fbpx

ROZGRZEWAJĄCE DANIA NA JESIEŃ

Jesień to zdradliwa pora roku. Choć na zewnątrz świeci słońce często temperatura nas nie rozpieszcza. Co może być przyczyną wielu przeziębień z resztą totalnie niepotrzebnych. Dlatego dziś prezentuję wam rozgrzewające dania, które sprawią, że nie tylko zbudujecie swoją odporność, ale przede wszystkim rozgrzejecie się po długim, jesiennym spacerze.

Bananowo – cynamonowa owsianka z komosy ryżowej

Składniki dla 2 osób:

  • 1 szklanka płatków z komosy ryżowej
  • 1 duży banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego pitnego
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego bez soli, cukru i oleju palmowego
  • szczypta soli
  • garść malin
  • 1 owoc kaki

Mleko kokosowe przelej do garnka, a następnie dodaj płatki z komosy, pokrojonego banana, cynamon, nasiona chia, miód, orzechy i masło orzechowe. Składniki gotuj około 15 minut, aż nie powstanie smaczna owsianka. Przed podaniem przełóż ja do ulubionej miski. Serwuj z malinami oraz pokrojonym na cząstki kaki.

Cieciorka w sosie curry

Składniki:

  • 1 słoiczek cieciorki eko
  • 1 por
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 mały kartonik mleka kokosowego do kotowania
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 1 łyżeczka oliwy

Podsmaż por i obrany imbir na oliwie z oliwek w małym garnku. Dodaj cieciorkę bez wody, pomidorki oraz wszystkie przyprawy i chwilę podsmażaj od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Na koniec dodaj sos sojowy. Duś aż wszystkie składniki na sos się połączą. Powinno to zająć ok 5 minut. Danie podawaj z listkiem bazylii.

Złote mleko

Składniki:

  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu

Imbir pokrój na drobne kawałeczki, a następnie przełóż do garnka. Dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Mleko wypij ciepłe.

Wegański krupnik

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól morska

Warzywa umyj, a następnie zetrzyj na tarce lub przy pomocy maszynki z grubymi oczkami. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż pora, a następnie dodaj posiekamy czosnek. Po chwili dodaj starte warzywa i smażę przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zalej warzywa 2 l wody oraz dodaj sos sojowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i wcześniej opaloną cebulę. Po 5 minutach dodaj bulion warzywny i gotuj zupę przez kolejne pół godziny. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i przepłukaną pod zimną wodą kaszę. Zupę gotuję przez kolejne 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Danie smakuje świetnie posypane szczypiorkiem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Autumn is a tricky time of the year. Although the sun is shining outside, the temperature often does not pamper us. Which can be the cause of many colds with the rest totally unnecessary. That is why today I am presenting you warming dishes that will make you not only build your immunity, but also warm you up after a long, autumn walk.

Banana-cinnamon quinoa porridge

Ingredients for 2 people:

  • 1 cup of quinoa flakes
  • 1 large banana
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 3/4 cup of drinking coconut milk
  • a handful of crushed walnuts
  • 1 teaspoon of chia seeds
  • 1 tablespoon of honey
  • 1 tablespoon of peanut butter without salt, sugar and palm oil
  • a pinch of salt
  • a handful of raspberries
  • 1 kaki fruit

Pour the coconut milk into a pan, then add quinoa flakes, sliced ​​banana, cinnamon, chia seeds, honey, nuts and peanut butter. Cook the ingredients for about 15 minutes, until a tasty porridge is formed. Before serving, put it in your favorite bowl. Serve with raspberries and chopped kaki.

Chickpeas in curry sauce

Ingredients:

  • 1 jar of organic chickpeas
  • 5 cm of fresh ginger
  • 10 cherry tomatoes
  • 1 teaspoon of curry powder
  • 1 teaspoon of turmeric
  • 1/2 teaspoon cayenne pepper
  • 1 teaspoon of smoked paprika
  • 1 small carton of coconut milk for boiling
  • 1/2 lemon juice
  • 1-2 tablespoons of Tamari soy sauce
  • 1 teaspoon of olive oil

Fry the leek and peeled ginger in olive oil in a small pot. Add chickpeas without water, tomatoes and all spices and fry for a while, stirring occasionally. Then add coconut milk and lemon juice. Finally, add the soy sauce. Simmer until all sauce ingredients combine. This should take about 5 minutes. Serve the dish with a basil leaf.

Golden milk

Ingredients:

  • 1 cup of oat milk
  • 1 teaspoon turmeric
  • 2 cm of fresh ginger
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1 teaspoon of coconut oil
  • 1 teaspoon of honey

Cut the ginger into small pieces and then put it in the pot. Add the remaining ingredients and bring to a boil. Drink the milk warm.

Vegan barley soup

Ingredients:

  • 2 carrots
  • 1/2 celery root
  • 1 large parsley root
  • 1 onion
  • 4 potatoes
  • 1/2 cup of barley
  • 1/2 cup of vegetable broth
  • 2 tablespoons of soy sauce
  • 1 clove of garlic
  • a few grains of black pepper
  • 3 grains of allspice
  • 2 bay leaves
  • 2-3 tablespoons of oil
  • sea ​​salt

Wash the vegetables and then grate them or use a coarse-mesh grinder. Heat the oil in a pot and fry the leek, then add the chopped garlic. After a while, add the grated vegetables and fry for about 10 minutes, stirring occasionally. After this time, pour 2 liters of water over the vegetables and add the soy sauce, allspice, peppercorns and previously baked onion. After 5 minutes, add the vegetable broth and cook the soup for another half hour. After this time, add the diced potatoes and the groats rinsed under cold water. I cook the soup for another 15 minutes. Season with salt and pepper to taste. The dish tastes great, sprinkled with chives.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂