fbpx

KOLOROWA KUCHNIA

Myślicie, że gotowanie jest monotonne i nudne? Nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka warzyw oraz owoców, a kolorowa kuchnia na stałe zagości na naszych stołach.

Odrobina chęci, świeże i wartościowe składniki to przepis na najlepsze oraz bardzo zdrowe dania. Teraz, kiedy na targu dostępne są młode warzywa, owoce szczególnie warto spróbować nowego, ale jednocześnie super zdrowego gotowania. Pamiętajcie, że człowiek je również oczami, dlatego kolorowa kuchnia, różnorodne dania to klucz do tego, aby zaspokoić nawet najbardziej wykwintne podniebienia.

Dziś zapraszam Was do mojej kolorowej kuchni, pełnej świeżych i zdrowych warzyw oraz owoców. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne dania. Wchodzicie w to?

Słoneczna Szakszuka

Składniki dla 2 osób:

  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Pomidory zalej wrzątkiem, pozostaw na moment, aby łatwiej było obrać je ze skórki. W tym czasie pokrój drobno czosnek. Rozgrzej oliwę i powoli podsmaż czosnek uważając, aby się nie przypalił. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Zmniejsz ogień i podduszaj pomidory przez 5 minut. W między czasie dodaj paprykę oraz sól. Kiedy sok z pomidorów się odrobinę zredukuje zrób cztery zagłębienia i wbij w nie jajka. Podsmażaj całość pod przykryciem jeszcze kilka minut. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz bazyliwą.

Żółte smoothie

Składniki:

  • 1/2 mango
  • 1 szklanka soku ze świeżych mandarynek
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soku z imbiru

Mango, kurkumę oraz imbir wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę. Dodaj sok z mandarynek i ponownie zblenduj wszystkie składniki. Pyszne smoothie gotowe!

Vege Burger z super zdrową sałatką

Składniki na burgera dla 2 osób:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli i 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka zmielonych płatków owsianych
  • garść pestek słonecznika
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • mały kawałek papryczki chili
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Kaszę opłucz pod wrzącą wodą. W szklance wody rozpuść koncentrat pomidorowy, zalej nim kaszę i doprowadź do wrzenia. Gotuj kaszę na średnim ogniu, aż wchłonie wodę. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. Fasolę zmiksuj na gładką masę i dodaj ją do ugotowanej kaszy. Do kaszy dodaj też kukurydzę w całości, nasiona kolendry oraz posiekaną cebulę. Pestki słonecznika zmiel w młynku, dodaj płatki owsiane i przygotuj jednolity proszek, który połącz z masą z fasoli.
Następnie wlej olej, dodaj przyprawy i dopraw do smaku solą i pieprzem. tak przygotowaną masę odstaw na kilka minut, aby zgęstniała.
Nagrzej piekarnik do 200C. Uformuj burgery, ułóż je na blaszce do pieczenia, a następnie piecz przez około 30 minut przewracając od czasu do czasu, aby zrumieniły się z każdej strony.

Składniki na sałatkę dla 2 osób:

  • garść rukoli
  • garść szpinaku
  • 10 pomidorków cherry
  • 1/2 awokado
  • 5 rzodkiewek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 gruszka
  • garść mieszanki orzechów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęstego balsamico
  • sól i pieprz do smaku

Pokrój warzywa i gruszkę w małe kostki. Następnie dodaj oliwę i balsamico, a całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Składniki na papryczki padron:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta gruboziarnistej soli morskiej
  • paczka papryczek padron

Wymieszaj w misce papryczki z oliwą. Posyp je solą, a następnie podsmaż na patelni grillowej.

Burgery podawaj z sałatką oraz papryczkami padron. Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Szparagowa fritata

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • opcjonalnie parmezan

Rozgrzej piekarnik do 200C. Szparagi ułóż na papierze do pieczenia, skrop je oliwą z oliwek oraz oprósz solą i pieprzem. Tak przygotowane szparagi piecz w piekarniku przez 12 minut. W połowie czasu przewróć szparagi, aby podpiekły się z każdej strony. Jajka ubij z solą, pieprzem i jeśli używasz startym serem. Szparagi przekrój na pół i układaj na patelni. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Wlej mieszaninę jajek na szparagi. W razie potrzeby użyj łopatki, aby zrobić okrągłą frittatę. Gotuj fritatę tak długo aż prawie się zetnie. Powinno zająć to nie więcej niż 2 minuty. Kiedy z jednej strony fritata będzie gotowa zsuń ją na talerz, a następnie wsuń na patelnię tym razem drugą stroną, aby i ona się podpiekła.

fot. https://cooking.nytimes.com/

Smacznego!

Love Ewa 🙂