fbpx

PODKRĘCAMY METABOLIZM

metabolizm

Siedzenie w domu i praca zdalna nie sprzyjają utrzymaniu smukłej i zdrowej sylwetki. Dlatego na ten tydzień proponuję dania, które podkręcą nasz metabolizm i w połączeniu ze spacerami na świeżym powietrzu czy kilku ćwiczeniom na macie pozwolą zgubić kilka zbędnych centymetrów w biodrach.

Ananasowe smoothie

Składniki dla 2 osób:

  •   3 dojrzałe, świeże brzoskwinie, bez pestek
  •   2 szklanki świeżego ananasa, pokrojonego na kawałki
  •   ½ szklanki jogurtu kokosowego
  •   1 szklanka mleka kokosowego
  •   2 łyżeczki  miodu
  •   ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Podawaj ze świeżą miętą.

metabolizm

Quinoa bowl

Składniki:

  • 1  puszka czarnej fasoli odsączona i opłukana
  • 1 puszka  kukurydzy odsączona i opłukana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  •  szczypta soli i pieprzu
  • salsa pomidorowa, czyli 1 pomidor, 1/4 czerwonej cebuli
  •  guacamole – przepis znajdziesz klikając TUTAJ
  •  sok z limonki
  •  śmietana i ser  wegański

Ugotuj komosę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelnię (na średnim ogniu) dodaj oliwę, czarną fasolę, kukurydzę, chili w proszku, wędzoną paprykę, sól i pieprz.  Mieszaj wszystko razem i smaż przez 5-10 minut. W tym czasie przygotuj guacamole oraz salsę. Pomidora pokrój w drobną kosteczkę, dodaj posiekaną czerwoną cebulę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Do ulubionej miski przełóż komosę, kolendrę, czarną fasolę,  kukurydzę, salsę, guacamole i śmietanę wegańską  oraz wszelkie dodatkowe dodatki, które tylko chcesz.

Wegańska nutella

Składniki:

  • 7/8 szklanki kawałków ciemnej czekolady (150 g) 
  • 1 puszka mleka kokosowego w puszce – pełnotłuste
  • 1 łyżka masła orzechowego 

 Do miski włóż ciemną czekoladę i masło orzechowe.  Wlej mleko kokosowe do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu aż z powierzchni zacznie unosić się para.  Uważaj, aby nie doprowadzić masy do zagotowania bo możesz przypalić czekoladę. Następnie wlej gorące mleko kokosowe na kawałki czekolady i przykryj pokrywką.  Odstaw  bez mieszania na 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jedwabiście gładkiej masy. Przenieś mieszaninę do słoika i wstaw do lodówki na 2 godziny. 

Krewetki w sosie curry

Składniki dla 2 osób:

  • 20-25 krewetek
  • 1 mały kartonik mleka kokosowego do gotowania
  • 2 porcje brązowego ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • odrobina pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • sok z 1/2 cytryny
  • sos sojowy tamari ( do smaku )

Ugotuj brązowy ryż według przepisu na opakowaniu. Podsmaż pokrojony czosnek na maśle, dodaj krewetki i duś przez około 5 minut. Następnie dodaj mleko kokosowe i wszystkie przyprawy i duś przez kolejne 5-8 minut. Na koniec gotowania dodaj pietruszkę, sok z cytryny oraz sos tamari. Krewetki serwuj na brązowym ryżu.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Sitting at home and working remotely are not conducive to maintaining a slim and healthy figure. Therefore, for this week I propose dishes that will boost our metabolism and, in combination with walks in the fresh air or a few exercises on the mat, will allow you to lose a few unnecessary centimeters in the hips.

Pineapple smoothie

Ingredients for 2 people:

  • 3 ripe, fresh peaches, pitted
  • 2 cups of fresh pineapple, cut into pieces
  • ½ cup of coconut yogurt
  • 1 cup of coconut milk
  • 2 teaspoons of honey
  • ½ teaspoon of vanilla extract

Blend all ingredients in a blender. Serve with fresh mint.

Quinoa bowl

Ingredients:

  • 1 can of black beans, drained and rinsed
  • 1 can of corn drained and rinsed
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1/2 teaspoon chili powder
  • 1/2 teaspoon of smoked paprika
  • a pinch of salt and pepper
  • tomato salsa: 1 tomato, 1/4 red onion
  • guacamole – you can find the recipe by clicking HERE
  • lime juice
  • sour cream and vegan cheese

Cook the quinoa according to the recipe on the package. Add olive oil, black beans, corn, chili powder, smoked paprika, salt and pepper to the pan (over medium heat). Stir everything together and fry for 5-10 minutes. Meanwhile, prepare the guacamole and salsa. Dice the tomato, add chopped red onion and season with salt and pepper to taste. Add quinoa, coriander, black beans, corn, salsa, guacamole and vegan cream to your favorite bowl, along with any additional extras you want.

Vegan nutella

Ingredients:

  • 7/8 cups of dark chocolate pieces (150 g)
  • 1 can of canned coconut milk – full fat
  • 1 tablespoon of peanut butter

Put dark chocolate and peanut butter in a bowl. Pour coconut milk into a saucepan and heat it over medium heat until steam starts to rise from the surface. Be careful not to bring the mass to a boil because you can burn the chocolate. Then pour the hot coconut milk over the chocolate pieces and cover with a lid. Set aside without stirring for 2-3 minutes. After this time, mix all ingredients until a silky smooth mass is obtained. Transfer the mixture to a jar and refrigerate for 2 hours.

Prawns in curry sauce

Ingredients for 2 people:

  • 20-25 prawns
  • 1 small carton of coconut milk for cooking
  • 2 servings of brown rice
  • 4 cloves of garlic a little parsley
  • 1 teaspoon of curry powder
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1/2 teaspoon of clarified butter
  • salt and pepper to taste
  • 1 teaspoon of sweet pepper
  • a pinch of chilli
  • 1/2 lemon juice
  • tamari soy sauce (to taste)

Cook brown rice according to the recipe on the package. Fry chopped garlic in butter, add the prawns and stew for about 5 minutes. Then add coconut milk and all spices and stew for another 5-8 minutes. At the end of cooking, add the parsley, lemon juice and tamari sauce. Serve the prawns on brown rice.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂