fbpx

DETOKS WARZYWNY NA WIOSNĘ

detoks

Za nami święta wielkanocne, ale też kilka tygodni siedzenia w domu. Był to czas, kiedy trochę sobie podjedliśmy, a w bioderkach przybyło parę zbędnych centymetrów. Najwyższa pora, aby się ruszyć! Postawić na dietę i ze smukłą sylwetką przywitać ciepłą wiosnę. Ja proponuję detoks warzywny, czyli szybki i prosty sposób na piękne i zdrowe ciało.

W tym tygodniu proponuję Wam lekką dietę oczyszczającą bez wielkich ograniczeń dotyczącą wyboru warzyw i owoców. Nie jest ona turbo skomplikowana, a bardzo smaczna i super zdrowa! Ale jeśli chcecie sobie zrobić pełen detoks warzywny sięgnijcie po książkę Beaty Sokołowskiej „Alkaiczny Styl Życia”. Tam znajdziecie kilka super inspiracji do przeprowadzenia detoksu. 

Jak pisze Beata Sadowska, do detoksu trzeba się przygotować. Na minimum 4 dni przed jego rozpoczęciem należy odstawić: mięso, wędliny, słodycze i wszelkie pożywienie typu fast food. Nasze pożywienie ma być lekkie.

Pierwsze dwa dni detoksu to monodieta, która pozwoli oczyścić organizm. Beata Sadowska poleca ugotować sobie duży garnek zupy (krupniku ryżowego lub z kaszy jaglanej) i jeść tylko tę zupę plus warzywa i owoce (jeszcze wszystkie owoce są dozwolone). Zupy są lekkostrawne, ale też oczyszczające. Przygotują nasz organizm do intensywnego detoksu i odkwaszania organizmu.

Dziesięć kolejnych dni detoksu to właściwe oczyszczanie, a po tym czasie znów należy wrócić do monodiety, która będzie zakończeniem naszego detoksu.

PRZED DETOKSEM I W TRAKCIE OCZYSZCZANIA OGROMNIE WAŻNE JEST NAWADNIANIE!

80% toksyn rozpuszczalnych jest w wodzie i wydalanych przez nerki. Bez odpowiedniej ilości wody proces detoksykacji jest zaburzony. Toksyny nie mają się w czym dobrze rozpuścić i po prostu zostać wydalone z naszego organizmu. Warto w tym czasie sięgnąć po wodę alkaliczną (więcej informacji na jej temat znajdziecie TUTAJ), która rewelacyjnie rozpuszcza złogi i toksyny, a dodatkowo jest silnym antyoksydantem.

W TRAKCIE DETOKSU WARZYWNO- OWOCOWEGO BEZWZGLĘDNIE jest ZAKAZANE:

Wszytko oprócz warzyw, przypraw i owoców z LISTY DOZWOLONYCH, przy czym podstawą mają być warzywa, a owoce wyłącznie jako dodatek.

Na naszej liście produktów zakazanych są:

Skrobia (ziemniaki), tłuszcze, białka (sery, mleko, mięso), węglowodany (kasze, zboża, chleb), fasola, groch itp., banany, gruszki, morele, czereśnie, figi, daktyle (inne owoce zawierające dużo cukru), orzechy, warzywa w puszkach lub inne przetworzone gotowe, czarna herbata i mocna zielona herbata, kawa, alkohol, nikotyna, jakiekolwiek przyprawy zawierające cukier, glutaminian.

LISTA DOZWOLONYCH PRODUKTÓW:

Suszone zioła, przyprawy i herbatki takie jak:

  • tymianek
  • majeranek
  • bazylia
  • rozmaryn
  • lubczyk
  • szałwia
  • kurkuma
  • imbir suszony
  • kminek
  • pieprz
  • pieprz Cayenne
  • cynamon mielony
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • mielona czerwona papryka
  • mielona kozieradka,
  • sól morska lub himalajska
  • przecier pomidorowy
  • herbatki ziołowe – takie, które mogą nam smakować, np. malinową, melisę, pokrzywę, rooibos, mieszankę kilku ziół (w wystarczającym wyborze są na przykład w Biedronce)

Warzywa i owoce – koniecznie świeże!

  • cytryny (one będą potrzebne codziennie, więc zróbmy zapas)
  • buraki (będą konieczne w ilości potrzebnej na ugotowanie dużego garnka czystego barszczu, który bardzo nam się przyda).
  • świeży korzeń imbiru (około 30dkg)
  • kapusta kiszona
  • ogórki kiszone
  • czosnek
  • korzeń chrzanu (opcjonalnie do czosnku)
  • włoszczyzna (zapas do gotowania prostych zup)
  • grejpfruty
  • jabłka
  • kiwi
  • pamelo
  • cebula
  • marchew
  • pietruszka
  • brukselka
  • kapusta (różne rodzaje: biała, czerwona, włoska, pekińska)
  • por
  • sałata (różne rodzaje)
  • brokuły
  • bakłażany
  • kalafior
  • cukinia
  • seler
  • rzodkiew
  • rzepa
  • rzodkiewka
  • kalarepa
  • ogórki świeże
  • kabaczki
  • rukola
  • roszponka
  • pomidory
  • papryka
  • natka pietruszki
  • koper
  • seler naciowy
  • szczypiorek
  • jarmuż
  • dynia
detoks

WYTYCZNE DOTYCZĄCE JEDZENIA i PICIA

  1. Warzywa i owoce MOŻNA JEŚĆ w postaci surowej, gotowanej, pieczonej, duszonej, soków  (rozcieńczać ciepłą wodą), zup, wywarów, kiszonek. Nie ma ograniczeń, co do ilości, ale tylko te z listy dozwolonych.
  1. KONIECZNIE!!! CODZIENNIE muszą być zjedzone:
  • Porcja produktów kiszonych (wpływają na oczyszczanie jelit i budowę właściwej flory bakteryjnej) – kapusta kiszona, ogórki kiszone, sok z kiszonych buraków (jeśli komuś zakwas nie wyszedł, będzie bez zakwasu). Kiszonki jadamy o dowolnej porze, albo samodzielnie, albo dodając je do surówek. Kto ma zakwas, niech wypije (niezależnie od jedzenia kapusty kiszonej bądź ogórków) między posiłkami codziennie ćwierć do pół szklanki. Kto zakwasu nie ma – będzie bez niego.
  • Czosnek (przynajmniej jeden ząbek dziennie w postaci surowej) lub zamiennie chrzan (w postaci surowej). Można je dodać np. do surówek, dressingu z wody, cytryny i ziół lub duszonych warzyw na sam koniec itp.).
  1. Koniecznie trzeba mieć potrawy gotowane. Dlaczego? Organizm w trakcie postu warzywnego nieco się wychładza. Do podkręcenia metabolizmu niezbędne będą ciepłe posiłki.
  2. Potrawę na ciepło gotujmy na zapas tak, abyśmy mieli ją dostępną przez 2-3 dni.
  3. Wśród potraw ciepłych będą mogły się znaleźć przykładowo: leczo jarskie, kapusta gotowana a’la bigos, zupa warzywna/jarzynowa (może być też ogórkowa, kapuśniak, pomidorowa), barszczyk czerwony.

Poza wymienionymi potrawami, można zjeść na ciepło coś bardzo prostego jak na przykład:

  • zblanszowany brokuł lub kalafior doprawiony dressingiem: sól z mikroelementami lub morska + zmiażdżony ząbek czosnku + tymianek lub inne zioła + kilka kropel soku z cytryny + woda
  • paprykę zapiekaną lub duszoną, nadzianą posiekanymi: cukinią + cebulą + natką pietruszki + zioła + sól + zmiażdżony ząbek czosnku
  • pieczone jabłka posypane cynamonem lub mus jabłkowy (lekko rozgotowane w małej ilości wody, kawałki jabłek). UWAGA, dla wielu osób to przysmak, więc trzeba się pilnować aby nie przesadzić
  • uduszona papryka z cebulą + zioła, sól, czosnek

Moje inspiracje na pyszne zupy. Koniecznie je wypróbuj!

Kremowa zupa ziemniaczana

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła Ghee
  •  1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera pokroić w kostkę
  • 3 mielone ząbki czosnku
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • ¼ szklanki bezglutenowej mąki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego lub innego roślinnego
  • 1/2 kg  obranych ziemniaków i pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
  •  ¼ szklanki odżywczych drożdży

Składniki na grzanki:

  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 kromki bezglutenowego chleba pokrojonego w kostkę
  •  ½ łyżeczka wędzonej papryki
  •  ½ łyżeczka soli
  •  dodatki: posiekana zielona cebula lub szczypiorek i wegańska śmietana

Umieść duży garnek do zupy na średnim ogniu.  Dodaj oliwę i masło.  Gdy masło się rozpuści, dodaj cebulę i seler.  Smaż, aż staną się przezroczyste. Następnie dodaj czosnek i mieszaj, aż zacznie pachnieć. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby obtoczyć warzywa. Powoli wmieszaj bulion i mleko, a następnie dodaj ziemniaki.  Doprowadź wszystko do wrzenia na średnim ogniu, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie i łatwe do przekłucia widelcem. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe i drożdże. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Zdejmij garnek z ognia, a następnie użyj blendera, aby zmiksować zupę do pożądanej gładkości. Zupę  przelej  do misek, a następnie posyp posiekanym szczypiorkiem, dodaj śmietanę wegańską i grzanki.

Przygotuj grzanki. Umieść małą patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę i pokrojony chleb w kostki. Wrzuć je na olej, a następnie opiekaj na średnim ogniu przez 5-6 minut, często mieszając, aż kostki będą złotobrązowe i chrupiące. Zdejmij grzanki z ognia i dodaj wędzoną paprykę i sól. Podawaj zupę z grzankami.

Krem ze szparagów

Składniki:

  • 1 kg szparagów
  • 1 średnia słodka cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego

Do rozgrzanego rondla dodaj oliwę i cebulę ze szczyptą soli. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż stanie się przezroczysta. Następnie dodaj  czosnek i szparagi.  Smaż, aż lekko zmiękną. Dodaj bulion i zagotuj. Po tym zagotowaniu przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut lub do całkowitego zmiękczenia szparagów. Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę, aż będzie całkowicie gładka. Przed podaniem wymieszaj z mlekiem kokosowym.

Smacznego!

Love Ewa 🙂

0 0 vote
Article Rating
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

piękne zdjęcie:) pozdrawiam

ALDONA
ALDONA
1 miesiąc temu

Pani Ewo, podała Pani przepis na zupę z ziemniaków, których w czasie postu ze względu na skrobię nie należy jeść. Czy to pomyłka, czy jednak niedużą ich ilość jeść można ? Pozdrawiam