fbpx

FRYTEK DZIŚ NIE BĘDZIE

Zdrowe odżywianie to podstawa budowy odporności organizmu. Oczywiście od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i sięgnąć po coś zakazanego. Dziś jednak frytek nie będzie. Proponuję smaczne i zdrowe menu pełne witamin pochodzących z sezonowych warzyw.

Opalane tosty z awokado

Składniki:

  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sok z 1 limonki
  • sól morska do smaku
  • 2 duże awokado, rozgniecione widelcem na gładką pastę
  • 4 kromki chleba bezglutenowego

W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz awokado i chleba. Kromki opiecz w tosterze. Rozgniecioną pastą z awokado posmaruj każdy kawałek podpieczonego tosta. Następnie na wierzch każdej kromki dodaj salsę z pomidorów i cebuli.

Zupa z dyni

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 łyżki bulionu wegańskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 cm imbiru obranego i pokrojonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia
  • pestki dyni i słonecznika

Pokrój dynię na mniejsze kawałki i wyjmij pestki. Do garnka wlej trochę oliwy, dodaj posiekany czosnek i imbir. Po chwili dodaj dynię i zalej wszystko bulionem warzywnym, tak by zakryć dynię. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj, aż dynie będzie miękka. Przed podanie zmiksuj zupę na jednolitą masę. Posyp uprażonymi pestkami dyni i słonecznika i przed podaniem skrop oliwą.

Bananowy koktajl super zdrowy

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonego banana w plasterkach
  • ¼ szklanki jogurtu kokosowego
  • ¼ szklanki mleka roślinnego np. kokosowego, migdałowego, owsianego
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Umieść wszystkie składniki w blenderze.  Blenduj na gładką masę, dodając w razie potrzeby więcej mleka, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Koktajl wypij zaraz po przygotowaniu.

Processed with VSCO with a6 preset

Wegańskie tortille

Składniki:

  • 4 bezglutenowe tortille
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 szklanka pomidorków cherry
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra opcjonalnie
  • roszponka

Podsmaż na oliwie pokrojonego w cienkie pasterki pora i czosnek. Dodaj pokrojone pomidorki cherry oraz paprykę. Jak składniki zmiękną, dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, ale też wszystkie przyprawy. Przygotuj w osobnej miseczce awokado. Obierz je ze skórki, a następnie utłucz widelcem. Dodaj sok z limonki, pieprz oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Możesz dodać do smaku kolendrę. Warzywa z patelni przełóż do podgrzanych wcześniej w piekarniku tortilli. Dodaj pastę z awokado i roszponkę. Przed podaniem zamknij tortille.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Healthy eating is the basis for building the body’s immunity. Of course, from time to time you can indulge in a bit of madness and reach for something forbidden. Today, however, there will be no fries. I propose a tasty and healthy menu full of vitamins from seasonal vegetables.

Fired tosts with avocado

Ingredients:

  • 3 tomatoes, diced
  • 1/2 cup of diced red onion
  • 1 tablespoon chopped cilantro
  • 1 garlic clove, chopped
  • juice of 1 lime
  • sea ​​salt to taste
  • 2 large avocados, mashed into a smooth paste with a fork
  • 4 slices of gluten-free bread

In a bowl, combine all ingredients except the avocado and the bread. Toast the slices in a toaster. Brush each piece of toast with mashed avocado paste. Then add the tomato and onion salsa on top of each slice.

Pumpkin soup

Ingredients:

  • 1 hokkaido pumpkin
  • 2 tablespoons of vegan broth
  • 3 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of cumin
  • 1 teaspoon of curry powder
  • 4 cm of ginger, peeled and chopped
  • salt and pepper to taste
  • 1 teaspoon of frying oil
  • pumpkin and sunflower seeds

Cut the pumpkin into smaller pieces and remove the seeds. Pour some olive oil into the pot, add chopped garlic and ginger. After a while, add the pumpkin and pour the vegetable broth over everything to cover the pumpkin. Add all spices. Cook until the pumpkins are tender. Before serving, mix the soup to a homogeneous mass. Sprinkle with roasted pumpkin and sunflower seeds and drizzle with olive oil before serving.

Super healthy banana smoothie

Ingredients:

  • 1 cup of frozen sliced ​​banana
  • 1/4 cup coconut yogurt
  • 1/4 cup plant-based milk such as coconut, almond, oat milk
  • 1/4 teaspoon of vanilla extract

Put all ingredients in a blender. Blend until smooth, adding more milk as needed to achieve the desired consistency. Drink the cocktail immediately after preparation.

Vegan tortillas

Ingredients:

  • 4 gluten-free tortillas
  • 1 can of red beans
  • 1 small can of corn
  • 1 see
  • 3 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of ground cumin
  • 1/2 teaspoon cayenne pepper
  • 1 teaspoon of oregano
  • 1 teaspoon of smoked paprika
  • 1 cup of cherry tomatoes
  • 1 red pepper
  • 1 avocado
  • 1/2 lime juice
  • salt and pepper to taste
  • fresh coriander
  • optional lamb’s lettuce

Fry the leek and garlic cut into thin shepherds in olive oil. Add diced cherry tomatoes and paprika. Once the ingredients have softened, add drained beans and corn, but also any spices. Prepare the avocado in a separate bowl. Peel them and then mash them with a fork. Add lime juice, pepper and pressed garlic. Mix. You can add coriander to taste. Transfer the vegetables from the pan to the tortillas preheated in the oven. Add the avocado paste and the lamb’s lettuce. Close the tortillas before serving.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂