O ciało trzeba dbać holistycznie. Nie wystarczy tylko pielęgnacja skóry dobrymi kosmetykami z naturalnymi składnikami. Bez odpowiedniej diety nie jesteśmy w stanie osiągnąć pełni zdrowia. Ponieważ to składniki takie jak warzywa, owoce pełne witamin i minerałów sprawiają, że po prostu czujemy się dobrze. Dlatego jeśli chcesz być zdrowy zadbaj o ciało od środka!
Owsianka z piekarnika
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 2 dojrzałe banany
- 1 i ½ szklanki mleka migdałowego
- ¼ szklanki kremowego masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 180C . W naczyniu do pieczenia połącz płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce z kolei rozgnieć banany, a następnie dodaj mleko migdałowe, masło orzechowe, syrop klonowy, siemię lniane i ekstrakt waniliowy. Pozostaw mieszaninę na 5 minut w ciepłym miejscu. Następnie wlej mokre składniki do mieszanki owsianej i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Włóż owsiankę do piekarnika bez przykrycia i zapiekaj tak długo, aż wierzch płatków owsianych będzie zarumieniony. Powinno to zająć około 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij owsiankę i pozwól jej ostygnąć przez 5 minut. W razie potrzeby podawaj ze skropionym masłem orzechowym i plasterkami banana.
Smoothie na wzmocnienie
Składniki na sok z marchwi:
- 2 szklanki obranej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki przefiltrowanej wody
Wyciśnij sok w wieloobrotowej wyciskarce i połącz z wodą. Wymieszaj dobrze i pij od razu po przygotowaniu.
Składniki na pyszny, zdrowy koktajl:
- 1 duży dojrzały banan (wcześniej obrany, pokrojony i zamrożony)
- 1 szklanka świeżego ananasa
- 1/2 łyżki świeżego imbiru (obranego)
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy (lub cynamonu)
- 1/2 szklanki soku z marchwi
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
- 1 i 1/2 szklanki przefiltrowanej wody
Wszystkie składniki zblenduj przy pomocy blednera i wypij od razu po przygotowaniu.
Pasta z orzeszkami pinii
Składniki dla 2 osób:
- 200 gr makaronu bezglutenowego
- 1 słoiczek pesto
- 15 oliwek bez pestek
- 15 pomidorów cherry
- garstka orzeszków piniowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta chilli
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryczki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. W trakcie, kiedy makaron będzie się gotować przygotuj sos. Pomidorki podsmaż razem z czosnkiem na oliwie z oliwek. Dodaj chilli, słodką wędzoną papryczkę i wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj oliwki. Możesz je wcześniej przekroić na pół. Po chwili dodaj pesto, a na koniec orzeszki pinii. Ugotowany makaron przełóż na patelnię z sosem i dobrze wymieszaj. Danie możesz podawać ze świeżą rukolą.
Sałatka z łososiem i awokado
Składniki dla 2 osób:
- 4 szklanki młodego szpinaku
- 2 pomidory, pokrojone
- 1 awokado, pokrojone w kostkę
- 1 ogórek, obrany i pokrojony w plasterki
- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 filety z łososia
- sól i pieprz do smaku
Składniki na winegret:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sok z 2 dużych cytryn
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Przypraw filety z łososia solą i pieprzem. Podsmaż rybę z każdej ze stron po 4-5 minut. Wszystkie pozostałe składniki sałatki podziel na dwie miski, a następnie ułóż ugotowanego łososia na wierzchu warzyw. Przed bezpośrednim podaniem przygotuj winegret. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu w osobnej miseczce i skrop danie.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
You have to take care of your body holistically. It is not enough just to care for the skin with good cosmetics with natural ingredients. Without a proper diet, we are not able to achieve full health. Because it’s ingredients such as vegetables, fruits, full of vitamins and minerals that make us feel good. Therefore, if you want to be healthy, take care of your body from the inside!
Oven porridge
Ingredients:
- 2 cups of oatmeal
- 1 teaspoon of cinnamon
- 1 teaspoon of baking powder
- 1/4 teaspoon of salt
- 2 ripe bananas
- 1 and ½ cups of almond milk
- 1/4 cup creamy peanut butter
- 2 tablespoons of maple syrup
- 1 tablespoon of ground linseed
- 1 teaspoon of vanilla extract
Preheat the oven to 180C. In a baking dish, combine oatmeal, cinnamon, baking powder and salt. In a large bowl, mash the bananas in turn, then add the almond milk, peanut butter, maple syrup, flaxseed and vanilla extract. Leave the mixture for 5 minutes in a warm place. Then pour the wet ingredients into the oatmeal mixture and mix so that all ingredients come together. Put the oatmeal in the oven without a cover and bake it until the top of the oatmeal is golden. This should take around 30-35 minutes. After this time, remove the porridge and let it cool for 5 minutes. Serve with peanut butter and banana slices as needed.
Smoothie for strengthening
Ingredients:
- 1 large ripe banana (previously peeled, sliced and frozen)
- 1 cup of fresh pineapple
- 1/2 tablespoon of fresh ginger (peeled)
- 1/4 teaspoon of ground turmeric (or cinnamon)
- 1/2 cup of carrot juice
- 1 tablespoon of lemon juice
- 1 cup of unsweetened almond milk
- 1 and 1/2 cups of filtered water
Blend all ingredients with a blender and drink it immediately after preparation.
Pine nut paste
Ingredients for 2 people:
- 200 gr of gluten-free pasta
- 1 jar of pesto
- 15 olives, pitted
- 15 cherry tomatoes
- a handful of pine nuts
- 3 cloves of garlic
- 1 teaspoon of olive oil
- a pinch of chilli
- 1/2 teaspoon of sweet smoked paprika
Boil the pasta in salted water. While the pasta is cooking, prepare the sauce. Fry the tomatoes together with garlic in olive oil. Add the chillies, sweet smoked pepper and mix all ingredients. Then add the olives. You can cut them in half beforehand. After a while, add the pesto, and finally the pine nuts. Put the cooked pasta into the pan with the sauce and mix well. You can serve the dish with fresh arugula.
Salad with salmon and avocado
Ingredients for 2 people:
- 4 cups of baby spinach
- 2 tomatoes, sliced
- 1 avocado, diced
- 1 cucumber, peeled and sliced
- 1/4 cup of chopped red onion
- 2 tablespoons of olive oil
- 2 salmon fillets
- salt and pepper to taste
Ingredients for vinaigrette:
- 1/3 cup of olive oil
- jucie from 2 large lemons
- 1 of teaspoon Dijon mustard
- 1/2 teaspoon honey or maple syrup
- 1-2 cloves of garlic squeezed through the press
- salt and pepper to taste
Heat the olive oil in a large skillet over medium heat. Season the salmon fillets with salt and pepper. Fry the fish on each side for 4-5 minutes. Divide all remaining salad ingredients into two bowls, then place the cooked salmon on top of the vegetables. Prepare a vinaigrette before serving directly. Combine all dressing ingredients in a separate bowl and drizzle over the dish.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂