fbpx

WŁOCHY NA TALERZU

Włoska kuchnia znana jest na całym świecie. Pomidory, pyszne sery, pesto i makarony to smaki, którym nie można się oprzeć. W tym tygodniu zapraszam Was na podróż do Włoch, chociaż taką opartą na prostych smakach i niezwykle smacznych potrawach.

Bezglutenowe puszyste placki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
  • 1 i 1/4 szklaki mleka owsianego
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ulubione woce do wyboru

Zbleduj wszystkie składniki, a następnie podgrzej patelnię. Podsmażaj placuszki na maśle klarowanym aż będą złote po obu stronach. Podawaj z owocami i syropem klonowym jeśli lubisz.

Kremowa zupa brokułowa

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 szklanka mleka kokosowego do gotowania
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bulionu wegetariańskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina wody
  • pestki słonecznika do posypania zupy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Umyj brokuła, a następnie odetnij główki brokuła i podziel je na mniejsze kawałki. Podsmażaj na oleju kokosowym pokrojonego pora i czosnek przez około 5 min. Dodaj główki brokuła. Następnie dodaj wodę. Powinno być jej tyle, aby wszystkie składniki zostały przykryte. Dodaj też bulion i gotuj całość aż brokuł zmięknie. Następnie dodaj mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku. Zblenduj wszystko na krem. Przelej zupę do misek i posyp pestkami słonecznika.

Bananowe batony

Składniki:

  • 6 dojrzałych bananów
  • 400 g płatków owsianych bezglutenowych (około 4 filiżanki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  2 łyżki wody

 Rozgrzej piekarnik do 200C. Do dużej miski wrzucić obrane banany i rozgnieść widelcem. Następnie dodaj płatki owsiane, cynamon i wodę i wymieszaj razem. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę.  Dociśnij mocno grzbietem widelca do papieru. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200C. Przed podaniem
  ostudź 10 minut. Podawaj pokrojone w batoniki.

Mozzarella z pomidorami

Składniki:

  • 2 mozzarelle typu Buffalo
  • 3 pomidory lub 15 pomidorków cherry
  • 2 łyżki pesto (ja kupuję ekologiczne pesto w słoiczku)
  • oliwa z oliwek
  • ciemne pieczywo (bezglutenowe)
  • sól i pieprz do smaku

Pokrój mozzarellę w grube plastry. Podobnie zrób z pomidorami. Następnie przekładaj na zmianę mozzarellę z pomidorami. Przed podaniem polej pesto i oliwą oraz dodaj przyprawy. Serwuj z pieczywem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Italian cuisine is known all over the world. Tomatoes, delicious cheeses, pesto and pasta are irresistible flavors. This week, I would like to invite you on a trip to Italy, although one based on simple flavors and extremely tasty dishes.

Gluten-free fluffy pancakes

Ingredients:

  • 2 eggs
  • 1 and 1/2 cups of gluten-free flour
  • 3 and 1/2 teaspoons of eco baking powder
  • 1 and 1/4 cups of oat milk
  • 3 tablespoons of Ghee clarified butter
  • 1 teaspoon of sea salt
  • favorite fruit

Blanch all the ingredients, then heat the pan. Fry the pancakes in the clarified butter until golden on both sides. Serve with fruit and maple syrup if you like.

Creamy broccoli soup

Ingredients:

  • 1 broccoli
  • 1 cup of coconut milk for cooking
  • 1 see
  • 3 cloves of garlic
  • 1 tablespoon of vegetarian broth
  • salt and pepper to taste
  • a little water
  • sunflower seeds for sprinkling the soup
  • 1 teaspoon of coconut oil

Wash the broccoli, then cut off the broccoli heads and divide them into smaller pieces. Fry the leek and garlic in coconut oil for about 5 minutes. Add the broccoli heads. Then add water. There should be enough of it so that all ingredients are covered. Also add the stock and cook it until the broccoli is tender. Then add coconut milk, salt and pepper to taste. Blend everything into cream. Pour the soup into bowls and sprinkle with sunflower seeds.

Banana bars

Ingredients:

  • 6 ripe bananas
  • 400 g gluten-free oatmeal (about 4 cups)
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 2 tablespoons of water

Preheat the oven to 200C. Put the peeled bananas in a large bowl and mash them with a fork. Then add the oatmeal, cinnamon and water and mix together. Line the square form with baking paper and pour in the mass. Press firmly with the spine of the fork against the paper. Bake in the oven for 20-25 minutes at 200C. Before serving let cool for 10 minutes. Serve cut into bars.

Mozzarella with tomatoes

Ingredients:

  • 2 Buffalo mozzarella
  • 3 tomatoes or 15 cherry tomatoes
  • 2 tablespoon of pesto (I buy organic pesto in a jar)
  • olive oil
  • dark bread (gluten-free)
  • salt and pepper to taste

Cut the mozzarella into thick slices. Do the same with tomatoes. Then alternate the mozzarella and tomatoes. Before serving, pour pesto and olive oil and add spices. Serve with bread.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂