
Energia nie tylko pochodzi ze słońca. Można ją przede wszystkim pozyskać z pożywienia. Dobre dobrane składniki naszej diety sprawią, że odzyskamy chęć do życia i będziemy mieć powera do działania przez długi czas!
Dobra energia jest ważna w życiu, aby przejść przez nie z podniesioną głową. Jednak energia witalna nie jest niewyczerpalna. Dlatego trzeba ją systematycznie uzupełniać. Jak? Spożywając wartościowe składniki w codziennej diecie. Dziś proponuję Wam menu pełne smaku, aromatów i… energii właśnie!
Energetyczna micha na dobry początek dnia
Składniki:
- 3 mrożone banany (obrane przed zamrożeniem)
- 1 szklanka mrożonych jagód
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej mleka roślinnego. Gotowe smoothie przełóż do miski. Przed pdaniem udekoruj świeżymi owocami, granolą, wiórkami kokosowymi lub innymi dodatkami.

Nietuzinkowa przekąska
Składniki:
- ulubione wafle ryżowe
- 1 łyżka masła orzechowego bez soli i oleju palmowego
- 1 łyżeczka jogurtu kokosowego
- 2-3 truskawki lub inne dostępne owoce
- 1/2 łyżeczki nasion chia
Krążek ryżowy posmaruj masłem orzechowym, a następnie dodaj łyżkę jogurtu kokosowego na środku. Ulubione owoce pokórj w plasterki i ułóż je na przekąsce. Przed podaniem posyp całość nasionami chia.

Krewetki w curry
Składniki dla 2 osób:
- 20 dużych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 15 pomidorków cherry
- 1 szklanka mleka kokosowego do gotowania
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- sos sojowy do smaku
- 2 opakowania białego ryżu
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego
- sok z 1/2 cytryny
Ugotuj ryż w posolonej wodzie. W czasie, kiedy ryż się gotuje podsmaż czosnek na maśle klarowanym, dodaj pomidorki cherry przecięte na pół. Po około 3 minutach dodaj rozmrożone krewetki i mleko kokosowe. Duś wszystkie składniki około 7 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przyprawy i ponownie duś aż krewetki będą ugotowane. Na koniec dodaj sos sojowy. Do miski nałóż jedną porcję ryżu i polej go krewetkami z sosem.

Grecka pita inaczej
Składniki dla 2 osób:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka ciecierzycy, odsączona
- ½ łyżeczka kminku
- ½ łyżeczka oregano
- ¼ łyżeczki papryki
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- sól morska i pieprz do smaku
Składniki do serwowania pity:
- 4 chlebki pita
- kremowy sos jogurtowy ( może być jogurt kokosowy )
- 1 pokrojony ogórek
- 1 pokrojony pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę lub talarki
- odrobina świeżego koperku do posypania składników
- kruszona feta
Dokładnie osusz ciecierzycę na czystym ręczniku kuchennym. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Kiedy olej będzie już rozgrzany przełóż na patelnię ciecierzycę i dopraw ją solą i pieprzem. Smaż często mieszając przez około 8 minut. Następnie dodaj kminek, oregano, paprykę, czosnek w proszku i kolejną szczyptę soli i pieprzu. Podsmaż wszystkie składniki przez kolejną minutę, aż ciecierzyca będzie chrupiąca, ale nie przypalona. Podawaj ją ze świeżym chlebkiem pita, domowym sosem jogurtowym, ogórkiem, pomidorem, czerwoną cebulą, świeżym koperkiem i pokruszoną fetą.

Smacznego!
Love Ewa!!!