fbpx

ZDROWA GŁOWA ZDROWE CIAŁO

zdrowa głowa

To jaki styl życia prowadzimy, czy jesteśmy aktywni, dobrze się odżywiamy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Warunkuje też to czy jesteśmy zdrowi, czy cierpimy na dolegliwości, które utrudniają nam w pełni funkcjonowanie. Dlatego jeśli czujesz, że coś dzieje się nie tak zrób sobie przerwę. Oczyść głowę, wyłącz się choć na moment ze świata, przygotuj pyszny posiłek i żyj! Zdrowa głowa to zdrowe ciało, bo przecież wszystko zaczyna się właśnie w naszej głowie!

Choroby, które nas trapią, niepowodzenia czy zmęczenie wszystko to siedzi w naszej głowie. Siła tkwiąca w naszej głowie jest ogromna. To właśnie tutaj rodzą się choroby, ale też sukcesy czy pozytywne rozwiązania. Nie bez znaczenia jest jak myślimy, jaka jest kondycja naszego umysłu. Tylko czysta, zdrowa głowa jest w stanie przenosić góry. Sprawia, że z wielką chęcią przystępujemy do działania, realizujemy się i osiągamy sukces. Aby jednak nasza głowa i ciało było zdrowe niezbędna jest zdrowa dieta, która doda nam powera do działania.

Dziś przedstawiam Wam kilka dań, które zachwyciły mnie w mojej ostatniej podróży. Dania, które dają ogromnego kopa do działania. Koniecznie je wypróbujcie!

Bananowe smoothie

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany, obrane i zamrożone
  •  2 łyżki kremowego masła orzechowego
  •  2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
  •  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  •  1/4 szklanki mleka roślinnego (takiego jak migdałowy lub kokosowy)

Wrzuć wszystkie składniki do blendera, a następnie blenduj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.  Uwaga: dodaj więcej lub mniej mleka, w zależności od prędkości blendera. Pamiętaj, że więcej płynu tworzy bardziej wodniste smoothie, a mniej gęstsze smoothie. Przełóż smoothie do miski.  Dodaj dowolne dodatki i zajadaj się pysznym śniadaniem 🙂

Sałatka z kozim serem

Składniki na sałatkę:

  • miks sałat
  • 4-5 pomidorków cherry
  • kilka zielonych oliwek
  • 2 świeże figi
  • garść orzechów włoskich
  • kawałek świeżego melona
  • plaster koziego sera

Składniki na lekki sos miodowy:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy

Sałatę ułóż w miseczce. Dodaj pokrojone pomidorki cherry, oliwki, figi oraz pokrojony na mniejsze kawałki melon. Na patelni grillowej usmaż ser oraz lekko upraż orzechy włoskie. W między czasie przygotuj dressing do sałatki. Musztardę wymieszaj z miodem, następnie dolej oliwę, energicznie mieszając by się składniki nie rozwarstwiły. Kiedy wszystkie składniki sałatki będą już gotowe ułóż je w misce i tuż przed podaniem polej dressingiem.

Proteinowe kulki na podwieczorek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki owsianej
  •  1/3 szklanki białka vege w proszku
  •  1/2 szklanki masła orzechowego, roztopione i lekko schłodzone
  •  4 łyżki syropu klonowego
  •  2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  •  1/2 szklanki mleka Kokosowego
  •  opcjonalnie: 1/4 lub 1/3 szklanki mini chipsów czekoladowych

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę owsianą i białko w proszku.  Za pomocą gumowej łopatki lub drewnianej łyżki wmieszaj masło orzechowe, syrop klonowy, wanilię i mleko.  Mieszanka powinna mieć konsystencję ciasta na ciasteczka, czyli powinna się połączyć, ale nie powinna być lepka.  Jeśli jest zbyt sucha, dodaj 1 łyżkę mleka i wymieszaj z kawałkami czekolady. Następnie za pomocą miarki lub łyżki do ciastek weź 1,5-2 łyżki ciasta i zwiń w kulki.  Kulki rozłóż na blasze do pieczenia.

Lekka kolacja w stylu japońskim

Składniki:

  • 180g ryżu do sushi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli
  • 30 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego tamari
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 filety z łososia
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 dymki
  •  150g fasoli edamame
  •  1/2 dojrzałego awokado

Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a podczas gotowania przygotuj sos ryżowy do sushi. Aby to zrobić, wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól razem w małym naczyniu, dobrze mieszając, aż cukier i sól rozpuszczą się w occie. Gdy ryż jest ugotowany, polej go dressingiem, a następnie wymieszaj, aby pokryć ryż i spulchnij. Na małej patelni lekko upraż nasiona sezamu, rozsyp je na ryżu i wymieszaj.  Ryż odstaw, aby lekko ostygł. Przygotuj filety z łososia, usuwając skórę i pokrój na kawałki.  Dymkę pokrój w drobną kostkę.  Przygotuj również marynatę teriyaki, mieszając syrop klonowy, olej sezamowy, tamari, granulki czosnku w małym naczyniu.  Odłóż te trzy elementy na bok, przygotowując podstawę miski sushi. Gdy ryż ostygnie przełóż go do misek i dodaj do niej fasolę edamame i pokrojone w plasterki awokado. Wlej marynatę na małą patelnię na dużym ogniu.  Kiedy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do wrzenia i mieszaj go ciągle, aż się zmniejszy, zmieniając się z wodnistego sosu w gęstszą, glazurowaną konsystencję.  Dodaj kawałki łososia na patelnię i ponownie zwiększ ogień. Zamieszaj wszystkie składniki, aby łosoś był w pełni polewany polewą, a następnie posyp dymką na wierzchu.  Kontynuuj gotowanie na dużym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż łosoś zostanie pięknie oszklony i ugotowany na takim poziomie jaki lubisz. Kiedy będzie już gotowy zdejmij go z patelni i nałóż łososia teriyaki i dymkę na miski sushi. Jeśli chcesz, podawaj z dodatkowym sosem sojowym tamari z boku.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


What lifestyle we lead, whether we are active or eat well, has a huge impact on our well-being. It also determines whether we are healthy or suffer from ailments that hinder our full functioning. So if you feel something is going wrong, take a break. Clear your head, switch off the world for a moment, prepare a delicious meal and live! A healthy head is a healthy body, because everything starts in our head!

Diseases that plague us, failures or fatigue all sit in our head. The power in our head is enormous. It is here that diseases are born, but also successes and positive solutions. It does not matter how we think what the condition of our mind is. Only a clean, healthy head can move mountains. It makes us very willing to act, realize ourselves and achieve success. However, in order for our head and body to be healthy, a healthy diet is necessary, which will give us power to act.

Today I present to you a few dishes that delighted me on my last trip. Dishes that give you a huge boost. Be sure to try them out!

Banana smoothie

Ingredients:

  • 2 ripe bananas, peeled and frozen
  • 2 tablespoons of creamy peanut butter
  • 2 tablespoons of linseed (optional)
  • 1/2 teaspoon vanilla extract (optional)
  • 1/4 cup plant-based milk (such as almond or coconut)

Put all ingredients in a blender, then blend until smooth and creamy. Note: add more or less milk, depending on the speed of the blender. Remember that more fluid creates a more watery smoothie and a lesser smoothie. Put the smoothie in a bowl. Add any toppings and eat a delicious breakfast 🙂

Goat cheese salad

Ingredients:

  • salad mix
  • 4-5 cherry tomatoes
  • a few green olives
  • 2 fresh figs
  • a handful of walnuts
  • a piece of fresh melon
  • a slice of goat cheese

Ingredients for a dressing:

  • 1 tablespoon of mustard
  • 1 tablespoon of honey
  • 3 tablespoons of olive oil

Place the lettuce in a bowl. Add chopped cherry tomatoes, olives, figs and the melon cut into smaller pieces. Fry the cheese on the grill pan and lightly roast the walnuts. In the meantime, prepare the salad dressing. Mix the mustard with honey, then add the olive oil, stirring vigorously so that the ingredients do not separate. When all the ingredients of the salad are ready, place them in a bowl and pour over the dressing just before serving.

Protein balls for tea time

Ingredients:

  • 2 cups of oat flour
  • 1/3 cup of vege protein powder
  • 1/2 cup of peanut butter, melted and slightly chilled
  • 4 tablespoons of maple syrup
  • 2 teaspoons of pure vanilla extract
  • 1/2 cup of coconut milk
  • optional: 1/ 4 or 1/3 cup of mini chocolate chips

Line a baking sheet with baking paper. In a large bowl, combine the oatmeal and powdered protein. Using a rubber spatula or wooden spoon, stir in peanut butter, maple syrup, vanilla and milk. The mix should be like a cookie dough, meaning it should stick together but not be sticky. If it is too dry, add 1 tablespoon of milk and mix it with the chocolate chips. Then, using a measuring cup or cookie spoon, take 1.5-2 tablespoons of dough and roll into balls. Place the balls on the baking tray.

A light Japanese style dinner

Ingredients:

  • 180g of sushi rice
  • 3 tablespoons of rice vinegar
  • 1 teaspoon of coconut sugar
  • 1/2 teaspoon of fine salt
  • 30 ml of maple syrup
  • 1 teaspoon of sesame oil
  • 2 teaspoons of gluten-free tamari soy sauce
  • 1/2 teaspoon granulated garlic
  • 2 salmon fillets
  • 2 tablespoons of sesame seeds
  • 4 green onions
  • 150g edamame beans
  • 1/2 ripe avocado

Cook the sushi rice according to the instructions on the package, and prepare the sushi rice sauce while cooking. To do this, mix the rice vinegar, sugar, and salt together in a small dish, stirring well until the sugar and salt are dissolved in the vinegar. When the rice is cooked, pour the dressing over it, then stir to coat the rice and fluff. Lightly roast the sesame seeds in a small skillet, sprinkle them over the rice and mix. Set the rice aside to cool slightly. Prepare the salmon fillets by removing the skin and cut into pieces. Dice the spring onions into small cubes. Also prepare the teriyaki marinade by mixing maple syrup, sesame oil, tamari, garlic granules in a small dish. Set these three aside while preparing the base of the sushi bowl. When the rice is cool, put it into bowls and add edamame beans and sliced ​​avocado to it. Pour the marinade into a small pan over high heat. When it starts to bubble, reduce the heat to a boil and stir it continuously until it subsides, changing from a watery sauce to a thicker, glazed consistency. Add pieces of salmon to the pan and increase the heat again. Stir all ingredients until the salmon is fully glazed, then sprinkle the spring onions on top. Continue cooking over high heat for a few minutes, stirring occasionally, until the salmon is beautifully glazed and cooked to the level you like. When it is ready, remove it from the pan and put the teriyaki salmon and spring onions on the sushi bowls. If desired, serve with extra tamari soy sauce on the side.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂