Wielkimi korkami zbliża się wiosna. Czas zacząć przyzwyczajać organizm do tego, aby jeść lekko i smacznie. Dlatego w tym tygodniu zabieram Was w podróż pełną aromatycznych przypraw, warzyw, z których można przygotować niezwykle proste i smaczne dania.
Muffinki jajeczne
Składniki:
- 12 jajek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/8 łyżeczki soli pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 7 pieczarek
- 1 szklanka szpinaku
- 1/4 jalapeno (1 łyżka posiekanego)
- 1/2 szklanki sera feta lub sera wegańskiego
Rozgrzej piekarnik do 180C. W dużej misce wymieszaj jajka, mleko migdałowe i przyprawy. Ubijaj do połączenia. Następnie pokrój warzywa i dodaj je do miski. Ubijaj do połączenia. Powoli dodaj fetę i wymieszaj. Posmaruj tackę na muffinki olejem kokosowym i wlej mieszaninę. Piecz przez 15 minut, obróć blachę i piecz kolejne 12-14 minut.
Tacosy wege
Składniki dla 2 osób:
- 4-6 tacos z mąki kukurydzianej
Składniki na nadzienie:
- hummus własnej roboty – przepis znajdziesz na moim kanale YT – kliknij TUTAJ
- 1/2 paczki świeżego szpinaku
Składniki na warzywa z patelni:
- 1/2 puszki fasoli czerwonej eko
- 1/2 puszki kukurydzy eko
- 1 papryka czerwona
- 10 pomidorków cherry
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kminku mielonego
Przygotuj hummus. Na suchą patelnię wrzuć pokrojone pomidorki, paprykę i dodaj fasolę oraz kukurydzę. Dodaj wszystkie przyprawy i duś pod przykryciem ok 10 min. Podgrzej w mikrofali tacos. Umyj trochę szpinaku. Posmaruj wnętrze tacos hummusem, a następnie dodaj szpinak i na koniec warzywa z patelni.
Czekoladowo – proteinowy pudding chia
Składniki:
- 1/4 szklanki nasion chia
- 1 miarka wegańskiego białka czekoladowego w proszku
- 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego waniliowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka kawałków kakao
Do zamykanego słoika dodaj nasiona chia, białko w proszku, kakao w proszku, mleko migdałowe i syrop klonowy. Wymieszaj wszystkie składniki do połączenia i odstaw do lodówki na 30 minut.
Ponownie wymieszaj mieszaninę i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc.
Przed podaniem na wierzch dodaj kawałki kakao.
Świeży tuńczyk z batatami
Składniki na sos:
- 1 łyżka sosu Hoisin
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki sezamu
Składniki na bataty:
- 1/2 batata lub 4 małe ziemniaki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Składniki na sałatkę:
- 1/4 awokado
- 4 pomidorki cherry
- 1 łyżka sosu sojowego
Batata pokrój w plastry, polej olejem kokosowym i dodaj przyprawy. Piecz w piekarniku na blasze z papierem do pieczenia ok 30 min w 185C. W tym czasie przygotuj sos do tuńczyka. Połącz sezam, sos sojowy i Hoisin. Rybę smaż na patelni z odrobiną masła klarowanego ok 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia polej sosem i posyp sezamem. Awokado i pomidorki pokrój i tuż przed podaniem polej sosem sojowym.
Smacznego!
Love Ewa 🙂