fbpx

ANTYOKSYDANTY DLA ZDROWIA I URODY

Piękno tkwi w każdym z nas. Czasem jest ono widoczne gołym okiem, a czasem wymaga od nas samych odrobinę poświęcenia. Tak jest w przypadku diety, która może pomóc lub zaszkodzić naszemu ciału. Jeśli zależy nam na zdrowym ciele warto postawić na antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia i zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze pozwalają usuwać z organizmu nadmiar wolnych rodników. Chronią też przed stresem antyoksydacyjnym, który prowadzi do zaburzenia równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a ich zwalczaniem przez przeciwutleniacze. Niedobór antyoksydantów może prowadzić do rozwoju wielu chorób takich jak miażdżyca, choroby serca, udar mózgu, nowotwory, cukrzyca, ale przede wszystkim przyspieszają procesy starzenia się organizmu.

Dlatego tak ważne jest, aby regularnie dostarczać do organizmu antyoksydanty, które pozwolą cieszyć się zdrowiem przez wiele lat. W codziennej diecie powinny znaleźć się więc owoce i bogate w karotenoidy warzywa, ale też nasiona roślin strączkowych, które są bogate w cynk oraz orzechy bogate w selen.

Kolorowe i super zdrowe kanapki

Składniki:

  • 2 kromki pieczywa gryczanego
  • 1 łyżka cieciorka
  • 5 pomidorków cherry
  • 1/2 awokado
  • kilka listków rukoli
  • 1 plasterek łososia
  • kawałek sera wegańskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

Jedną kromkę chleba posmaruj rozgnieciony awokado. Jest świetne zamiar masła. Następnie ułóż na kromce jajko sadzone i dopraw je solą oraz pieprzem. Drugą kromkę posmaruj pozostałą pastą z awokado. Następnie ułóż na wierzchu cieciorkę, pomidorki i łososia. Z pozostałych składników przygotuj lekką sałatkę z serem wegańskim.

Woda pełna zdrowia

Składniki:

  • garść malin
  • 1/2 cytryny
  • świeża mięta
  • dzbanek wody niegazowanej

Maliny umyj. Cytrynę pokrój na cząstki, a następnie przełóż owoce do dzbanka. Zalej je wodą i pozostaw, aby woda wymieszała się z sokiem z owoców. Przed podaniem dodaj świeżą miętę.

Wegańska pasta z pieczarkami

Składniki dla 2 osób:

  • 250g makaronu
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała szalotka, drobno posiekana
  • 200g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 i 1/2 szklanki szpinaku baby
  • sól i pieprz do smaku

Makaron ugotuj al dente. Orzeszki pinii upraż na średnim ogniu na patelni. Następnie zdejmij je z ognia i na tej samej patelni rozgrzej oliwę, dodaj szalotkę i pieczarki. Smaż je przez 4-5 minut lub do momentu, aż z grzybów wypłynie woda. Na patelnię dodaj czosnek, musztardę Dijon, sok z cytryny i bulion warzywny. Pozwól, aby wszystkie składniki się zagotowały. Dodaj szpinak i gotuj jeszcze przez kilka minut. Odcedzony makaron włóż na patelnię. Dopraw do smaku solą i pieprzem według potrzeb. Makaron podawaj z posypanymi orzeszkami pinii i pietruszką jeśli lubisz.

fot. Pinterest/saltandlavender.com

Micha zdrowia

Składniki na krewetki:

  • 10 krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 szklanki wina białego
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na hummus znajdziesz TUTAJ

Składniki na sałatkę:

  • garść rukoli
  • 3 pomidorki cherry
  • 1/2 awokado
  • kilka oliwek
  • ser wegański
  • oliwa z oliwek
  • balsamico
  • sól i pieprz do smaku

Krewetki podsmaż na oliwie wraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Po chwili dodaj przyprawy, sok z cytryny, wino i podduszaj całość przez około 10 minut. W tym czasie przygotuj hummus oraz sałatkę. Pomidorki pokrój na cząstki, awokado również. Do miski wrzuć rukolę i dodaj resztę składników. Na koniec pokrusz ser wegański. Smażone krewetki podawaj razem z hummusem i zdrową sałatką.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Beauty is in each of us. Sometimes it is visible to the naked eye, and sometimes it requires a little dedication from us. This is the case with a diet that can help or harm our body. If we care about a healthy body, it is worth focusing on antioxidants that slow down the aging process and prevent the development of civilization diseases.

Antioxidants, or antioxidants, allow you to remove excess free radicals from the body. They also protect against antioxidant stress, which leads to an imbalance between the production of free radicals and their control by antioxidants. Deficiency of antioxidants can lead to the development of many diseases such as atherosclerosis, heart disease, stroke, cancer, diabetes, but most of all accelerate the aging process of the body.

That is why it is so important to regularly supply the body with antioxidants that will allow you to enjoy health for many years. The daily diet should therefore include fruits and vegetables rich in carotenoids, but also legume seeds, which are rich in zinc and nuts rich in selenium.

Colorful and super healthy sandwiches

Ingredients:

  • 2 slices of buckwheat bread
  • 1 tablespoon chickpeas
  • 5 cherry tomatoes
  • 1/2 avocado
  • a few leaves of arugula
  • 1 slice of salmon
  • a piece of vegan cheese
  • salt and pepper to taste
  • 1 egg

Brush the mashed avocado on one slice of bread. Butter intention is great. Then place the fried egg on the slice and season it with salt and pepper. Brush the other slice with the remaining avocado paste. Then put the chickpeas, tomatoes and salmon on top. Prepare a light salad with vegan cheese from the remaining ingredients.

Water full of health

Ingredients:

  • a handful of raspberries
  • 1/2 lemon
  • fresh mint
  • a jug of still water

Wash raspberries. Slice the lemon and then put the fruit into a jug. Pour them with water and let the water mix with the fruit juice. Before serving, add fresh mint.

Vegan pasta with mushrooms

Ingredients for 2 people:

  • 250g of pasta
  • 1/4 cup of pine nuts
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 small shallot, finely chopped
  • 200g of mushrooms, sliced
  • 2 cloves of garlic
  • 1/2 teaspoon Dijon mustard
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1/4 cup of vegetable broth
  • 1 and 1/2 cups of baby spinach
  • salt and pepper to taste

Cook the pasta al dente. Roast the pine nuts over medium heat in the pan. Then take them off the heat and heat the oil in the same pan, add the shallots and mushrooms. Fry them for 4-5 minutes or until water flows from the mushrooms. Add garlic, Dijon mustard, lemon juice and vegetable broth to the pan. Let all ingredients boil. Add the spinach and cook for a few more minutes. Put the drained pasta in the pan. Season to taste with salt and pepper as desired. Serve the pasta sprinkled with pine nuts and parsley if you like.

Health bowl

Ingredients for prawns:

  • 10 prawns
  • 3 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of curry powder
  • 1/2 teaspoon turmeric
  • a pinch of salt
  • 1/2 teaspoon of red pepper
  • 1/4 teaspoon of chili
  • 1/4 cup of white wine
  • 1/2 lemon juice

Ingredients for hummus you can find HERE

Ingredients fot a salad:

  • a handful of arugula
  • 3 cherry tomatoes
  • 1/2 avocado
  • a few olives
  • vegan cheese
  • olive oil
  • balsamico
  • salt and pepper to taste

Fry the prawns in olive oil and finely chopped garlic. After a while, add spices, lemon juice, wine and stew it all for about 10 minutes. Meanwhile, prepare the hummus and salad. Slice the tomatoes and the avocados too. Put the rocket in a bowl and add the rest of the ingredients. Finally, crush the vegan cheese. Serve the fried prawns along with the hummus and the healthy salad.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂