fbpx

WŁOSKA UCZTA

WŁOSKA UCZTA

Włoskie jedzenie jest wyśmienite. Mnóstwo warzyw, dietetyczne makarony, aromatyczne przyprawy i prostota przepisów to coś co kocham najbardziej. Dzięki kilku prostym składnikom i odrobinie serca włożonych w gotowanie sprawi, że włoska uczta was również nie ominie.

Pomidory, bakłażany, cukinie, ryby no i oczywiście makarony. Wszystko to stanowi podstawę włoskiej kuchni. Kuchni, którą uwielbiają chyba wszyscy. Co stanowi o jej sukcesie? Myślę, że prostota. Przepisy na pyszne pasty z pomidorów czy pesto, ale też sałatki z warzyw są nieskomplikowane. Może zrobić je każdy na całym świecie. Dziś chciałam zaprosić was w podróż do słonecznej Italii. Sprawdźcie, jak włoska uczta jest szybka do przygotowania bez wychodzenia z domu.

Włoski tost z wegańskim serem mascarpone

Składniki:

  • 2 duże kromki chrupiącego chleba
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki wegańskiego sera typu mascarpone
  • sól morska

Chleb opiecz tak jak lubisz. Możesz użyć toster lub patelnię grillową. W międzyczasie podgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek na małej patelni. Dodaj pomidory koktajlowe i gotuj je przez 2 minuty. Wyłącz ogień i pozostaw pomidory jeszcze na patelni. w tym czasie posmaruj każdy kawałek tosta serem, a na wierzch ułóż podpieczone pomidorki cherry. Przed podaniem skrop tost oliwą i posyp płatkami soli.

WŁOSKA UCZTA
fot. thewanderlustkitchen.com

Sałatka z bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 średnie cukinie, pokrojone w drobną kostkę
  • 800g świeżych pomidorów, ale mogą być też z puszki
  • liście świeżego tymianku
  • 150g parmezanu
  • garść orzechów włoskich
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 160C. Pokrój bakłażana w krążki o grubości około 2 centymetrów. Przygotuj kilka warstw papieru kuchennego. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, a następnie usmaż plasterki bakłażana, aż zaczną brązowieć na brzegach, a następnie odwróć je, aby zarumieniły się po drugiej stronie. Po usmażeniu przełóż plasterki na ręcznik kuchenny i przypraw. Następnie podsmaż cebulę i czosnek w dużym rondlu na średnim ogniu, aż będą miękkie. ale nie zabarwione. Sztuczka polega na dodaniu cebuli do zimnego oleju i dodaniu szczypty soli. Zapobiega to przysmażaniu się cebuli na brązowo. Gdy cebula będzie miękka, dodaj cukinię i podkręć trochę ogień. Pomidory zmiksuj w blenderze lub posiekaj na małe kawałki i dodaj do patelni. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż pomidor się zredukuje, następnie dodaj liście tymianku. W tym czasie przygotuj naczynie do pieczenia. Wlej do niego sos aż uzyskasz głębokość około 1 centymetra. Następnie dodaj warstwę plastrów bakłażana, zetrzyj na tarce trochę parmezanu i powtarzaj, aż naczynie będzie pełne i wszystkie składniki zostaną zużyte. Dodaj trochę sera na wierzch naczynia oraz potłuczone orzechy włoskie i piecz przez 45 minut. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

WŁOSKA UCZTA

Wegańska panna cotta

Składniki:

  • 1 mleko kokosowe
  • 1/2 łyżeczki agar agar
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • świeża wanillia
  • maliny

Mleko kokosowe i cukier zagotuj w średniej wielkości rondla. Kiedy będzie się już gotować dodać agar. Kontynuuj gotowanie przez 3 minuty, uważając, aby nic nie rozlać. Po chwili dodaj wanilię. Ostudź mieszaninę. Następnie przelej miksturę do oddzielnych misek do serwowania. Wstaw do lodówki do ostygnięcia na co najmniej godzinę. Panna cotta świetnie smakuje ze świeżymi malinami.

fot. liveeatlearn.com

Penne Arrabiata

Składniki:

  • makaron bezglutenowy typu penne
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 świeże pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Zagotuj wodę na makaron i go ugotuj. W tym czasie przygotuj ostry sos pomidorowy. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku, dodaj czosnek i płatki czerwonej papryki, a następnie gotuj je przez minutę. Dodaj pomidory wcześniej pokrojone w kostkę oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i gotuj tak długo aż makaron nie będzie gotowy. Danie podawaj posypane świeżą bazylią.

fot. bakerbynature.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Italian food is delicious. Lots of vegetables, dietary pasta, aromatic spices and the simplicity of recipes are what I love the most. Thanks to a few simple ingredients and a bit of heart put into cooking, it will make the Italian feast you will not miss.

Tomatoes, eggplants, courgettes, fish and, of course, pasta. All this is the basis of Italian cuisine. A cuisine that probably everyone loves. What is its success? I think simplicity. Recipes for delicious tomato or pesto pastes, but also vegetable salads are simple. Anyone in the world can do them. Today I would like to invite you on a journey to sunny Italy. Check out how fast the Italian feast is to prepare without leaving your home.

Italian toast with vegan mascarpone cheese

Ingredients:

  • 2 large slices of crispy bread
  • 2 tablespoons of extra virgin olive oil
  • 1 cup of cherry tomatoes
  • 3 tablespoons of vegan mascarpone cheese
  • sea ​​salt

Bake the bread as you like. You can use a toaster or a grill pan. Meanwhile, heat one tablespoon of olive oil in a small pan. Add the cherry tomatoes and cook them for 2 minutes. Turn off the fire and leave the tomatoes in the pan. meanwhile, brush each piece of toast with cheese and place the toasted cherry tomatoes on top. Before serving, drizzle with olive oil and salt flakes.

Eggpland salad

Ingredients:

  • 1 large eggplant
  • 5 tablespoons of olive oil
  • 1 large red onion, finely diced
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 2 medium zucchini, finely diced
  • 800g fresh tomatoes, but can also be canned
  • fresh thyme
  • 150g of Parmesan cheese
  • a handful of walnuts
  • salt, peper

Preheat the oven to 160C. Cut the eggplant into rings approximately 2 centimeters thick. Prepare several layers of kitchen paper. In a frying pan, heat a tablespoon of olive oil, then fry the eggplant plasters until brown at the edges, then turn them over to brown on the other side. After frying, put the slices on a kitchen towel and season. Then fry the onion and garlic in a large saucepan over medium heat until soft. but not tinted. The trick is to add the onion to the cold oil and add a pinch of salt. This prevents the onions from browning. When the onion is soft, add the zucchini and turn it up a little. Blend the tomatoes in a blender or chop them into small pieces and add to the pan. Cook over medium heat for about 30 minutes, until the tomato is reduced in size, add the thyme leaves. During this time, prepare the baking dishes. Pour over do this until the sauce is about 1 centimeter deep. Then add add plastic files used up. Add a little cheese on top of the dish and the mashed walnuts and bake for 45 minutes. Serve with crispy bread.

Vegan panna cotta

Ingredients:

  • 1 coconut milk
  • 1/2 teaspoon agar agar
  • 1/2 cup of cane sugar
  • fresh vanilla
  • raspberries

Boil the coconut milk and sugar in a medium-sized saucepan. When it is boiling, add the agar. Continue cooking for 3 minutes, taking care not to spill anything. After a while, add the vanilla. Cool the mixture. Then pour the mixture into separate serving bowls. Put in the fridge to cool for at least an hour. Panna cotta tastes great with fresh raspberries.

Penne Arrabiata

Ingredients:

  • gluten-free penne pasta
  • olive oil
  • 1/2 teaspoon paprika flakes
  • 2 cloves of garlic
  • 3-4 fresh tomatoes
  • tomato concentrate
  • salt pepper
  • fresh basil

Boil the water for the pasta and cook it. Meanwhile, make hot tomato sauce. Preheat olive oil in a pot, add garlic and red pepper flakes, then cook them for a minute. Add the previously diced tomatoes and tomato paste. Season with salt, pepper and cook until the pasta is ready. Serve the dish sprinkled with fresh basil.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂