fbpx

DIETA NA PŁASKI BRZUCH

płaski brzuch

To jak wyglądamy ma bardzo często wpływ na nasze samopoczucie. Dlatego tak ważne jest, aby zachować piękną i zdrową sylwetkę przez cały rok. W tym tygodniu zaczynamy walkę o płaski brzuch. Dieta i ćwiczenia sprawią, że znikną boczki, brzuch stanie się wyraźnie bardziej płaski i jędrny. Zaczynamy!

Pyszne placki z granatem

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych, zmielonych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wanilii
  • proszek do pieczenia eco (tylko szczypta)
  • olej kokosowy
  • masło orzechowe eco bez cukru, bez soli, bez oleju palmowego
  • syrop klonowy
  • granat

Zmiel płatki owsiane na mąkę za pomocą robota kuchennego. Następnie ubij jajko z miodem i 2 łyżkami wody lub mleka roślinnego  do wyboru. Dodaj zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia i wanilię.  Mieszaj, aż uzyskasz gęstszą mieszankę. Na patelni rozpuść olej kokosowy, a następnie za pomocą łyżki lub chochli wlej mieszaninę naleśników na patelnię, tworząc małe naleśniki. Smaż naleśniki, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi będą wyglądać na ugotowane.  W zależności od temperatury może to zająć 1-2 minuty. Odwróć i smaż na złoty kolor również z drugiej strony. Naleśniki podawaj od razu z masłem orzechowym, syropem klonowym i granatem.

Hawajskie poke bowl

Składniki:

  • 200 g tuńczyka do sushi, pokrojonego w kostkę
  •  2 łyżki cienko pokrojonej białej cebuli
  •  ¼ szklanki posiekanej cebuli
  •  1 łyżka stołowa sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu lub bezglutenowego tamari
  •  ½ łyżeczki oleju sezamowego
  •  1 średnie mango
  •  1 małe awokado
  •  ½ średniego ogórka
  • 1 małe jalapeno, do smaku
  •  2 cebulki
  •  1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  •  2 łyżki posiekanych prażonych orzechów makadamia
  •  1 łyżeczka prażonego sezamu
  •  kawałki limonki do podania

Przygotowanie poke bowl w stylu hawajskim jest niezwykle proste. Wszystkie składniki posiekaj w kostkę, a jeśli wolisz w paseczki. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przełóż wszystkie składniki do miski i gotowe!

Ciasteczka bananowe

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  •  1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  1/8 łyżeczki soli morskiej
  •  1/4 łyżeczki cynamonu
  •  1 łyżka czystego syropu klonowego
  •  około 4 średnich bananów
  •  1 jajko – opcjonalnie
  •  1/2 szklanki kawałków czekolady – opcjonalnie
  •  2 łyżki masła orzechowego – opcjonalnie
  •  posiekane orzechy
  •  1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  •  szczypta zmielonych goździków – opcjonalnie

Rozgrzej piekarnik do 180C  i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Do miski dodaj mąkę migdałową, sodę oczyszczoną, sól i cynamon i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Następnie rozgnieć banany widelcem i dodaj je do suchych składników. Dodaj syrop klonowy. Mieszaj, aż wszystkie składniki zostaną równomiernie połączone. Możesz dodać również ekstrakt z wanilii i posiekane orzechy. Za pomocą  łyżki wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Delikatnie spłaszcz ciasteczka widelcem lub grzbietem łyżki. Piecz ciasteczka przez 25- 30 minut, aż środek stwardnieje i nie będzie mokry.  Przed jedzeniem pozwól ciasteczkom osiągnąć. Możesz zejść jedno ciasteczko dziennie.

Fasolowa zupa z jarmużem

Składniki:

  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
  •  4 ząbki czosnku, posiekane
  •  1 szklanka selera w plasterkach
  •  1 szklanka pokrojonej marchewki
  •  1 łyżeczka suszonego oregano
  •  1 łyżeczka suszonego tymianku
  •  1 łyżeczka suszonej szałwii
  •  3 szklanki bulionu warzywnego
  •  3 puszki białej fasoli, odsączone i opłukane
  •  1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  •  3 filiżanki posiekanego jarmużu
  •  1 łyżka octu (cydr jabłkowy, białe wino, czerwone wino, balsamiczny)
  •  sól morska do smaku
  •  świeża papryka

Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler i marchewkę.  Gotuj, często mieszając przez 8 minut. Następnie dodaj czosnek, oregano, tymianek, szałwię i dużą szczyptę soli i pieprzu.  Gotuj przez 1 minutę, często mieszając. Po tym czasie dodaj do garnka bulion warzywny, białą fasolę i mleko kokosowe.  Wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. W razie potrzeby wyjmij około dwóch filiżanek mieszanki zupy i zmiksuj w szybkoobrotowym blenderze. Włóż zmiksowaną zupę do garnka i gotować na średnim ogniu. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj jarmuż i ocet. Nie zapomnij doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z grzankami i świeżą pietruszką.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


How we look has an impact on our well-being. That is why it is so important to maintain a beautiful and healthy figure throughout the year. This week we are starting the fight for a flat stomach. Diet and exercise will make the sides disappear, the belly will become noticeably flatter and firmer. Let’s start!

Delicious pomegranate pancakes

Ingredients:

  • 1/2 cup of oatmeal, ground
  • 1 tablespoon of honey
  • 1 egg
  • 1 teaspoon of vanilla
  • eco baking powder (just a pinch)
  • coconut oil (for the pan)
  • eco peanut butter without sugar, no salt, no palm oil
  • Maple syrup
  • grenade

Use a food processor to grind the oats into flour. Then beat the egg with honey and 2 tablespoons of water or plant-based milk of your choice. Add ground oatmeal, baking powder and vanilla. Stir until you get a thicker mixture. In a frying pan, melt the coconut oil and then, using a spoon or ladle, pour the pancake mixture into the pan, making small pancakes. Fry the pancakes until bubbles appear on the surface and the edges look cooked. Depending on the temperature, this may take 1-2 minutes. Turn over and fry until golden brown on the other side as well. Serve the pancakes right away with peanut butter, maple syrup and pomegranate.

Hawaiian poke bowl

Ingredients:

  • 200 g of tuna for sushi, diced
  • 2 tablespoons thinly sliced ​​white onion
  • 1/4 cup chopped onion
  • 1 tablespoon of low-sodium soy sauce or gluten-free tamari
  • ½ teaspoon of sesame oil
  • 1 medium mango
  • 1 small avocado
  • ½ medium cucumber
  • 1 small jalapeno, to taste
  • 2 bulbs
  • 1 cup of cooked brown rice
  • 2 tablespoons of chopped roasted macadamia nuts
  • 1 teaspoon of roasted sesame seeds lime pieces to serve

The Hawaiian style poke bowl is easy to prepare. Dice all ingredients, or stripe if you prefer. Boil the rice in salted water. Then put all the ingredients in a bowl and you’re done!

Banana cookies

Ingredients:

  • 1 and 1/2 cup of almond flour
  • 1/4 teaspoon of baking soda
  • 1/8 teaspoon of sea salt
  • 1/4 teaspoon of cinnamon
  • 1 tablespoon of pure maple syrup
  • about 4 medium bananas
  • 1 egg – optional
  • 1/2 cup of chocolate chips – optional
  • 2 tablespoons of peanut butter – optional
  • chopped nuts
  • 1/2 teaspoon of vanilla extract
  • a pinch of ground cloves – optional

Preheat the oven to 180C and line the baking tray with baking paper. Add the almond flour, baking soda, salt and cinnamon to the bowl and mix all the ingredients well. Then mash the bananas with a fork and add them to the dry ingredients. Add maple syrup. Stir until all ingredients are evenly combined. You can also add vanilla extract and chopped nuts. Using a spoon, place the dough on the baking sheet. Gently flatten the cookies with a fork or the back of a spoon. Bake the cookies for 25-30 minutes, until the agent hardens and is not wet. Before eating, let the cookies achieve. You can get off one cookie a day.

Bean kale soup

Ingredients:

  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 yellow onion, diced
  • 4 cloves of garlic, chopped
  • 1 cup of sliced ​​celery
  • 1 cup of chopped carrots
  • 1 teaspoon of dried oregano
  • 1 teaspoon of dried thyme
  • 1 teaspoon of dried sage
  • 3 cups of vegetable broth
  • 3 cans of white beans, drained and rinsed
  • 1 can of full fat coconut milk
  • 3 cups of chopped kale
  • 1 tablespoon of vinegar (apple cider, white wine, red wine, balsamic)
  • sea ​​salt to taste
  • fresh pepper

Heat the oil in a large pot over medium heat. Add the onion, celery, and carrots. Cook, stirring frequently, for 8 minutes. Then add the garlic, oregano, thyme, sage, and a large pinch of salt and pepper. Cook for 1 minute, stirring frequently. After this time, add vegetable broth, white beans and coconut milk to the pot. Stir to combine all ingredients. If necessary, take out about two cups of the soup mixture and blend in a high-speed blender. Put the blended soup in a pot and cook over medium heat. Simmer everything for 5 minutes. Add the kale and vinegar. Don’t forget to season with salt and pepper. Serve the soup with croutons and fresh parsley.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂