
Nie od dziś wiadomo, że jemy wszystkimi zmysłami, a szczególnie oczami. Zostało udowodnione, że im ładniej wyglądają potrawy serwowane na naszym talerzu tym chętniej zjadamy wszystko, co na nim znajdziemy. Dlatego koniecznie zadbajcie o to, by Wasze dania prezentowały się smacznie i kolorowo!
Uwielbiam zdrowe składniki. Często sięgam po ulubione warzywa i owoce, które praktycznie codziennie są na moim stole. Dbam, by potrawy, które z nich przyrządzam, wyglądały nie tylko smacznie, ale też kolorowo. Dlaczego? Ponieważ jemy wszystkimi zmysłami. Dziś zachęcam Was do przyrządzenia pysznych dań rodem z kuchni śródziemnomorskiej, bo tam smak i kolor mają ogromne znaczenie!
Wegański banana split
Składniki:
- 2 banany
- szczypta cynamonu
- 6 truskawek, pokrojonych w plasterki
- 1/4 szklanki jagód
- 1 jogurt kokosowy
- 2 łyżeczki masła migdałowego
- 1/4 szklanki bezglutenowego muesli
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i daj trochę oleju kokosowego. Dodaj połówki banana, podzieloną stroną do dołu i smaż przez 1-2 minuty, aż spód będzie trochę brązowy, a banan trochę zmięknie. Łopatką usuń plasterki banana z patelni, połóż na talerzu do ostygnięcia i posyp odrobiną cynamonu.
Gdy banany stygną, umyj jagody i pokrój truskawki. Do misek dodaj po dwie połówki banana. Dodaj 1 jogurt, aby pokrył większość plasterków banana. Dodaj świeże jagody, truskawki i granolę. Polej masłem migdałowym.

Nadziewane awokado
Składniki:
- 1 awokado, pokrojone na pół i usunięta pestka
- sok z 1 cytryny
- ⅓ pokrojonego w kostkę ogórka
- 1 papryka wydrążona i pokrojona w kostkę
- 1 papryczka jalapeno, pestki usunięte i pokrojone w kostkę
- ¼ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- mała garść pomidorów cherry pokrojonych w kostkę
- 2 – 4 łyżki hummusu lub wegańskiego majonezu
- sól morska i pieprz do smaku
Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Wydrąż przy pomocy łyżki trochę miąższu, a następnie natrzyj miąższ odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec brązowieniu. Umieść w małej misce ogórek, paprykę, jalapeno, cebulę, czosnek i pokrojone w kostkę pomidory, dodaj hummus lub majonez wegański i wymieszaj całość. Napełnij awokado i posyp solą, pieprzem i wyciśnij cytrynę. Dodanie odrobiny posiekanej natki pietruszki sprawi, że przekąska będzie jeszcze bardziej smaczna i kolorowa!

Quinoa bowl
Składniki dla 2 osób:
- 14 do 16 brukselek przekrojonych na pół
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3 filiżanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni piżmowej (z 1 małej dyni)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 do 3 garści posiekanego jarmużu
- 1 pokrojone awokado do podania na wierzch
Składniki na dressing honey-dijon
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowwgo
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Rozgrzej piekarnik do 180° C. Ułóż brukselkę na blasze do pieczenia i wymieszaj z łyżką syropu klonowego i 1/2 łyżeczki soli. Na osobnej blasze do pieczenia wrzuć dynię piżmową z pozostałą łyżką oliwy, do tego dodaj wędzoną paprykę, sproszkowany czosnek i 1/2 łyżeczki soli. Następnie umieść obie blachy do pieczenia w piekarniku i piecz przez około 25 minut. Zamieszaj wszystkie składniki w połowie pieczenia. W międzyczasie w małym rondelku połącz komosę ryżową z bulionem i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj, aż komosa ryżowa będzie puszysta, a płyn wchłonie. Powinno to zająć około 15 minut. Po tym czasie odkryj ją i wymieszaj z jarmużem.
Przygotuj dressing, łącząc w małej misce oliwę z oliwek, ocet, musztardę, miód i sól i wymieszaj. Do misek dodaj dzieląc równomiernie mieszankę komosy ryżowej i jarmużu. Uprażone warzywa daj na wierzch i skrop dressingiem. Udekoruj pokrojonym w plasterki awokado lub innymi wybranymi dodatkami.

Tapas w stylu Szaby 😉
Składniki na 2 osoby:
Sałatka z awokado i pomidorków cherry:
- 15 pomidorków cherry
- 1 awokado
- 2 łyżki sosu tamari
Obierz awokado ze skórki. Następnie wyjmij pestkę i pokrój awokado w kostkę. Przekrój na pół pomidorki. Przełóż składniki do miseczki i polej wszystko 2 łyżkami sosu tamari.
Pasta z tuńczyka:
- 2 małe słoiki tuńczyka w oliwie
- 1 mała cebulka
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól do smaku
Odlej oliwę z tuńczyka. Pokrój cebulkę. Wrzuć wszystkie składniki do blendera ( możesz dodać trochę wody i oliwy) i zmiksuj na gładką pastę.
Pieczone ziemniaki:
- 10 ziemniaczków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaczki pokrój w plastry. Następnie ułóż na papierze i blasze do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Piecz około 30 min w temp 180C.

Smacznego!
Love Ewa 🙂