fbpx

CZAS NA LEKKI DETOKS

Za nami święta obfitujące w mnóstwo smacznych potraw. Zapewne wiele z nas ma teraz problem z zapięciem ulubionych spodni czy sukienki. To nic! Wystarczy lekki, krótki detoks, aby nasze ciało wróciło do normy.

Na ten tydzień proponuję kilka smacznych dań, które pozwolą na moment odpocząć naszemu żołądkowi po świętach. Pozwolą one na detoks, czyli oczyszczenie organizmu, aby ten wrócił do formy.

Placki ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia eco
  •  ¼ szklanki wody
  • 1 szklanka świeżo posiekanego szpinaku
  • 2 posiekane dymki
  • 1 ząbek czosnku obrany i posiekany
  • ½ szklanki  pokruszonego sera feta
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki masła ghee niesolonego

W misce rozdziel białko od żółtek, a następnie ubij jajka na pianę. Dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, wodę, żółta i wymieszaj wszystko na gładką masę. Następnie dodaj szpinak, dymkę, czosnek, ser feta. Wymieszaj składniki. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu i nałóż na patelnię kilka łyżek ciasta.  Użyj szpatułki lub łyżki, aby wygładzić miksturę. Placki smaż z każdej strony na złoty kolor.

Czosnkowe grzyby z kalafiorem

Składniki:

  • 4 łyżki niesolonego masła ghee
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 posiekanej cebuli
  •  1/2 główki kalafiora pokrojonego w różyczki
  •  500 g grzybów
  •  2 łyżki bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
  •  1 łyżeczka posiekanych świeżych liści tymianku
  •  2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  •  4 ząbki czosnku, posiekane
  •  sól i pieprz do smaku

Rozgrzej masło i olej na dużej patelni na średnim ogniu.  Smaż cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj grzyby i duś je przez około 4-5 minut. Kiedy grzyby będą już zrumienione, dodaj różyczki kalafiora. Duś do uzyskania złotego i chrupiącego warzywa. Powinno to zająć około 10 minut. Po tym czasie wlej bulion warzywny i gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj tymianek, 1 łyżkę pietruszki i czosnek.  Obficie dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp pozostałą natką pietruszki.

Kulki Szaby

Składniki:

  • 1 szklanka  orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 12 daktyli bez pestek
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mini chipsów czekoladowych
  • w razie potrzeby 1–2 łyżki wody

Orzechy wymieszaj blenderem z daktylami, kakao, ekstraktem waniliowym i solą. Ze składników ma powstać lepkie ciasto. Jeśli zauważycie, że jest zbyt kruche dodajcie 1-2 łyżki wody i ponownie zmiksujcie. Dzięki temu ciasto stanie się bardziej lepkie. Następnie przełóż ciasto brownie do miski. Dodaj chipsy czekoladowe.  Wyłóż talerz pergaminem, a z ciasta ulep kulki, które następnie przełóż do lodówki.

Zupa z czarnej fasoli

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 szklanka posiekanej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 2 puszki niesolonej czarnej fasoli
  • 2 papryczki Chipotle
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¼ do ½ łyżeczki przyprawy czarnego pieprzu
  • dodatki: śmietana wegańska i świeża posiekana kolendra

Posiekaną czerwoną cebulę, paprykę i mielony czosnek przełóż do dużego garnka na zupę i smaż na oliwie przez około 5 minut, aż warzywa się podduszą. Następnie dodaj czarną fasolę z puszki wraz z płynem, papryczki chilli, posiekaną paprykę chipotle i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko razem. Wlej 3 szklanki bulionu warzywnego, przypraw. Dodaj zioła. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Przed podaniem użyje blendera. Podawaj zupę ze świeżą kolendrą i kwaśną wegańską śmietaną.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Christmas full of tasty dishes are behind us. Probably many of us now have a problem with fastening our favorite pants or dresses. That’s nothing! A light, short detox is enough for our body to return to normality.

For this week, I propose a few tasty dishes that will allow our stomachs to rest for a moment after Christmas. They will allow you to detox, i.e. cleanse the body so that it returns to form.

Pancakes with spinach and feta

Ingredients:

  • 2 eggs
  • 1 cup of almond flour
  • ½ teaspoon eco baking powder
  • 1/4 cup of water
  • 1 cup of freshly chopped spinach
  • 2 chopped onions
  • 1 garlic clove, peeled and chopped
  • ½ cup of crushed feta cheese
  • 1/4 teaspoon of nutmeg
  • ½ teaspoon of salt
  • ½ teaspoon of black pepper
  • 2 tablespoons unsalted ghee

In a bowl, separate the egg white from the yolks, then beat the eggs until foam. Add the almond flour, baking powder, water, yellow and mix everything until smooth. Then add the spinach, spring onions, garlic, and feta cheese. Mix ingredients. Season with nutmeg, salt and pepper. Heat the butter in a pan over medium heat and put a few tablespoons of the dough into the pan. Use a spatula or spoon to smooth the mixture. Fry the pancakes on each side until golden brown.

Garlic mushrooms with cauliflower

Ingredients:

  • 4 tablespoons unsalted ghee
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1/2 onion, chopped
  • 1/2 head of cauliflower, cut into florets
  • 500 g of mushrooms
  • 2 tablespoons low sodium vegetable broth
  • 1 teaspoon chopped fresh thyme leaves
  • 2 tablespoons of chopped fresh parsley
  • 4 cloves of garlic, chopped
  • salt and pepper to taste

Heat the butter and oil in a large frying pan over medium heat. Fry the onions until soft. Then add the mushrooms and stew them for about 4-5 minutes. When the mushrooms are browned, add the cauliflower florets. Stew until golden and crispy vegetables. This should take about 10 minutes. After this time, pour in the vegetable broth and cook for 2 minutes. Then add the thyme, 1 tablespoon of parsley and garlic. Season generously with salt and pepper to taste, sprinkle with the remaining parsley.

Sabah balls

Ingredients:

  • 1 cup of walnuts
  • 1/2 cup of almonds
  • 12 dates pitted
  • 1/3 cup of cocoa
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1/4 cup of mini chocolate chips
  • 1–2 tablespoons of water if necessary

Mix the nuts with the dates, cocoa, vanilla extract and salt in a blender. The ingredients are to form a sticky dough. If you find it too brittle, add 1-2 tablespoons of water and mix again. This will make the dough more sticky. Then put the brownie batter in a bowl. Add the chocolate chips. Line the plate with parchment paper and make balls from the dough and put them in the fridge.

Black bean soup

Ingredients:

  • 1 cup of chopped red onion
  • 1 cup of chopped red pepper
  • 1 teaspoon of minced garlic
  • 2 cans of unsalted black beans
  • 2 Chipotle peppers
  • 2 tablespoons of tomato paste
  • 3 cups of vegetable broth
  • 2 teaspoons of chili powder
  • 1 teaspoon of ground cumin
  • 1 teaspoon of dried oregano
  • ¼ to ½ teaspoon of black pepper
  • seasoning extras: vegan cream and fresh chopped coriander

Put the chopped red onions, peppers and minced garlic into a large soup pot and fry in olive oil for about 5 minutes until the vegetables are stewed. Then add canned black beans along with the liquid, chillies, chopped chipotle and tomato paste. Mix everything together. Pour in 3 cups of vegetable broth, spices. Add herbs. Bring the soup to a boil, reduce the heat and simmer for about 15 minutes. He will use a blender before serving. Serve the soup with fresh coriander and sour vegan cream.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂