fbpx

RAJSKIE SMAKI

rajskie smaki

Nie trzeba wcale wyjeżdżać na Bali czy do Wietnamu, aby poczuć się jak w raju. Wystarczy kilka prostych składników, które kupimy w naszych sklepach, sprawdzone przepisy i odrobina miłości, aby rajskie smaki zagościły na naszych stołach. Dziś zapraszam was do kontynuowania podróży po kuchni śródziemnomorskiej, która jest nie tylko pyszna, ale też super zdrowa!

Placki jogurtowe z ananasem

Składniki:

  • 200g jogurtu kokosowego
  • 100g mąki owsianej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • kawałek świeżego ananasa

Wszystkie składniki wymieszaj w misce aż powstanie pyszne ciasto. Rozgrzej patelnię z olejem kokosowym, a następnie smaż placki. Powinny być rumiane z każdej strony. Gotowe placki podawaj ze świeżym ananasem pokrojonym w małe kawałki.

rajskie smaki

Szybkie spaghetti z pomidorami i krewetkami

Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 paczki bezglutenowego makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy extra vergin
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4-5 świeżych pomidorów lub puszka pomidorów w zalewie pokrojonych w cząstki
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 spore garści krewetek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej włoskiej pietruszki

Wstaw wodę na makaron, a kiedy będzie wrzała wrzuć makaron i gotuj go tak jak jest napisane na opakowaniu. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie podsmaż czosnek, ale dopilnuj, aby się nie zarumienił zbyt mocno. Po chwili dodaj pomidory i bulion. Zagotuj sos. Następnie dodaj krewetki i dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj całość tak długo, aż pomidory się nie rozpadną. Dodaj makaron do sosu i przed podaniem dobrze wymieszaj całość. Spaghetti podawaj opruszone świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną pietruszką.

fot. https://rasamalaysia.com/

Wegańskie tiramisu

Składniki na spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych lub orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżki kawy mielonej

Składniki na biszkopt:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka daktyli
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kawy mielonej

Składniki na krem:

  • 2 szklanki orzeszków pinii lub orzechów makadamia
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 3 łyżki nektaru kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Aby zrobić posypkę zmiel orzechy na mąkę używając blendera. Kiedy będzie już gotowa dodaj rodzynki i kawę i miksuj, aż utworzy się ciasno. Rozprowadź je w misce, w której będziesz serwować tiramisu, a następnie wstaw do lodówki. Aby zrobić biszkopty zmiel płatki owsiane na mąkę, a następnie połączyć pozostałe składniki używając robota kuchennego. Z ciasta uformuj prostokątne ciasteczka, które będą pasować do formy do pieczenia. Aby zrobić krem ​​waniliowy: zmiksuj wszystkie składniki na gładką i gęstą konsystencję podobną do budyniu. W razie potrzeby możesz dodać wodę. Składniki układaj w kolejności masa, biszkopty tak, aby krem był na wierzchu. Przygotowane tiramisu wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przed podaniem posyp zmieloną kawą.

Grillowany okoń morski z miksem sałat

Składniki:

  • świeży okoń morski
  • 3-4 pomidorki cherry
  • sól i pieprz
  • kawałek cytryny
  • miks ulubionych sałat
  • ocet typu balsamico
  • 1 czerwona cebula

Rybę ułóż na rozgrzanej patelni grillowej i smaż przez 4 minuty z każdej strony. W trackie smażenia dopraw rybę solą i pieprzem. Jeśli masz miejsce na patelni do na minutę przed podaniem ryby podsmaż przekrojone na pół pomidorki cherry. Rybę podawaj z zieloną sałatą. Wystarczy miks sałat, posiekana czerwona cebula, a wszystko skropione odrobiną balsamico.

rajskie smaki

Smacznego!

Love Ewa 🙂


You don’t have to go to Bali or Vietnam to feel like you are in paradise. All you need is a few simple ingredients that we can buy in our stores, proven recipes and a bit of love for heavenly flavors to appear on our tables. Today I invite you to continue your journey through Mediterranean cuisine that is not only delicious but also super healthy!

Yogurt pancakes with pineapple

Ingredients:

  • 200g of coconut yogurt
  • 100g of oat flour
  • 3 tablespoons of xylitol
  • 1 teaspoon of rose water
  • 1 tablespoon of coconut oil for frying
  • a piece of fresh pineapple

Mix all ingredients in a bowl until a delicious dough is formed. Preheat a pan with coconut oil, then fry the patties. They should be browned on all sides. Serve the ready-made pancakes with fresh pineapple cut into small pieces.

Quick spaghetti with tomatoes and prawns

Ingredients for 2 people:

  • 1/2 pack of gluten-free spaghetti
  • 2 tablespoons of extra virgin olive oil
  • 3 cloves of garlic, finely chopped
  • 4-5 fresh tomatoes or a can of pickled tomatoes, chopped into wedges
  • 1/4 cup of vegetable broth
  • 2 handfuls of prawns
  • 3/4 teaspoon salt
  • freshly ground black pepper
  • 1 teaspoon chopped Italian parsley

Put the water on the pasta and when it is boiling, add the pasta and cook it as it says on the pre. Heat the olive oil in a frying pan, then sauté the garlic, but make sure it does not brown too much. After a while, add the tomatoes and the broth. Boil the sauce. Then add the prawns and season the sauce with salt and pepper. Cook the whole thing until the tomatoes fall apart. Add the pasta to the sauce and mix well before serving. Serve the spaghetti with a sprinkle of freshly ground pepper and chopped parsley.

Vegan tiramisu

Ingredients for the bottom:

  • 1 cup of oatmeal or walnuts
  • 1 cup of raisins
  • 2 tablespoons of ground coffee

Ingredients for the sponge cake:

  • 1 cup of oatmeal
  • 1 cup of dates pinch of salt
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 2 tablespoons of ground coffee

Ingredients for the cream:

  • 2 cups pine nuts or macadamia nuts
  • 2 glasses of water
  • 1/4 cup of liquid coconut oil
  • 3 tablespoons of coconut nectar
  • 1 tablespoon of vanilla extract

To make the sprinkles, grind the nuts into flour using a blender. When it’s ready, add the raisins and coffee and blend until it is tight. Spread them in a bowl for serving the tiramisu, then refrigerate. To make biscuits, grind the oatmeal into flour, then combine the remaining ingredients using a food processor. Shape the dough into rectangular cookies that will fit the baking tin. To make the vanilla cream: blend all ingredients to a smooth and thick consistency similar to pudding. You can add water if needed. Put the ingredients in the order of mass, biscuits so that the cream is on top. Place the prepared tiramisu in the fridge for at least 24 hours. Sprinkle with ground coffee before serving.

Grilled sea bass with a mix of lettuces

Ingredients:

  • fresh sea bass
  • 3-4 cherry tomatoes
  • salt and pepper
  • a piece of lemon
  • mix of favorite salads
  • balsamico vinegar
  • 1 red onion

Place the fish on the hot grill pan and fry for 4 minutes on each side. Season the fish with salt and pepper while frying. If you have room in the pan, fry the halved cherry tomatoes one minute before serving the fish. Serve the fish with the green salad. All you need is a mix of lettuce, chopped red onion, and all sprinkled with a bit of balsamico.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂