oliwek, ocet, musztardę, miód i sól i wymieszaj. Do misek dodaj dzieląc równomiernie mieszankę komosy ryżowej i jarmużu. Uprażone warzywa daj na wierzch i skrop dressingiem.  Udekoruj pokrojonym w plasterki awokado lub innymi wybranymi dodatkami.

smacznie

Tapas w stylu Szaby 😉

Składniki na 2 osoby:

Sałatka z awokado i pomidorków cherry:

  •  15 pomidorków cherry
  • 1 awokado
  • 2 łyżki sosu tamari

Obierz awokado ze skórki. Następnie wyjmij pestkę i pokrój awokado w kostkę. Przekrój na pół pomidorki. Przełóż składniki do miseczki i polej wszystko 2 łyżkami sosu tamari.

Pasta z tuńczyka:

  • 2 małe słoiki tuńczyka w oliwie
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól do smaku

Odlej oliwę z tuńczyka. Pokrój cebulkę. Wrzuć wszystkie składniki do blendera ( możesz dodać trochę wody i oliwy) i zmiksuj na gładką pastę.

Pieczone ziemniaki:

  • 10 ziemniaczków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaczki pokrój w plastry. Następnie ułóż na papierze i blasze do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Piecz około 30 min w temp 180C.

smacznie

Smacznego!

Love Ewa 🙂