fbpx

ŚLIWKI W RÓŻNYCH ODSŁONACH – INSPIRACJE

Chcesz szybko i skutecznie uregulować trawienie? Chcesz zrzucić kilka zbędnych centymetrów w bioderkach podkręcając metabolizm? Nie ma sprawy. Postaw w najbliższych tygodniach na śliwki, a efekt będzie zadziwiający!

Śliwki to owoce, które mają mnóstwo cennych właściwości. Poprawiają apetyt, ale też podkręcają procesy trawienne przyczyniając się do łatwiejszego zrzucenia zbędnych centymetrów w biodrach. Śliwki mają w swoim składzie sporo pektyn, które przyspieszają metabolizm i działają oczyszczająco na organizm. Już kilka śliwek, szczególnie suszonych pozwala usunąć toksyny i zalegający w komórkach tłuszcz oraz cholesterol.

Śliwki mają też sporo witamin. Z czego najwięcej takich witamin jak A, E, K, C czy witaminy z grupy B. To też bogate źródło magnezu, wapnia, potasu i żelaza. Śliwki ze względu na bogactwo błonnika i antyoksydantów chronią jelito grube przed chorobą nowotworową. Poza tym działają przeciwmiażdżycowo, ponieważ hamują wchłanianie się cholesterolu. Dlatego, jeśli chcesz zachować zdrowie, jedź 3-4 śliwki dziennie. Mogą być też suszone!

śliwki

Kokosowa owsianka ze śliwkami

Składniki na owsiankę:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 200ml mleka kokosowego
  • 250 ml mleka roślinnego np. owsianego lub migdałowego
  • opcjonalnie: 40g mąki kokosowej + 200ml mleka roślinnego
  • ½ łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki suszonej wanilii
  • szczypta soli

Składniki na marmoladę ze śliwek:

  • 200g śliwek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka pistacji

Śliwki umyj i pokrój na połówki. W rondelku rozgrzej olej kokosowy, syrop klonowy i wodę z połówkami śliwki i gotuj na wolnym ogniu przez 5 do 10 minut. Śliwki im dłużej się gotują, tym stają się bardziej miękkie i gładsze. Po chwili gotowania dodaj trochę wody, na wypadek gdyby wszystkie płyny zostały wchłonięte zbyt wcześnie. Podczas gdy śliwki się gotują, włóż płatki owsiane, mleko kokosowe, mleko roślinne, przyprawy i sól do małego garnka i zagotuj wszystko na średnim ogniu. Wymieszaj składniki i gotuj przez około 5 do 10 minut. Jeśli chcesz dodać mąkę kokosową, wymieszaj ją z dodatkowym mlekiem roślinnym. Kiedy płatki wchłoną płyny, a owsianka zgęstnieje, zdejmij ją z kuchenki. Podawaj płatki owsiane w miseczkach, polej świeżą marmoladą ze śliwek i posyp pistacjami.

śliwki
fot. Pinterest/livingthehealthychoice.com

Lekka sałatka z jarmużu ze śliwkami

Składniki na sałatkę:

  • 50 g małych liści jarmużu
  • 2 śliwki, pokrojone w plastry
  • 1 kukurydza
  • 1 granat
  • 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 100 g fety
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki pestek dyni

Składniki na sos do sałatki:

  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany

Kukurydzę ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będzie już gotowa usuń kolbę z kukurydzy. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na sos do sałatki. Następnie wymieszaj jarmuż z kukurydzą, pestkami granatu, śliwkami, cebulą oraz pomidorkami cherry. Przed podaniem posyp sałatę orzechami włoskimi, pestkami dyni, serem i sosem na bazie imbiru.

fot. Pinterest/servingdumplings.com

Sorbet ze śliwek

Składniki na pieczone śliwki:

  • 1 kilogram śliwek, opłukanych i osuszonych
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ziaren wanilii
  • 1 mała laska cynamonu

Składniki na sorbet:

  • upieczone śliwki
  • 3/4 kubka zimnej wody
  • 3/4 kubka cukru pudru

Rozgrzej piekarnik do 170°C i ustaw ruszt w środkowej pozycji. Blachę do pieczenia lub brytfannę wyłóż papierem do pieczenia. Śliwki przekrój na pół. Na przygotowanej blaszce ułóż śliwki i posyp cukrem. Następnie ułóż wanilię i laskę cynamonu między śliwki i piecz, aż owoce będą bardzo miękkie, soczyste i zaczną karmelizować na brzegach. Powinno to zająć około 35 minut. Gotowe śliwki ostudź do temperatury pokojowej.

Z upieczonych śliwek usuń skórkę. Następnie zblenduj śliwki do uzyskania gładkiej masy. Wlej zimną wodę do rondla i dodaj cukier puder. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając, aby rozpuścić cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty, a następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj purée z pieczonych śliwek. Wymieszaj wszystkie składniki i zdejmij je z ognia. Kiedy będą już przestudzone wstaw je do zamrażarki na kilka godzin. Co godzinę ubijaj łyżką sorbet, aby rozbić kawałki lodu.

śliwki
fot. Pinterest/leitesculinaria.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Do you want to regulate digestion quickly and effectively? Do you want to lose a few unnecessary inches in your hips by turning up your metabolism? You’re welcome. Put on plums in the coming weeks and the effect will be amazing!

Plums are fruits that have many valuable properties. They improve the appetite, but also speed up the digestive processes, making it easier to lose unnecessary centimeters in the hips. Plums contain a lot of pectins, which accelerate metabolism and have a cleansing effect on the body. Just a few plums, especially when dried, remove toxins, fat and cholesterol from cells.

Plums also have a lot of vitamins. Most of which are vitamins such as A, E, K, C and B vitamins. It is also a rich source of magnesium, calcium, potassium and iron. Plums, due to the richness of fiber and antioxidants, protect the large intestine against cancer. In addition, they are anti-atherosclerotic because they inhibit the absorption of cholesterol. Therefore, if you want to stay healthy, eat 3-4 plums a day. They can also be dried!

Coconut porridge with plums

Ingredients for porridge:

  • 1 cup of oatmeal
  • 200ml of coconut milk
  • 250 ml of plant milk liki oat or almond milk
  • optional: 40g coconut flour + 200ml plant milk
  • ½ teaspoon of cinnamon
  • ½ teaspoon dried vanilla pinch of salt

Ingredient for plum marmelate:

  • 200g of plums
  • 1 tablespoon of coconut oil
  • 1 tablespoon of maple syrup
  • 1 tablespoon of water
  • 1 tablespoon of pistachios

Wash the plums and cut them into halves. In a saucepan, heat the coconut oil, maple syrup and water with plum halves and simmer for 5 to 10 minutes. The longer plums cook, the softer and smoother they become. Add some water after cooking for a while, in case all the liquids are absorbed too soon. While the plums are boiling, put the oatmeal, coconut milk, vegetable milk, spices and salt in a small pot and bring it to a boil over medium heat. Mix ingredients and cook for about 5 to 10 minutes. If you want to add coconut flour, mix it with some extra plant-based milk. When the flakes have absorbed the liquids and the porridge thickens, remove it from the oven. Serve the oatmeal in bowls, pour over the fresh plum marmalade and sprinkle with pistachios.

Light kale salad with plums

Ingredients for salad:

  • 50 g of small kale leaves
  • 2 plums, sliced
  • 1 corn
  • 1 grenade
  • 100 g cherry tomatoes, halved
  • 100 g of feta cheese
  • 1 red onion, thinly sliced
  • 2 tablespoons of walnuts
  • 2 tablespoons of pumpkin seeds

Ingredients for vinaigrette:

  • 50 ml of rapeseed oil
  • 1 tablespoon of pumpkin seed oil
  • 1 tablespoon of apple cider vinegar
  • 1 teaspoon of grated ginger
  • 1 garlic clove, finely chopped

Boil the corn in salted water. When it’s ready, remove the cob from the corn. In a separate bowl, combine all ingredients for the salad dressing. Then mix the kale with the corn, pomegranate seeds, plums, onions, and cherry tomatoes. Before serving, sprinkle the lettuce with walnuts, pumpkin seeds, cheese, and ginger sauce.

Plum sorbet

Ingredients for baked plums:

  • 1 kilogram of plums, rinsed and drained
  • 1 and 1/2 tablespoons of powdered sugar
  • 1/2 teaspoon of vanilla beans
  • 1 small cinnamon stick

Ingredients for a sorbet:

  • baked plums
  • 3/4 cup of cold water
  • 3/4 cup powdered sugar

Preheat the oven to 170 ° C and put the wire rack in the middle position. Line a baking tray or baking tray with baking paper. Cut the plums in half. Place the plums on the baking tray and sprinkle with sugar. Then place the vanilla and cinnamon stick between the plums and bake until the fruit is very soft, juicy and caramelizing around the edges. This should take approximately 35 minutes. Ready plums cool to room temperature.


Remove the skin from the baked plums. Then blend the plums until smooth. Pour cold water into a saucepan and add powdered sugar. Bring to a boil over medium heat, stirring to dissolve the sugar. Simmer for 2 minutes, then take the pan off the heat and add the roasted plum purée. Mix all ingredients and take them off the heat. Once they’re cool, put them in the freezer for a few hours. Beat the sherbet with a spoon every hour to break the pieces of ice.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Emilia
Emilia
3 lat temu

Ewa dlaczego ty ściągasz przepisy z internetu a nie dajesz swoje?

Ewa Szabatin
Ewa Szabatin
3 lat temu
Reply to  Emilia

Emilio, wszystkie prezentowane przeze mnie przepisy wcześniej testuję w domowym zaciszu. Zależy mi na tym, aby rekomendować smaczne i zdrowe potrawy. Niestety nie zawsze jestem w stanie wykonać piękne zdjęcia 🙁 Chcę inspirować do rozsmakowania się w wartościowych składnikach.