fbpx

AJURWEDYJSKA DIETA NA ODPORNOŚĆ

W marcu jak w garncu. Jest raz ciepło, raz zimo, a to jest najgorsze dla naszego organizmu. Po prostu zaczynamy chorować. Jednak dzięki kilku składnikom i odpowiednim połączeniom smaków jesteśmy w stanie zbudować swoją odporność. Jak? Ajurwedyjska dieta znalazła na to pytanie odpowiedź!

Marzec to miesiąc przełomowy dla organizmu człowieka. Zimowy tłuszczyk zaczyna topnieć, a nasze ciało staje się bardziej podatne na infekcje szczególnie te wilgotne jak kaszel czy katar. Dlatego warto w tym czasie postawić na Ajurwedę. Ajuwerdyjska dieta wskazuje, aby wzbogacić ją o przyprawy, cykorię, a unikać tłustych i słodkich potraw.

Ajurwedyjska jajecznica z tofu

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ pęczeka szparagów (posiekane, bez końcówek)
  • 1 szklanka pieczarek (w plasterkach)
  • 1 szklanka papryki (posiekana)
  • 1/2 szklanki bardzo twardego tofu (pokruszone)
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki odżywczych drożdży
  • ½ szklanki wody

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu. Dodaj szparagi, pieczarki i paprykę i gotuj przez 5-7 minut, aż zmiękną. Podczas gotowania warzyw wymieszaj cebulę w proszku, czosnek w proszku, kurkumę, sól i odżywcze drożdże. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj tofu, przyprawy i wodę.  Mieszaj, aż tofu całkowicie się połączy, a wszystkie przyprawy zostaną wchłonięte przez tofu. Powinno to zająć około 3-4 minuty.

Ajurwedyjskie  wegańskie  Lassi

Składniki:

  • 1/2 szklanki jogurtu kokosowo-migdałowego
  •  1/2 szklanki oczyszczonej wody filtrowanej lub źródlanej
  •  1 daktyl bez pestek
  •  szczypta kurkumy w proszku
  •  szczypta cynamonu w proszku
  •  szczypta proszku kardamonu
  •  opcjonalnie: 3 ziarna szafranu

Umieść wszystkie składniki w blenderze i mieszaj przez 1-2 minuty, aż będą gładkie.

KITCHARI –  tradycyjna ajurwedyjska receptura

Kitchari to niezwykle popularne danie w kuchni ajurwedyjskiej. Jest właściwie podstawą tego stylu życia. Kitchari to mieszanka ryżu basmati i dal mung, dzięki czemu jest bardzo łagodny dla trawienia. 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy brązowej
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 2 łyżeczki nasion kozieradki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego czosnku (około 2-3 ząbków)
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli (lub szalotki)
  • 2 filiżanki dahl z fasoli mung (lub złotej soczewicy)
  • 1 szklanka białego ryżu basmati
  • 3-5 filiżanek pokrojonych warzyw np. marchewki, cukinii, kalafiora, szpinaku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • jogurt kokosowy z kolendrą do przybrania – opcjonalnie

Rozgrzej olej w dużym garnku. Po chwili dodaj przyprawy.  Gotuj je na oleju, aż zaczną robić się dość aromatyczne – około 2 – 3 minuty. Następnie dodaj czosnek i cebulę i podsmażaj jeszcze przez około 2 minuty. W następnym kroku dodaj fasolę, ryż i warzywa i szybko wymieszaj, aby przyprawy równomiernie pokryły resztę składników.  Wlej płyny i wymieszaj z liśćmi laurowymi. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj danie przez około godzinę.  Po tym czasie zdejmij pokrywkę, dobrze wymieszaj i w razie potrzeby dodaj odrobinę płynu. Przed podaniem w razie potrzeby posyp ryż kolendrą i dodaj jogurt kokosowy.

Chili ze słodkich ziemniaków

Dosza kapha składa się z elementów ziemi i wody i nasyca energię, która nas otacza późną zimą i wczesną wiosną.  Ta dosha jest domem współczucia i miłości, a po odżywianiu zapewnia wsparcie i stabilność oraz jest wcielona w siłę i wytrzymałość.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 pokrojona w kostkę średnią czerwoną cebula
  • 3 pokrojone w kostkę paluszki selera
  • 1 pokrojony w kostkę duży batat
  • 3 łyżki  chili w proszku
  • ½ łyżeczka mielonego chipotle
  • ½ łyżeczka kminku mielony
  • ¼ łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 400 gr czarnej fasola, gotowanej i opłukanej
  • 400 gr pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 limonka
  • opcjonalnie: 3 pokrojone w kostkę marchewki, zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej, 1 awokado, 4 łyżeczki ghee

W dużym garnku rozgrzej olej i uduś seler i czerwoną cebulę co zajmuje około kilka minut. Do dużej miski wrzuć bataty, marchewkę, oliwę, przyprawę chili, chipotle, kminek i sól. Tak przygotowane bataty wrzuć następnie do garnka z selerem i cebulą. Dodaj trawę cytrynową, czarną fasolę, pomidory, komosę ryżową i bulion warzywny. Podkręć ogień i zagotuj wszystkie składniki pod przykryciem przez 30-40 minut.  Komosa ryżowa wchłonie cały płyn, a słodkie ziemniaki będą miękkie. Zdejmij danie z ognia i odstaw na 5 – 8 minut. Przełóż łyżką do misek i dodaj pokrojone w plasterki awokado lub łyżkę ghee.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


In March, like in a pot. It is sometimes warm, sometimes cold, and this is the worst for our body. We just get sick. However, thanks to a few ingredients and the right combinations of flavors, we are able to build our immunity. How? The Ayurvedic diet has found the answer to this question!

March is a breakthrough month for the human body. Winter fat begins to melt, and our body becomes more susceptible to infections, especially wet ones such as cough or runny nose. That is why it is worth betting on Ayurveda at this time. The Ayurvedic diet suggests enriching it with spices, chicory, and avoiding fatty and sweet dishes.

Ayurvedic tofu scrambled eggs

Ingredients:

  • 1 tablespoon of olive oil
  • ½ a bunch of asparagus (chopped, without the ends)
  • 1 cup mushrooms (sliced)
  • 1 cup of paprika (chopped)
  • 1/2 cup very hard tofu (crumbled)
  • 1 teaspoon of onion powder
  • 1 teaspoon garlic powder
  • ½ teaspoon turmeric
  • ½ teaspoon of salt
  • 3 tablespoons of nutritional yeast
  • ½ glass of water

Heat the olive oil in a large non-stick pan over medium heat. Add the asparagus, mushrooms and peppers and cook for 5-7 minutes until soft. While cooking the vegetables, mix the onion powder, garlic powder, turmeric, salt and nutritional yeast. When the vegetables are soft, add the tofu, spices and water. Stir until the tofu is completely combined and all the spices are absorbed into the tofu. This should take about 3-4 minutes.

Ayurvedic vegan Lassi

Ingredients:

  • 1/2 cup coconut and almond yogurt
  • 1/2 cup of purified filtered or spring water
  • 1 date without seeds
  • a pinch of turmeric powder
  • a pinch of cinnamon powder
  • a pinch of cardamom powder
  • optional: 3 saffron beans

Put all ingredients in a blender and mix for 1-2 minutes until smooth.

KITCHARI – traditional Ayurvedic recipe

Kitchari is an extremely popular dish in Ayurvedic cuisine. It is actually the basis of this lifestyle. Kitchari is a mixture of basmati rice and dal mung, which makes it very gentle on digestion.

Ingredients:

  • 2 tablespoons of coconut oil
  • 2 teaspoons of brown mustard seeds
  • 2 teaspoons of fennel seeds
  • 2 teaspoons of caraway seeds
  • 2 teaspoons of fenugreek seeds
  • 2 teaspoons of turmeric
  • 2 teaspoons of ground ginger
  • 1 teaspoon of ground coriander
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon of sea salt
  • 1 teaspoon of black pepper
  • 1 tablespoon of chopped garlic (about 2-3 cloves)
  • 1/2 cup chopped onion (or shallots)
  • 2 cups mung bean dahl (or golden lentils)
  • 1 cup of white basmati rice
  • 3-5 cups of chopped vegetables, e.g. carrots, zucchini, cauliflower, spinach
  • 4 cups of vegetable broth
  • 4 glasses of water
  • 2 bay leaves
  • coconut yoghurt with coriander to garnish – optional

Heat the oil in a large pot. After a while, add spices. Cook them in oil until they are quite aromatic – about 2-3 minutes. Then add the garlic and onion and sauté for about 2 minutes. In the next step, add the beans, rice and vegetables and mix quickly so that the spices evenly cover the rest of the ingredients. Pour in the liquids and mix with bay leaves. Bring the mixture to a boil, then reduce the heat, cover and cook for about an hour. After this time, remove the lid, mix well and add a little liquid if necessary. Before serving, sprinkle the rice with cilantro as needed and add the coconut yogurt.

Sweet potato chili

Doha Kapha is made up of the elements of earth and water and imbues the energy that surrounds us in late winter and early spring. This dosha is the home of compassion and love, and when nourished, it provides support and stability, and is embodied in strength and endurance.

Ingredients:

  • 2 teaspoons of sesame oil 1
  • diced medium red onion
  • 3 diced celery sticks
  • 1 large sweet potato, diced
  • 3 tablespoons of chili powder
  • ½ teaspoon ground chipotle
  • ½ teaspoon ground cumin
  • 1/4 teaspoon of pink Himalayan salt
  • 400 gr black beans, boiled and rinsed
  • 400 gr diced tomatoes
  • 1 cup of quinoa
  • 2 ½ cups of vegetable broth
  • 1 lime
  • optional: 3 diced carrots, crushed lemongrass stalks, 1 avocado, 4 teaspoons ghee

In a large pot, heat the oil and stew the celery and red onion, which takes about a few minutes. Put the sweet potatoes, carrots, olive oil, chili spice, chipotle, cumin and salt into a large bowl. Then put the prepared sweet potatoes into a pot with celery and onion. Add lemongrass, black beans, tomatoes, quinoa, and vegetable broth. Turn on the heat and boil all ingredients, covered, for 30-40 minutes. The quinoa will absorb all the liquid and the sweet potatoes will be soft. Take the dish off the heat and set aside for 5-8 minutes. Spoon into bowls and add sliced ​​avocado or a spoonful of ghee.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂