fbpx

CZAS NA POMIDORY

Pomidory to bardzo wartościowe warzywa, które powinniśmy jeść codziennie. Dlaczego? Ponieważ są super zdrowe. Mają mnóstwo witamin oraz minerałów, które pozwolą zachować nie tylko zdrowie, ale też piękne ciało.

Pomidory nie tylko obłędnie pachną, ale też smakują. Co więcej są bogate w wiele cennych składników odżywczych, które pozwalają zachować zdrowie. Jednym z nich jest likopen, czyli przeciwutleniacz wpływający na zahamowanie namnażania się wolnych rodników. Poza tym chroni organizm przed rozwojem chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia.

Pomidory mają też mnóstwo błonnika, który pozytywnie wpływa na proces trawienia. Ze względu na to, że są niskokaloryczne są świetnym składnikiem diety wszystkich, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Tosty z awokado i pomidorami

Składniki:

  • 3 pomidory
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól morska
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1 limonki
  • 4 kromki chleba
  • ocet balsamico
  • przyprawy: bazylia, oregano, pieprz

Rozgrzej piekarnik do 220C. Pomidory pokrój w plasterki i ułóż je następnie na blaszce do pieczenia. Polej oliwą oraz przyprawami i włóż na 20 minut do piekarnika. W tym czasie obierz awokado ze skórki, a następnie widelcem uduś, aby powstała pasta. Dodaj sok z limonki oraz odrobinę soli i ponownie wymieszaj. Na chwilę włóż chleb do piekarnika. Wyjmij chleb, posmaruj go pastą z awokado, a na koniec ułóż pomidory. Przed podaniem polej tosty balsamico.

pomidory
fot. Pinterest/thewholeserving.com

Szybka tortilla na lunch

Składniki:

  • bezglutenowe tortille – 2 lub 4 sztuki
  • 8 pomidorków cherry
  • 1/2 papryki
  • 1/2 słoiczka cieciorki
  • 1/2 łyżeczka masła ghee
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku
  • ulubione pesto do posmarowania tortilli – przepis na domowe pesto z pietruszki znajdziecie TUTAJ
  • wegański ser do smaku

Pokrój pomidorki i paprykę w kostkę. Otwórz puszkę z cieciorką i odlej wodę. Następnie rozpuść masło ghee na patelni i wrzuć te składniki by się lekko poddusiły. Dodawaj po kolei wszystkie przyprawy. Na osobnej suchej patelni podgrzej tortillę. Na połowę tortilli połóż starty ser i dorzuć podduszone warzywa z przyprawami. Drugą połowę posmaruj odrobiną pesto. Po chwili zamknij tortillę i delektuj się smakiem.

pomidory

Wegańskie zielone lody

Składniki:

  • 650ml niesłodzonego mleka kokosowego, chłodzone przez noc
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka proszku matcha
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do przygotowania lodów wykorzystaj tylko śmietanę z mleka kokosowego. Nie używam mleka. Wszystkie składniki wlej do miski, a następnie zmiksuj, aby powstała gładka masa. Przełóż ją do naczynia, a następnie włóż do zamrażarki, aby lody się ścięły.

fot. Pinterest/laurenkellynutrition.com

Nadziewane tofu w sosie pomidorowym

Składniki dla 2 osób:

  • 5 sztuk smażonego tofu
  • 3-4 pieczarki drobno posiekane
  • 1/2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1/2 czerwonej papryki drobno pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 czerwonego chili, pokrojone w plastry
  • 2 posiekane cebule
  • 3 pomidory, drobno posiekane
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli w razie potrzeby

Zacznij od przygotowania nadziewanego tofu. Używając ostrego noża, wykrój wnętrze każdego kawałka tofu. Nadzienie przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojone pieczarki, marchewkę, czerwoną paprykę, sos sojowy, cukier kokosowy i sól. Używając widelca, zetrzyj wszystko razem, aż utworzy się pasta. Następnie dodaj chili lub posiekane świeże zioła dla dodatkowego smaku. Napełnij tofu pastą. Podgrzej dwie łyżki oleju na dużej patelni, a później usmaż tofu z każdej strony przez 5 minut. Na tej samej patelni rozgrzej kolejne dwie łyżki oleju. Dodaj czosnek, pokrojone chili i cebulę i podsmażaj składniki przez około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez 8-10 minut. Dodaj keczup, cukier kokosowy i sos sojowy i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie przełóż na patelnię tofu i gotuj przez około 5 minut, przewracając je tak, aby pokrył się sosem. Podawaj z komosą lub zjedź z pieczywem.

fot. Pinterest/fullofplants.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Tomatoes are very valuable vegetables that we should eat every day. Why? Because they are super healthy. They have plenty of vitamins and minerals that will allow you to maintain not only health, but also a beautiful body.

Tomatoes not only smell amazing, but also taste. What’s more, they are rich in many valuable nutrients that help you stay healthy. One of them is lycopene, which is an antioxidant that inhibits the proliferation of free radicals. In addition, it protects the body against the development of cancer and cardiovascular diseases.

Toast with avocado and tomatoes

Ingredients:

  • 3 tomatoes
  • extra virgin olive oil
  • sea ​​salt
  • 1 ripe avocado
  • juice of 1 lime
  • 4 slices of bread
  • balsamico vinegar
  • spices: basil, oregano, pepper

Heat the oven to 220C. Cut the tomatoes into slices and place them on a baking tray. Pour olive oil and spices and put in the oven for 20 minutes. During this time, peel the avocado from the skin and then stew with a fork to make a paste. Add lime juice and a little salt and mix again. Put the bread in the oven for a while. Take out the bread, spread it with avocado paste, and finally make the tomatoes. Pour the toasted balsamico before serving.

A quick tortilla for lunch

Ingredients:

  • gluten-free tortillas – 2 or 4 pieces
  • 8 cherry tomatoes
  • 1/2 pepper
  • 1/2 jar of chickpeas
  • 1/2 teaspoon ghee butter
  • a pinch of cinnamon
  • 1 teaspoon curry
  • 1/2 tsp cayenne
  • 1/2 teaspoon turmeric
  • 1 teaspoon cumin
  • favorite pesto for spreading tortillas – a recipe for homemade parsley pesto can be found HERE
  • vegan cheese to taste

Cut the tomatoes and peppers into cubes. Open a can of chickpeas and drain the water. Then melt the ghee butter in a pan and add these ingredients to choke slightly. Add all the spices in turn. Heat the tortilla in a separate dry pan. For half the tortilla, put the grated cheese and add stewed vegetables with spices. Brush the other half with a little pesto. After a while, close the tortilla and enjoy the taste.

Green vegan ice cream

Ingredients:

  • 650ml unsweetened coconut milk, cooled overnight
  • 3 tablespoons maple syrup
  • 1 tablespoon of matcha powder
  • 1 teaspoon vanilla extract

Use only coconut milk cream to make ice cream. I don’t use milk. Pour all ingredients into a bowl, then mix to form a smooth mass. Transfer it to the dish, and then put it in the freezer so that the ice cream cuts.

Stuffed tofu in tomato sauce

Ingredients for 2 people:

  • 5 pieces of fried tofu
  • 3-4 mushrooms finely chopped
  • 1/2 carrot, diced
  • 1/2 red pepper finely diced
  • 1 teaspoon soy sauce
  • 1 teaspoon of coconut sugar
  • 1/4 teaspoon salt

Ingredients for tomatoe sauce:

  • 2 tablespoon of oil
  • 3 garlic cloves, chopped
  • 1/2 red chili, cut into slices
  • 2 chopped onions
  • 3 tomatoes, finely chopped
  • 3 tablespoons of ketchup
  • 1 tablespoon of coconut sugar
  • 1 teaspoon soy sauce
  • a pinch of ground black pepper
  • a pinch of salt if needed

Start preparing stuffed tofu. Using a sharp knife, cut out the inside of each piece of tofu. Transfer the filling to a bowl. Add finely chopped mushrooms, carrots, red peppers, soy sauce, coconut sugar and salt. Using a fork, grate everything together until a pasta forms. Then add chili or chopped fresh herbs for each taste. Fill tofu with paste. Heat two tablespoons of oil in a large frying pan, then fry the tofu with each side for 5 minutes. Heat another two tablespoons of oil in the same pan. Add garlic, chopped chili and onion and fry the ingredients for about 3 minutes. Then add chopped tomatoes and cook for 8-10 minutes. Add ketchup, coconut sugar and soy sauce and cook for another 2-3 minutes. After this time, transfer to the tofu pan and cook for about 5 minutes, turning them over so that it covers the sauce. Serve with quinoa or eat with bread.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂