Sezon przeziębień w pełni. Zmieniająca się pogoda, wahania temperatur, ale też wirus wiszący w powietrzu sprzyja zachorowaniom. Dlatego każdy z nas powinien zadbać o swoją odporność i zbudować ją dzięki naturalnym przyprawom i zdrowym nawykom żywieniowym.
Na co dzień, w zabieganym świecie nie zwracamy uwagi na to co jemy. To błąd, ponieważ właśnie pożywienie, a w dalszej kolejności tryb życia mają wpływ na zdrowie każdego z nas. Odporność budowana jest przez witaminy i składniki mineralne dostarczane w jedzeniu. Dlatego tak ważne jest, aby dieta była bogata w warzywa, owoce i… przyprawy!
Na jakie przyprawy postawić, aby zbudować odporność?
Oto kilka moich ulubionych przypraw i ziół, które stosuję w swojej diecie. Dodają one pikanterii, wyrazistości, ale przede wszystkim mega wpływają na układ immunologiczny.
1. Czystek
Czystek to roślina, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Zawiera dużo polifenoli, czyli silnych antyoksydantów odpowiedzialnych za hamowanie rozwoju stanów zapalnych. Czystek jest doskonałą tarczą ochronną dla wszelkich infekcji. Polifenole z kolei nie tylko wspierają nasz układ odpornościowy, ale również dodają nam energii.
2. Lipa
Lipa jest stosowana w typowym przeziębieniu. Świetnie obniża gorączkę. Można ją mieszać z kwiatem bzu czarnego i sokiem malinowym. Szklanka naparu z lipy sprawi, że porządnie się wypocimy, ponieważ zwiększa ona wydzielanie potu i oczyszcza organizm.
3. Jeżówka purpurowa
Jeżówka pobudza organizm i pomaga przezwyciężyć infekcje wirusowe, czy bakteryjne. Ziele i korzeń jeżówki są wykorzystywane do sporządzania soków i ekstraktów, które są powszechnie stosowane w celu poprawy pracy układu odpornościowego.
4. Babka lancetowata
Wskazana jest przy kaszlu, który zazwyczaj towarzyszy przeziębieniu. Można także stosować sok z babki. Dzięki zawartości glikozydów irydoidowych oraz związków śluzowych, preparaty lecznicze z babki lancetowatej działają przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, łagodzą też podrażnienia błon śluzowych gardła.
5. Szałwia
Zawiera substancje, które działają przeciwwirusowo oraz antybakteryjnie. Szałwia zwalcza infekcje, ale też wzmacnia układ odpornościowy. Wychwytuje wolne rodniki, czyli ma działanie antyoksydacyjne. Jeśli ktoś nie lubi zapachu szałwii, do herbaty może dodać łyżeczkę miodu i cytrynę.
6. Czarny bez
Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Skraca czas trwania przeziębienia. Owoce czarnego bzu, a także syrop przygotowywany z kwiatów, pomagają przy gorączce, zapaleniu krtani i gardła, ale też pozwalają zbudować odporność organizmu na infekcje.
7. Pieprz cayenne
Ta przyprawa zawiera kapsaicynę, która naturalnie niszczy bakterie i wirusy i świetnie chroni przed infekcjami. Działa przeciwzapalnie i jest źródłem bezcennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Pieprz cayenne zawiera dawkę witaminy C oraz beta-karotenu. Wystarczy dodać tylko szczyptę tej przyprawy, a już po chwili poczujemy jak nasz organizm się rozgrzewa. Co ciekawe pieprz cayenne można wykorzystać też do przygotowania naparu na przeziębienia. Wystarczy dodać do niego świeży imbir, który należy gotować przez kilka minut, a następnie dodać sok z połowy cytryny, szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę cynamonu i napar na odporność gotowy!
8. Czarny pieprz
Ziarenka czarnego pieprzu są skarbnicą antyoksydantów, które likwidują stany zapalne w organizmie i budują odporność. Pieprz ma też właściwości antybakteryjne, a w tradycyjnej medycynie indyjskiej wykorzystywany jest do leczenia kaszlu i przeziębień. Przynosi on również ulgę przy zatkanym nosie i problemach z oddychaniem. Dla wzmocnienia odporności jesienią i zimą warto pić herbatę z dodatkiem pieprzu. Kilka ziarenek wystarczy lekko rozgnieść, dodać do ulubionej herbaty liściastej i zalać wrzątkiem. Zostawić do zaparzenia na kilka minut, a następnie dodać jedną łyżeczkę miodu i wypić. Regularne picie takiego naparu pozwoli zapomnieć o katarze i kaszlu.
9. Kardamon
Kardamon to źródło cynku, czyli minerału niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Dzięki niemu organizm zwalcza wirusy i bakterie, a także szybko wraca do formy po przeziębieniu. Kardamon zawiera też antyoksydanty i witaminę C. Pomaga w naturalnym oczyszczaniu organizmu z toksyn, poprawia krążenie i świetnie wpływa na układ oddechowy. Świetnie sprawdza się też w orientalnych daniach, ale dobrze komponuje się też z kawą i herbatą (zwłaszcza hinduską chai).
10. Kurkuma
Kurkuma zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu od wieków jest wykorzystywana przez medycynę ludową. Aktywny składnik tej przyprawy, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Regularne spożywanie kurkumy wzmacnia odporność, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na przeziębienia. Zaletą kardamonu jest to, że można ją praktycznie dodać do wszystkiego – zup, gulaszów, mięs, warzyw, sosów. Warto przyrządzić wzmacniającą herbatę z kurkumą. Wystarczy trzy łyżeczki przyprawy wymieszać z połową szklanki miodu. Słoiczek z miksturą można przechowywać w lodówce. Codziennie rano należy rozpuszczać łyżeczkę miodu z kurkumą w szklance gorącej wody z dodatkiem soku z cytryny i szczyptą czarnego pieprzu. Zarazki nie mają szans!
11. Cynamon
Cynamon to świetny sposób na rozgrzanie organizmu. Chroni też organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami. Dobrze działa na górne drogi oddechowe, pomaga pozbyć się kataru, oczyszcza zatoki, a spożywany regularnie wzmacnia naturalną odporność organizmu. Nie wiem, czy wiecie, ale łyżeczka cynamonu zawiera tyle antyoksydantów, co szklanka soku z granatów! Aromatyczny proszek najlepiej smakuje jesienią i zimą dodawany do deserów, musli, owsianki, kawy i kakao. To skuteczny sposób na zapobieganie przeziębieniom.
Jak widzicie, wiele dostępnych na co dzień przypraw i ziół może naprawdę świetnie wpłynąć na kondycję naszego organizmu i zbudować odporność. Warto więc wybrać odpowiadające nam smaki i w naturalny sposób suplementować je w codziennym menu. Bądźmy zdrowi!
Love Ewa 🙂
Cold season is in full swing. Changing weather, temperature fluctuations, but also the virus hanging in the air contribute to illness. Therefore, each of us should take care of our immunity and build it thanks to natural spices and healthy eating habits.
Every day, in a busy world, we do not pay attention to what we eat. This is a mistake, because it is food, and then lifestyle, that affect the health of each of us. Immunity is built up by the vitamins and minerals provided by food. That is why it is so important that the diet is rich in vegetables, fruits and … spices!
What spices should you use to build immunity?
Here’re a few of my favorite spices and herbs that I include in my diet. They add piquancy, expressiveness, but most of all, they have a huge impact on the immune system.
1. Cistus
Cistus is a plant that exhibits strong anti-inflammatory properties. It contains a lot of polyphenols, i.e. strong antioxidants responsible for inhibiting the development of inflammation. Cistus is an excellent protective shield against any infections. Polyphenols, in turn, not only support our immune system, but also give us energy.
2. Lime
Lime is used in the common cold. Great for reducing fever. It can be mixed with elderberry flower and raspberry juice. A glass of linden infusion will make you sweat a lot, as it increases sweat and cleanses the body.
3. Echinacea purple
Echinacea stimulates the body and helps to overcome viral or bacterial infections. Echinacea herb and root are used to make juices and extracts that are commonly used to improve the work of the immune system.
4. Plantain lanceolate
It is recommended in the case of a cough that usually accompanies a cold. You can also use plantain juice. Due to the content of iridoid glycosides and mucous compounds, medicinal preparations from plantain have anti-inflammatory and bacteriostatic properties, and soothe irritation of the mucous membranes of the throat.
5. Sage
It contains substances that have antiviral and antibacterial properties. Sage fights infections, but also strengthens the immune system. It captures free radicals, which means it has an antioxidant effect. If you don’t like the smell of sage, you can add a teaspoon of honey and lemon to your tea.
6. Black lilac
It has antiviral and anti-inflammatory properties. It shortens the duration of colds. Elderberry fruits, as well as a syrup prepared from flowers, help with fever, laryngitis and pharyngitis.
7. Cayenne pepper
This spice contains capsaicin, which naturally destroys bacteria and viruses and protects against infections. It has anti-inflammatory properties and is a source of antioxidants that are invaluable for your health. Cayenne pepper contains a dose of vitamin C and beta-carotene. It is enough to add just a pinch of this spice, and after a while we will feel our body warming up. Interestingly, cayenne pepper can also be used to prepare an infusion for colds. Just add fresh ginger to it, boil it for a few minutes, then add the juice of half a lemon, a pinch of cayenne pepper and a pinch of cinnamon and your immunity infusion is ready!
8. Black pepper
Black peppercorns are a treasury of antioxidants that eliminate inflammation in the body. Pepper also has antibacterial properties, and in traditional Indian medicine it is used to treat coughs and colds. It also brings relief from a stuffy nose and breathing problems. To strengthen immunity in autumn and winter, it is worth drinking tea with pepper. Just crush a few grains, add to your favorite leaf tea and pour boiling water over it. Leave to infuse for a few minutes, then add one teaspoon of honey and drink. Regular drinking of this infusion will allow you to forget about runny nose and cough.
9. Cardamon
Cardamom is a source of zinc, a mineral necessary for the proper functioning of the immune system. Thanks to it, the body fights viruses and bacteria, and also quickly recovers after a cold. Cardamom also contains antioxidants and vitamin C. It helps in the natural cleansing of the body of toxins, improves circulation and has a great effect on the respiratory system. It also works great with oriental dishes, but it also goes well with coffee and tea (especially Indian chai).
10. Turmeric
Turmeric is packed with antioxidants and has been used in folk medicine for centuries. The active ingredient of this spice has antibacterial, antiviral and antifungal properties. Regular consumption of turmeric strengthens immunity, making us less prone to colds. The advantage of cardamom is that it can be practically added to anything – soups, stews, meats, vegetables, sauces. It is worth making a strengthening tea with turmeric. It is enough to mix three teaspoons of the spice with half a glass of honey. The jar with the mixture can be stored in the refrigerator. Every morning, dissolve a teaspoon of turmeric honey in a glass of hot water with lemon juice and a pinch of black pepper. Germs don’t stand a chance!
11. Cinnamon
Cinnamon is a great way to warm up your body. It also protects the body against bacteria, viruses and fungi. It works well on the upper respiratory tract, helps to get rid of a runny nose, cleans the sinuses, and when consumed regularly, it strengthens the body’s natural immunity. I don’t know if you know, but a teaspoon of cinnamon contains as much antioxidant as a glass of pomegranate juice! Aromatic powder tastes best in autumn and winter when added to desserts, muesli, porridge, coffee and cocoa. This is an effective way to prevent colds.
As you can see, many spices and herbs available every day can really have a great influence on the condition of our body and build immunity. So let’s choose the flavors that suit us and supplement them naturally in the daily menu. Let’s be healthy!
Love Ewa!