fbpx

ZIMA PEŁNA SAMKU

Zima to wyjątkowy czas, w którym szczególnie powinniśmy zadbać o swoje zdrowie. Sprzyjają temu długie spacery w mroźny dzień, ale też dieta pełna wartościowych składników. Dlatego sięgnij po dobre polskie jabłka, marchew i fasolę i ciesz się odpornością nie tylko zimą!

Ciasteczka owsiano – marchwiowe

Składniki:

  • 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych
  • ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia eko
  • 1 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 duże białko o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki czystego syropu klonowego o temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek mleka kokosowego o temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki świeżo startej marchwi

W średniej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.  W osobnej misce wymieszaj olej kokosowy, białko jaja i wanilię.  Mokre składniki wymieszaj z syropem klonowym i mlekiem, a następnie dodaj mąkę, mieszając aż do połączenia.  Delikatnie włóż startą marchewkę. Schłodź ciasto przez 30 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ulep kulki z ciasta i spłaszcz do żądanej grubości i szerokości szpatułką.  Piecz przez 10-13 minut.  Gotowe ciastka ostudź przez 10 minut przed przełożeniem na talerz.

Sushi poke bowl ( częściowo z gotowych produktów)

Składniki:

  • garść białego ryżu jaśminowego
  • 1/2 awokado
  • kawałek świeżego surowego łososia lub krewetka lub ryba maślana
  • edamame i wodorosty wakame kupione w restauracji sushi
  • szczypta sezamu
  • sos sojowy Tamari
  • imbir marynowany

Ugotuj ryż według instrukcji. Pokrój awokado w plastry. Obierz edamame. Ułóż wszystkie produkty na gorącym ryżu, dodaj sos sojowy i posyp wszystko sezamem.

Plastry jabłka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli, cukru i oleju palmowego
  • mała garść płatków migdałów
  • mała garść pestek słonecznika
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Ukrój 3 plastry jabłka, a następnie posmaruj niewielką ilością masła orzechowego. Na wierzch ułóż pestki słonecznika, płatki migdałów i kawałki gorzkiej czekolady.

Zupa z białej fasoli

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mała żółta cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w monety
  • 3 łodygi selera, pokrojone w plasterki
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 6 filiżanek bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 liść laurowy
  •  2 puszki białej fasoli opłukanej i osuszonej
  •  1 puszka kukurydzy, opłukana i odsączona
  •  2 szklanki świeżego szpinaku młodego
  •  tarty parmezan, do podania (opcjonalnie)

Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na średnim ogniu w dużym garnku.
 Do rozgrzanego oleju dodaj cebulę, marchewkę, seler i pietruszkę. Podsmaż wszystko przez 5 minut lub do miękkości. Następnie dodaj czosnek i duś jeszcze przez 30 sekund. Dodaj bulion warzywny oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Dodaj fasolę i kukurydzę i dalej gotuj przez 5 minut. Przed podaniem dodaj szpinak i gotuj przez 1 minutę.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Winter is a special time when we should especially take care of our health. Long walks on a frosty day are conducive to this, but also a diet full of valuable ingredients. Therefore, reach for good Polish apples, carrots and beans and enjoy immunity not only in winter!

Oat and carrot cookies

Ingredients:

  • 1 cup of gluten-free oatmeal
  • ¾ cup of whole grain or gluten-free flour
  • 1 and ½ teaspoon of eco baking powder
  • 1 teaspoon of ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon of ground nutmeg
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 2 tablespoons of coconut oil
  • 1 large protein at room temperature
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • ¼ cup of pure maple syrup at room temperature
  • 5 tablespoons of coconut milk at room temperature
  • ¾ cup of freshly grated carrots

In a medium bowl, combine the oatmeal, flour, baking powder, cinnamon, nutmeg, and salt. In a separate bowl, combine coconut oil, egg white, and vanilla. Mix the wet ingredients with the maple syrup and milk, then add the flour, stirring until combined. Gently insert the grated carrot. Chill the cake for 30 minutes in the refrigerator. Meanwhile, preheat the oven to 180 ° C and cover the baking tray with baking paper. Dough balls and flatten to the desired thickness and width with a spatula. Bake for 10-13 minutes. Ready cookies let cool for 10 minutes before transferring to a plate.

Poke bowl sushi (partly made-up)

Ingredients:

  • a handful of white jasmine rice
  • 1/2 avocado
  • a piece of fresh raw salmon or shrimp or butterfish
  • edamame and wakame seaweed bought at a sushi restaurant
  • a pinch of sesame
  • Tamari soy sauce
  • pickled ginger

Cook the rice according to the instructions. Slice the avocado. Peel the edamame. Arrange all the items on the hot rice, add the soy sauce and sprinkle with sesame seeds.

Apple slices with peanut butter

Ingredients:

  • 1/2 apple
  • 2 teaspoons of peanut butter without salt, sugar and palm oil
  • a small handful of almond flakes
  • a small handful of sunflower seeds
  • 3 cubes of dark chocolate

Cut 3 apple slices and brush with a little peanut butter. Top with sunflower seeds, almond flakes and pieces of dark chocolate.

White bean soup

Ingredients:

  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 tablespoon of clarified butter
  • 1 small yellow onion, diced
  • 1 large carrot, peeled and diced
  • 3 celery stalks, sliced
  • 1/4 cup of chopped fresh parsley
  • 4 cloves of garlic, chopped
  • 6 cups of vegetable broth
  • 1 teaspoon of sea salt
  • 1/2 teaspoon of freshly ground pepper
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • 1 bay leaf
  • 2 cans of white beans rinsed and drained
  • 1 can of corn, rinsed and drained
  • 2 cups of fresh young spinach
  • grated parmesan, to serve (optional)

Heat the olive oil and butter over medium heat in a large pot. Add the onion, carrot, celery and parsley to the hot oil. Fry everything for 5 minutes or until tender. Then add the garlic and stew for 30 seconds more. Add the vegetable stock and spices. Bring to a boil, then reduce the heat and cook for 5 minutes. Add the beans and corn and continue to cook for 5 minutes. Before serving, add the spinach and cook for 1 minute.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
3 lat temu

wszytsko wygląda pysznie, na pewno zrobię ciasteczka:)