Radość i energię można czerpach praktycznie z każdego źródła. Jednak najskuteczniejszym jest jej pozyskanie z pełnowartościowego i zdrowego jedzenia. Dlatego, jeśli łapie Was chandra koniecznie postawcie na słodkie, ale niskokaloryczne dania oraz rozgrzewające przyprawy. Są nie tylko smaczne, ale dają wielkiego kopa do działania!
Tortilla na słodko
Składniki:
- 1 pełnoziarnista tortilla
- 2 łyżki gładkiego masła orzechowego bez cukru i soli
- 1 mały banan, obrany i pokrojony w kostkę
- 2 łyżki granoli
- 1 łyżeczka miodu
- oliwa z oliwek
Rozłóż masło orzechowe równomiernie na tortilli, pozostawiając kilkucentymetrową obwódkę. Następnie rozłóż na placku pokrojonego w kostkę banana i muesli równomiernie, tak aby przykryć na masło orzechowe. Na koniec całość skrop miodem. Zwiń mocno tortillę. Posmaruj ją z każdej strony oliwą z oliwek, a następnie smaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Zdejmij z patelni, przekrój wrapa na pół pod kątem i energetyczne oraz pyszne śniadanie gotowe!
Krem z dyni z mlekiem kokosowym i nerkowcami
Składniki:
- 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
- 500 ml bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego w puszce
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 5 cm imbiru startego na tarce
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta kolendry opcjonalnie
- sól i pieprz opcjonalnie
Wlej do dużego garnka niewielką ilość oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i rozgrzej na średnim ogniu. Następnie dodaj posiekaną cebulę i imbir i smaż do półprzezroczystości. Po chwili dodaj pastę curry do garnka i mieszaj, aż zapach będzie wyraźny. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i orzechy nerkowca i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Wlej bulion i mleko kokosowe. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka oraz delikatna. Dodaj odrobinę sosu sojowego i ponownie wymieszaj. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładką i kremową masę.
Aromatyczny grzaniec
Składniki:
- 1 butelka wina półsłodkiego
- 1 pomarańcza
- 2-3 suszone śliwki
- mała garść rodzynek
- 1 mandarynka
- 2 łyżki miodu
- przyprawy: cynamon, goździki, imbir raz kardamon
Wino przelej do garnka, a następnie dodaj przyprawy korzenne. Wrzuć wszystkie dodatki jak rodzynku, obraną i podzieloną na cząstki mandarynkę oraz pokrojone w plasterki pomarańcze. Gotuj wino na małym ogniu. Kiedy zacznie parować dodaj miód i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Grzaniec podawaj w ulubionych kubkach.
Rozgrzewająca micha
Składniki:
- 1 średnia posiekana cebula
- szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę
- 1 puszka ciecierzycy odsączona i wypłukana
- 1/2 puszki pomidorów
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 2 łyżeczki papryki
- 1 łyżka curry w proszku lub wegańska pasta curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki gładkiego masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
Wrzuć cebulę na patelnię na odrobinę oliwy i podsmażaj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj pomidory koktajlowe i mieszaj przez kolejne 2 minuty, aż pomidory się ugotują. Dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki, kurkumę, granulowaną cebulę, paprykę i curry. Mieszaj całość przez 2 minuty. Następnie wlej mleko kokosowe wraz z koncentratem pomidorowym i masłem orzechowym. Duś na średnim ogniu przez 7-8 minut, często mieszając. Dodaj więcej mleka kokosowego, jeśli zaczyna być zbyt gęste lub suche. W ostatniej chwili dodaj tamari. Danie podawaj najlepiej z białym ryżem.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
You can draw joy and energy from virtually any source. However, the most effective is obtaining it from wholesome and healthy food. Therefore, if you get chandra, be sure to choose sweet, but low-calorie dishes and warming spices. Not only are they tasty, they also give you a kick to act!
Sweet tortilla
Ingredients:
- 1 whole grain tortilla
- 2 tablespoons of smooth peanut butter without sugar and salt
- 1 small banana, peeled and diced
- 2 tablespoons of granola
- 1 teaspoon of honey
- olive oil
Spread the peanut butter evenly over the tortillas, leaving a border of a few centimeters. Then spread the diced banana and muesli evenly over the cake, so that they cover with the peanut butter. At the end, sprinkle with honey. Roll the tortilla tightly. Brush it on each side with olive oil and then fry until golden brown in a hot pan. Remove from the pan, cut the wrap in half at an angle and the energetic and delicious breakfast is ready!
Pumpkin cream with coconut milk and cashews
Ingredients:
- 1 hokkaido pumpkin, diced
- 1 onion, diced
- 2 tablespoons of red Thai curry paste
- 500 ml of vegetable broth
- 400 ml of canned coconut milk
- 1 cup of cashew nuts
- 5 cm of ginger grated
- 3 tablespoons of soy sauce
- a pinch of coriander optional
- salt and pepper optional
Pour a small amount of extra virgin olive oil into a large pot and heat it over medium heat. Then add the chopped onion and ginger and fry until translucent. After a while, add the curry paste to the pan and stir until the smell is distinct. Add the diced pumpkin and cashews and mix until all ingredients come together. Pour in the broth and coconut milk. Reduce heat and simmer until the pumpkin is soft and tender. Add a little soy sauce and mix again. Take the soup off the heat and blend it until it is smooth and creamy.
Aromatic mulled wine
Ingredients:
- 1 bottle of semi-sweet wine
- 1 orange
- 2-3 dried plums
- a small handful of raisins
- 1 tangerine
- 2 tablespoons of honey
- spices: cinnamon, cloves, ginger and cardamom
Pour the wine into a pot, and then add spices. Add all the toppings, such as raisins, peeled and sectioned mandarin and sliced oranges. Boil the wine over low heat. When it starts to evaporate, add the honey and wait for it to dissolve completely. Serve the mulled wine in your favorite cups.
Warming cup
Ingredients:
- 1 medium onion, chopped
- a glass of cherry tomatoes, halved
- 1 can of chickpeas drained and rinsed
- 1/2 can of tomatoes
- 2 teaspoons of turmeric
- 1 teaspoon of granulated onion
- 2 teaspoons of paprika
- 1 tablespoon curry powder or vegan curry paste
- 1 can of coconut milk
- 1/4 cup of tomato paste
- 1/4 cup of smooth peanut butter
- 1 tablespoon of tamari soy sauce
Put the onion in the pan in a little olive oil and sauté for 1-2 minutes. Then add the cherry tomatoes and stir for another 2 minutes, until the tomatoes are cooked. Add chickpeas, canned tomatoes, turmeric, granulated onions, peppers and curry. Keep mixing for 2 minutes. Then pour the coconut milk along with the tomato paste and peanut butter. Simmer over medium heat for 7-8 minutes, stirring frequently. Add more coconut milk if it starts to get too thick or dry. Add tamari at the last minute. Serve the dish preferably with white rice.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂