fbpx

KOLOROWO I SMACZNIE

Na targu czy w supermarketach dostępne są różnorodne warzywa i owoce tak smaczne o tej porze roku. Kolorowe papryczki, jabłka czy pełne witamin warzywa można ze sobą dowolnie łączyć tworząc nie tylko pyszne, ale także super zdrowe dania. Jedzmy kolorowo!

Zawsze uważałam, że kolorowe składniki na talerzu sprawiają, że jedzenie staje się ogromną przyjemnością dla wszystkich naszych zmysłów. Coś w tym jest. Kombinacja różnych warzyw, ale też owoców z jajkami oraz aromatycznymi przyprawami sprawia, że jedzenie staje się przyjemnością. Dlatego dziś zachęcam was, aby sięgnąć po pyszne składniki i przygotować menu nie tylko pełne smaku, ale też aromatu.

Kolorowe kanapki

Składniki:

  • 2-3 kromki chleba bezglutenowego
  • 2 jajka – wersja do wyboru: sadzone, na twardo, jajecznica, poche
  • 1 awokado
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • 1/2 limonki

Jajka przygotuj wedle uznania, a pieczywo podpiecz w tosterze. Rozgnieć awokado widelcem. Skrop pastę z awokado limonką, dodaj sól i pieprz. Posmaruj każdą kromkę pastą z awokado, a następnie na wierzch połóż jajka. Dopraw do smaku.

kolorowo

Bataty z warzywami z pieca

Składniki na 2 osoby:

  • 2 bataty
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ser wegański typu feta
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki chili japaleno
  • 1/2 łyżeczki kminku

Umyj wszystkie warzywa i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je w większą kostkę i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj wszystkie przyprawy oraz olej kokosowy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190C na około 30-40 min. Po upieczeniu przełóż do miseczek i podawaj z pokrojonym w kostkę wegańskim serem feta.

kolorowo

Pieczone jabłko na słodko

Składniki:

  •  3 jabłka pokrojone w kostkę
  •  2 łyżki wody
  •  1 łyżka oleju kokosowego
  •  1 łyżka syropu klonowego
  •  ½ łyżeczka mielonego cynamonu
  •  1/8 łyżeczki soli morskiej
  •  ¼ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

Pokrój jabłka w jednolitą kostkę, a następnie przełóż na patelni i dodaj 2 łyżki wody. Przykryj patelnię i gotuj jabłka na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż staną się lekko miękkie i woda zostanie wchłonięta. Po tym czasie dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego i dokładnie wymieszaj owoce. Gotuj je przez kolejne 5 minut, mieszając mniej więcej co minutę, aż jabłka zmiękną (może być konieczne przykrycie ich przez ostatnie 2 minuty). Następnie dodaj syrop klonowy, cynamon, sól i wanilię i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie jabłka będą gotowe. Smakują świetnie z jogurtem, ale też same bez żadnych dodatków.

kolorowo

Zapiekane papryczki z tuńczykiem

Składniki:

  • 6 mini papryczek
  • słoiczek tuńczyka eko
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • trochę sera wegańskiego typu cheddar

W średniej misce wymieszaj tuńczyka, majonez, musztardę, sól czosnkową i cebulę w proszku.  Wymieszaj tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Paprykę przekrój wzdłuż na pół.  Usuń wszelkie nasiona, które mogą być w środku. Następnie ułóż papryczki na blaszce od piekarnika i piecz w rozgrzanym piekarniku do 170C przez około 15 minut. Przewróć warzywa na drugą stronę podczas pieczenia. Po tym czasie wyjmij papryczki, napełnij je pastą z tuńczyka, a na wierzchu posyp serem.  Piecz ponownie, aż tuńczyk będzie gorący, a ser się rozpuści, około 5-7 minut.

kolorowo

Smacznego!

Love Ewa 🙂


At the market or in supermarkets, a variety of vegetables and fruits are available so tasty at this time of the year. Colorful peppers, apples or vegetables full of vitamins can be freely combined to create not only delicious, but also super healthy dishes.

I have always believed that the colorful ingredients on the plate make eating a great pleasure for all our senses. There is something about it. The combination of various vegetables, but also fruit with eggs and aromatic spices makes eating a pleasure. That is why today I encourage you to reach for delicious ingredients and prepare a menu full of flavor and aroma.

Colorful sandwiches

Ingredients:

  • 2-3 slices of gluten-free bread
  • 2 eggs – version to choose: fried, hard-boiled, scrambled eggs, poche
  • 1 avocado
  • sea ​​salt and freshly ground pepper
  • 1/2 lime

Prepare the eggs as desired and bake the bread in the toaster. Mash the avocado with a fork. Sprinkle the avocado paste with lime, add salt and pepper. Brush each slice with avocado paste and then put the eggs on top. Season to taste.

Sweet potatoes with vegetables from the oven

Ingredients for 2 people:

  • 2 sweet potatoes
  • 1 red pepper
  • 1 zucchini
  • 1 onion
  • 5 cloves of garlic
  • 2 tomatoes
  • 1 teaspoon of coconut oil
  • vegan feta cheese
  • salt and pepper to taste
  • 1 teaspoon of basil
  • 1/2 teaspoon oregano
  • 1/2 teaspoon of thyme
  • 1/4 teaspoon japaleno chili
  • 1/2 teaspoon of cumin

Wash all vegetables and pat dry with a paper towel. Then cut them into larger cubes and put them in an ovenproof dish. Add all spices and coconut oil and put in an oven preheated to 190C for about 30-40 minutes. After baking, transfer to bowls and serve with diced vegan feta cheese.

Baked sweet apple

Ingredients:

  • 3 apples, diced
  • 2 tablespoons of water
  • 1 tablespoon of coconut oil
  • 1 tablespoon of maple syrup
  • ½ teaspoon of ground cinnamon
  • 1/8 teaspoon of sea salt
  • 1/4 teaspoon of pure vanilla extract

Cut the apples into solid cubes, then transfer them to the pan and add 2 tablespoons of water. Cover the pan and simmer the apples over medium heat for about 5 minutes, stirring occasionally, until they are slightly soft and the water is absorbed. After this time, add 1 tablespoon of coconut oil and mix the fruit thoroughly. Cook them for another 5 minutes, stirring approximately every minute, until the apples are tender (you may need to cover them for the last 2 minutes). Then add the maple syrup, cinnamon, salt and vanilla and cook for about 5 more minutes. After this time, the apples will be ready. They taste great with yoghurt, but also without any additives.

Baked peppers with tuna

Ingredients:

In a medium bowl, combine tuna, mayonnaise, mustard, garlic salt, and onion powder. Stir until all ingredients combine well. Cut the pepper in half lengthwise. Remove any seeds that may be inside. Then place the peppers on a baking tray and bake in a preheated oven to 170C for about 15 minutes. Turn vegetables over while baking. After this time, remove the peppers, fill them with tuna paste and sprinkle cheese on top. Bake again until the tuna is hot and the cheese is melted, about 5-7 minutes.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂