fbpx

OSTRE JEDZENIE PODKRĘCA

Ostre jedzenie podkręca metabolizm, a to z kolei wpływa pozytywnie na nasz organizm. Dziś zachęcam was, aby sięgnąć po kuchnię meksykańską pełną wartościowych składników, warzyw i aromatycznych przypraw, które pozwolą zbudować odporność i piękne ciało.

Ostre jedzenie jest pyszne i ma mnóstwo pozytywnych właściwości dla naszego ciała. Pomaga pozbyć się kilku zbędnych centymetrów, a to dlatego, że jest pełne zdrowych warzyw. Poza tym zapach cynamonu czy pieprzu działa na nasze zmysły. To co? Wprowadzacie ze mną nowe menu?

Śniadaniowa tortilla

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli lub do smaku
  • 4 pełnoziarniste tortille
  • 1/2 szklanki startego ostrego sera wegańskiego typu Cheddar
  • 3/4  awokado pokrojonego w plasterki
  • 2/3 szklanki liści szpinaku
  • pietruszka opcjonalnie

W średniej wielkości misce wymieszaj jajka. Ustaw dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj trochę tłuszczu ( może to być masło Ghee) i przygotuj jajecznicę.  Dopraw ją solą i pieprzem. Inną patelnię rozgrzej na średnim ogniu i umieść na niej 1 tortillę. Na górną połowę tortilli dodaj trochę sera, jajecznicę, możesz dodać ostry sos pomidorowy, awokado i szpinak. Złóż drugą stronę tortilli, tworząc półkole.  Dociśnij szpatułką, gdy ser się rozpuści, aby zamknąć quesadillę.  Kiedy spód jest złotobrązowy, odwróć quesadillę. Następnie zdejmij ją z patelni, pokrój na trzy części i udekoruj natką pietruszki, jeśli chcesz. Powtórz z pozostałymi tortillami, serem, jajecznicą, ostrym sosem, awokado i szpinakiem.

Kremowa zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 1/4 łyżeczki tymianki
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • natka pietruszki do dekoracji

W małym naczyniu wymieszaj mleko i mąkę.  Odłóż na bok. Do garnka dodaj oliwę z oliwek i cebulę, a następnie podsmaż. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund. Dodaj do garnka bulion  i grzyby, przyprawy i wymieszaj całość. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj, aż grzyby będą miękkie. Zdejmij z ognia po kilku minutach i ostudź. Dodaj mieszaninę mleka i mąki.

Cynamonowe ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 100g płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych
  •  90g mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej
  •  1 łyżeczki proszku do pieczenia eco
  •  1 łyżeczki mielonego cynamonu
  •  ⅛ łyżeczki soli
  •  2 łyżki stopionego oleju kokosowego
  •  1 duże jajko
  •  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  ½ filiżanki agawy
  •  1 szklanka pokrojonego w drobną kostkę czerwonego jabłka (około 1 średniej wielkości)

W średniej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.  W osobnej misce wymieszaj z kolei olej kokosowy jajko i wanilię.  Wymieszaj z agawą.  Następnie dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj. Dodaj jabłko. Rozgrzej piekarnik do 180C , wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ulep kulki z ciasta i lekko spłaszcz dłonią. Piecz przez 13-15 minut.  Przed podaniem ostudź.

Burrito bowl

Składniki podstawowe:

  •  1 szklanka niegotowanego ryżu długoziarnistego
  •  1/2 szklanki posiekanej kolendry
  •  2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  •  1/2 łyżeczki soli

Składniki na pikantną fasolę i kukurydzę:

  •  1 łyżka oleju
  •  1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  •  1 puszka czarnej fasoli, odsączona i opłukana
  •  1 puszka kukurydzy, odsączona i wypłukana
  •  1 łyżeczka chili w proszku
  •  1 łyżeczka czosnku w proszku
  •  1 łyżeczka kminku mielonego
  •  1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Składniki na guacamole:

  •  1 duże dojrzałe awokado
  •  1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
  •  1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  •  1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  •  1/4 łyżeczki soli
  •  1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Składniki do serwowania:

  •  posiekana sałata rzymska
  •  wegańska kwaśna śmietana z nerkowców, opcjonalnie
  •  wegański ser, opcjonalnie
  •  paski tortilli, opcjonalnie
  •  kawałki limonki, opcjonalnie
  •  kolendra opcjonalnie

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodaj do miski ryż, kolendrę, sok z limonki oraz sól. Wymieszaj. Podczas gotowania ryżu przygotuj ostrą czarną fasolę i kukurydzę. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.  Dodaj olej i pokrojoną w kostkę cebulę.  Smaż, od czasu do czasu mieszając, przez 3-5 minut lub aż cebula stanie się przezroczysta i pachnąca. Następnie dodaj na patelnię czarną fasolę, kukurydzę i przyprawy.  Gotuj przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Czas, w którym gotują się składniki przygotuj guacamole. Awokado pokrój w plastry i usuń pestkę. Dodaj wszystkie składniki do miski. Przygotuj michę, do której dodaj posiekaną sałatę. Podziel ryż z kolendrą i dodaj część pikantnej czarnej fasoli i kukurydzę. Jeśli chcesz, możesz dodać wegańską śmietanę, paski tortilli lub inne wybrane dodatki.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Spicy food boosts metabolism, which in turn has a positive effect on our body. Today I encourage you to reach for the Mexican cuisine full of valuable ingredients, vegetables and aromatic spices that will help you build immunity and a beautiful body.

Spicy food is delicious and has a lot of positive properties for our body. It helps to get rid of a few unnecessary centimeters, and that’s because it is full of healthy vegetables. In addition, the smell of cinnamon or pepper affects our senses. So what? Are you introducing a new menu with me?

Breakfast tortilla

Ingredients:

  • 4 large eggs
  • 1/2 teaspoon of ground pepper
  • 1/4 teaspoon salt or to taste
  • 4 whole grain tortillas
  • 1/2 cup grated sharp vegan Cheddar cheese
  • 3/4 of the avocado, sliced
  • 2/3 cup of spinach leaves
  • parsley optional

In a medium-sized bowl, whisk together the eggs. Set a large frying pan over medium heat. Add a little fat (it could be Ghee) and make scrambled eggs. Season it with salt and pepper. Heat another pan over medium heat and put 1 tortilla on it. For the top half of the tortilla, add a little cheese, scrambled eggs, you can add hot tomato sauce, avocado and spinach. Fold the other side of the tortilla to form a semicircle. Press down with the spatula when the cheese is melted to close the quesadilla. When the bottom is golden brown, turn the quesadilla over. Then remove it from the pan, cut it into three pieces and garnish with parsley if you like. Repeat with the remaining tortillas, cheese, scrambled eggs, hot sauce, avocado, and spinach.

Creamy mushroom soup

Ingredients:

  • 1 tablespoon of extra virgin olive oil
  • 1/2 cup of diced onion
  • 2 cloves of garlic
  • 250g of mushrooms, sliced
  • 1 and 1/2 cups of vegetable or mushroom broth
  • 1/4 teaspoon of thyme
  • 1/4 teaspoon of rosemary
  • 1/4 teaspoon of black pepper
  • salt to taste
  • 1 can of coconut milk
  • 2 tablespoons of gluten-free flour
  • parsley for decoration


In a small bowl, combine the milk and flour. Set aside. Add olive oil and onion to the pot, then sauté. Then add the garlic and fry for a few seconds. Add the broth and mushrooms, spices to the pot and mix it all together. Bring the soup to a boil and cook until the mushrooms are tender. Remove from heat after a few minutes and let cool. Add the mixture of milk and flour.

Cinnamon oatmeal cookies

Ingredients:

  • 100g gluten-free instant oat flakes
  • 90g of whole grain or gluten-free flour
  • 1 teaspoon eco baking powder
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • ⅛ teaspoon of salt
  • 2 tablespoons of melted coconut oil
  • 1 large egg
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • ½ a cup of agave
  • 1 cup red apple, finely diced (about 1 medium size)

In a medium bowl, combine the oatmeal, flour, baking powder, cinnamon, and salt. In a separate bowl, combine the coconut oil, egg and vanilla. Stir in the agave. Then add dry ingredients to wet ingredients and mix well. Add an apple. Preheat the oven to 180C, line the baking tray with baking paper. Knead dough balls and flatten lightly with your hand. Bake for 13-15 minutes. Let cool before serving.

Burrito bowl

Main ingredietns:

  • 1 cup of uncooked long grain rice
  • 1/2 cup chopped cilantro
  • 2 tablespoons of freshly squeezed lime juice
  • 1/2 teaspoon of salt

Ingredients for spicy beans and corn:

  • 1 tablespoon of oil
  • 1 small onion, diced
  • 1 can of black beans, drained and rinsed
  • 1 can of corn, drained and rinsed
  • 1 teaspoon of chili powder
  • 1 teaspoon garlic powder
  • 1 teaspoon of ground cumin
  • 1/2 teaspoon of smoked paprika
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of black pepper

Ingredients for guacamole:

  • 1 large ripe avocado
  • 1 tablespoon of freshly squeezed lime juice
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon of onion powder
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1/4 teaspoon of black pepper

Ingredients for serving:

  • chopped romaine lettuce
  • vegan cashew sour cream, optional
  • vegan cheese, optional
  • tortilla strips, optional
  • lime pieces, optional

Cook the rice according to the instructions on the package. Then add rice, coriander, lime juice and salt to the bowl. Mix. While the rice is cooking, prepare spicy black beans and corn. Preheat a large frying pan over medium heat. Add the oil and the diced onion. Fry, stirring occasionally, for 3-5 minutes or until the onion is transparent and fragrant. Then add black beans, corn and spices to the pan. Cook for 8-10 minutes, stirring occasionally. While the ingredients are boiling, prepare the guacamole. Slice the avocados and remove the pit. Add all ingredients to the bowl. Prepare a bowl and add the chopped lettuce to it. Divide the rice with the cilantro and add some spicy black beans and corn. If you want, you can add vegan cream, tortilla strips or any other toppings of your choice.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂