fbpx

LEKKO, WIOSENNIE, ZDROWO

Wielkimi korkami zbliża się wiosna. Czas zacząć przyzwyczajać organizm do tego, aby jeść lekko i smacznie. Dlatego w tym tygodniu zabieram Was w podróż pełną aromatycznych przypraw, warzyw, z których można przygotować niezwykle proste i smaczne dania.

Muffinki jajeczne

Składniki:

  • 12 jajek 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku 
  • 1/8 łyżeczki soli  pieprz do smaku 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia eko 
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego 
  • 7 pieczarek 
  • 1 szklanka szpinaku 
  • 1/4 jalapeno (1 łyżka posiekanego) 
  • 1/2 szklanki sera feta lub sera wegańskiego

Rozgrzej piekarnik do 180C. W dużej misce wymieszaj jajka, mleko migdałowe i przyprawy. Ubijaj do połączenia. Następnie pokrój warzywa i dodaj je do miski. Ubijaj do połączenia. Powoli dodaj fetę i wymieszaj. Posmaruj tackę na muffinki olejem kokosowym  i wlej mieszaninę. Piecz przez 15 minut, obróć blachę i piecz kolejne 12-14 minut.

Tacosy wege

Składniki dla 2 osób:

  • 4-6 tacos z mąki kukurydzianej

Składniki na nadzienie:

  • hummus własnej roboty – przepis znajdziesz na moim kanale YT – kliknij TUTAJ
  • 1/2 paczki świeżego szpinaku

Składniki na warzywa z patelni:

  • 1/2 puszki fasoli czerwonej eko
  • 1/2 puszki kukurydzy eko
  • 1 papryka czerwona
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kminku mielonego

Przygotuj hummus. Na suchą patelnię wrzuć pokrojone pomidorki, paprykę i dodaj fasolę oraz kukurydzę. Dodaj wszystkie przyprawy i duś pod przykryciem ok 10 min. Podgrzej w mikrofali tacos. Umyj trochę szpinaku. Posmaruj wnętrze tacos hummusem, a następnie dodaj szpinak i na koniec warzywa z patelni.

Czekoladowo – proteinowy pudding chia

Składniki:

  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1 miarka wegańskiego białka czekoladowego w proszku
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego waniliowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka kawałków kakao

Do zamykanego słoika dodaj nasiona chia, białko w proszku, kakao w proszku, mleko migdałowe i syrop klonowy. Wymieszaj wszystkie składniki do połączenia i odstaw do lodówki na 30 minut.
 Ponownie wymieszaj mieszaninę i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc.
 Przed podaniem na wierzch dodaj kawałki kakao.

Świeży tuńczyk z batatami

Składniki na sos:

  • 1 łyżka sosu Hoisin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki sezamu

Składniki na bataty:

  • 1/2 batata lub 4 małe ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Składniki na sałatkę:

  • 1/4 awokado
  • 4 pomidorki cherry
  • 1 łyżka sosu sojowego

Batata pokrój w plastry, polej olejem kokosowym i dodaj przyprawy. Piecz w piekarniku na blasze z papierem do pieczenia ok 30 min w 185C. W tym czasie przygotuj sos do tuńczyka. Połącz sezam, sos sojowy i Hoisin. Rybę smaż na patelni z odrobiną masła klarowanego ok 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia polej sosem i posyp sezamem. Awokado i pomidorki pokrój i tuż przed podaniem polej sosem sojowym.

Smacznego!

Love Ewa 🙂