fbpx

JEDZENIE DAJE ZDROWIE

Jedzenie ma ogromne znaczenie dla zachowania naszego zdrowia. Niewłaściwie dobrane składniki mogą prowadzić do rozwoju chorób lub potęgować niepokojące objawy chorobowe. Dopiero wprowadzenie zrównoważonej diety może poprawić nasze samopoczucie, oczyścić organizm ze złych toksyn i doprowadzić do przywrócenia wewnętrznej równowagi.

Każdego dnia dzielę się z Wami moim doświadczeniem. Dlaczego? Ponieważ chcę pokazać Wam, że każdy z nas ma realny wpływ na swoje życie. To jak postępujemy, co jemy nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Wydawałoby się, że jako osoba od zawsze związana ze sportem jestem super zdrowa i nic nie jest w stanie wpłynąć negatywnie na moje ciało. Nic bardziej mylnego! Życie w ciągłych rozjazdach, stres związany z zakończeniem kariery tanecznej, imprezy, alkohol, zarwane noce i de facto niewłaściwa dieta doprowadziły do tego, że zachorowałam na nerwicę.

Czułam się źle. Po prostu okropnie, ale postanowiłam coś z tym zrobić. Zmieniłam swoją dietę, oczyściłam organizm, zapisałam się na jogę, wyciszyłam się i po długiej walce wygrałam! Dziś jestem zdrowa. Nie mam napadów lęków, ciało nie odmawia mi posłuszeństwa. Jestem szczęśliwa. Dlatego dzielę się z Wami tym co najlepsze bo wiem, że Wy również możecie wygrać walkę o swoje zdrowie!

Pasta śniadaniowa z ciecierzycy, selera i kiełkami

Składniki:

  • 2 słoiczki ciecierzycy ekologicznej (około 3 i 3/4 filiżanki);
  •   4-5 łyżek wegańskiego majonezu;
  •   2-3 łyżeczki musztardy Dijon plus więcej do smak;
  •   2 łyżki posiekanej cebuli;
  •   2 łyżki posiekanego selera;
  •   garść kiełków (dowolnych);
  •   1/2 łyżeczki soli;

Wstaw ciecierzycę w rondelku, a następnie duś ją w wodzie ze słoiczka przez około 10 minut. Odcedź ciecierzycę w durszlaku lub sitku, a następnie przełóż do miski i rozgnieć widelcem lub używając blendera. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj rozgniataj lub blendując do połączenia się wszystkich składników na gładką pastę. Tak przygotowaną pastą posmaruj zdrowe pieczywo dodając kiełki do smaku.

Makaron w stylu meksykańskim

  • 5 filiżanek gotowanego makaronu bezglutenowego
  • 3 filiżanki salsy pomidorowej 
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych 
  • 2 łyżki przypraw do tacosów 
  • 1 puszka czarnej fasoli, odsączona 
  • 1 szklanka kukurydzy 
  • sól, pieprz do smaku 
  • opcjonalnie dodatki: 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 1 szklanka posiekanej papryki i 4 łyżeczki chilli w proszku

W osolonej wodzie ugotuj makaron. W garnku podgrzej trochę oleju. Możesz użyć do przygotowania dania również kilka łyżek bulionu warzywnego. Niezależnie czego używać podsmaż czosnek oraz jeśli używasz cebulę i paprykę. Wszystkie składniki powinny smażyć się przez około 4 minuty. Po tym czasie dodaj fasolę, kukurydzę, przyprawę do taco, chili w proszku. Dodaj po kilku chwilach również ugotowany makaron i salsę pomidorową. Danie dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 7 minut. Podawaj z kawałkami awokado.

Smakowite fit ciasteczka

Składniki na 20-24 ciasteczek:

  • 1 szklanka naturalnego masła orzechowego
  •  1 szklanka cukru kokosowego
  •  6 łyżek mleka migdałowego
  •  2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  1 szklanka mąki bezglutenowej – ja używam mąki ryżowej
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  obfita szczypta soli morskiej

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia. W czasie, kiedy piekarnik się nagrzewa przygotuj ciasto. Do dużej miski przełóż masło orzechowe i cukier. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.  W osobnej misce wymieszaj mleko migdałowe i wanilię.  Następnie dodaj do mokrych składników mąkę, sodę oczyszczoną i sól i wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj masło orzechowe z cukrem. Powstałe ciasto porcjuj za pomocą łyżki. Umieść kulki ciasta w odległości około 2,5 cm od siebie na blasze do pieczenia.  Za pomocą grzbietu widelca spłaszcz, aby powstały smakowite ciasteczka. Następnie wstaw je do piekarnika i piecz przez 10 – 13 minut. Po 13 minutach otrzymasz bardziej kruche ciasteczko, które będą delikatne w środku. Przed podaniem ostudź ciasteczka. 

Pieczone warzywa

Składniki:

  • 4 młode ziemniaki, pokrojone wzdłuż na pół na pół
  •  1 i 1/2 szklanki marchewki, może być marchewka mini
  •  1 puszka ciecierzycy, odsączona i wypłukana
  •  1 łyżeczka suszonej bazylii, suszonego tymianku, suszonego oregano
  •  1 łyżeczka papryki słodkiej
  •  1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  •  2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  •  5  szparagów pokrojone mniejsze części
  •  1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
  •  sól morska i świeży pieprz do smaku
  •  pietruszka do posypania przed podaniem

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i skrop ją lekko oliwą z oliwek. Na blachę wrzuć ziemniaki, marchewkę i ciecierzycę. Dodaj przyprawy. Wymieszaj całość, aby warzywa pokryły się oliwą i przyprawami. Wstaw je do piekarnika na 20-25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij patelnię z piekarnika i odłóż upieczone warzywa na bok. Następnie na tej samej blasze ułóż cebulę i szparagi. Skrop je oliwą i piecz przez 10 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki i marchewkę i podpiecz całość jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem posyp warzywa pietruszką. Warzywa świetnie smakują z awokado.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Food is extremely important to our health. Incorrectly selected ingredients may lead to the development of diseases or intensify disturbing disease symptoms. Only the introduction of a balanced diet can improve our well-being, cleanse the body of bad toxins and restore the internal balance.

Every day I share my experience with you. Why? Because I want to show you that each of us has a real impact on our lives. How we act, what we eat is not indifferent to our health. It would seem that as a person who has always been associated with sports, I am super healthy and nothing can negatively affect my body. Nothing could be more wrong! Living in constant travels, hard workouts and a de facto improper diet led to the fact that when I ended my career I fell ill with neurosis.

I felt bad. Just awful, but I decided to do something about it. I changed my diet, cleaned my body and after a long fight I won! Today I am healthy. I have no anxiety attacks, my body does not refuse to obey me. I’m happy. That is why I am sharing with you what is best because I know that you can also win the fight for your health!

Breakfast paste with chickpeas, celery, and sprouts

Ingredients:

  • 2 jars of organic chickpeas (approximately 3 and 3/4 cups)
  • 4-5 tablespoons of vegan mayonnaise
  • 2-3 teaspoons of Dijon mustard, plus more to taste
  • 2 tablespoons of chopped yellow onions
  • 2 tablespoons of chopped celery
  • sprouts (any)
  • 1/2 teaspoon of salt


Put the chickpeas in a saucepan and then stew them in the jar water for about 10 minutes. Drain the chickpeas in a colander or strainer, then transfer to a bowl and mash with a fork or blender. Add the remaining ingredients and mix in, mashing or blending until all the ingredients are combined into a smooth paste. Spread the prepared paste on healthy bread, adding sprouts to taste.

Mexican style noodles

Ingredients:

  • 5 cups of cooked gluten-free pasta
  • 3 cups of tomato salsa
  • 6 cloves of garlic, chopped
  • 2 tablespoons of tacos spices
  • 1 can of black beans, drained
  • 1 cup of corn
  • salt and pepper to taste
  • optional extras: 1/2 cup of chopped onion, 1 cup of chopped pepper and 4 teaspoons of chili powder


In salted water, cook the pasta. Heat a little oil in a pot. You can also use a few tablespoons of vegetable broth to prepare the dish. Regardless of what you use, fry the garlic and if you are using onions and peppers. All ingredients should fry for about 4 minutes. After this time, add the beans, corn, taco seasoning, chili powder. After a few moments, also add the cooked pasta and the tomato salsa. Season with salt and pepper and cook for another 7 minutes. Serve with the avocado pieces.

Tasty fit cookies

Ingredients:

  • 1 cup of natural peanut butter
  • 1 cup coconut sugar
  • 6 tablespoons of almond milk
  • 2 teaspoons of vanilla extract
  • 1 cup gluten free flour – I use rice flour
  • 1 teaspoon of baking soda
  • a generous pinch of sea salt

Preheat the oven to 180 degrees, then line the baking tray with baking paper. While the oven is heating up, prepare the dough. Put peanut butter and sugar in a large bowl. Mix the ingredients until a smooth, creamy texture is obtained. In a separate bowl, combine the almond milk and vanilla. Then add the flour, baking soda and salt to the wet ingredients and mix until all ingredients combine. Add peanut butter with sugar. Portion the resulting dough with a spoon. Place the dough balls about 2.5 cm apart on a baking sheet. Using the back of a fork, flatten to form tasty cookies. Then put them in the oven and bake for 10 – 13 minutes. After 13 minutes, you will get a more flaky cookie that will be tender on the inside. Before serving, let the cookies cool.

Baked vegetables

Ingredients:

  • 4 potatoes, cut lengthwise in half
  • 1 and 1/2 cups of mini carrots
  • 1 can of chickpeas, drained and rinsed
  • 1 teaspoon dried basil, dried thyme, dried oregano
  • 1 teaspoon of sweet pepper
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 2 – 3 tablespoons of olive oil
  • 5 asparagus, cut into smaller pieces
  • 1/2 large onion, diced
  • sea ​​salt and fresh pepper to taste
  • parsley to sprinkle on before serving


Preheat oven to 220 degrees. Line a baking tray with baking paper and drizzle lightly with olive oil. Put potatoes, carrots and chickpeas on the baking tray. Add spices. Mix everything so that the vegetables are covered with oil and spices. Put them in the oven for 20-25 minutes. After this time, carefully remove the pan from the oven and set the baked vegetables aside. Then put the onion and asparagus on the same baking tray. Sprinkle with olive oil and bake for 10 minutes. After this time, add the potatoes and carrots and bake them for another 5 minutes. Before serving, sprinkle the vegetables with parsley. Vegetables taste great with avocados.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂