W końcu mamy lato! Najwyższy czas zabrać się za swoje ciało i przygotować swoje bikini na kąpiele słoneczne. Jeśli wpadacie powoli w panikę, bo za kilka tygodni jedziecie nad morze czy jezioro to absolutnie się nie martwcie. Dzięki diecie bikini zrzucicie zbędne centymetry i będziecie wyglądać świetnie. Gwarantuję!
Piękne ciało nie przychodzi samo. Trzeba nad nim pracować, a przynajmniej stosować od czasu do czasu dietę. Wiem, że wiele z was chce wyjechać na krótki urlop i martwi się czy wbije się w swoje bikini. Spokojnie. Dzięki tej diecie zrzucicie kilka zbędnych centymetrów w maksymalnie dwa tygodnie.
Bezglutenowe placki jogurtowe z owocami
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z cytryny
- ulubione owoce: ja wybrałam borówki, morele
Jajka roztrzep widelcem, a następnie dodaj jogurt i roztopiony olej kokosowy. Mielone migdały wymieszaj z sodą i mąką ryżową oraz dodaj płynne składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej. Rozgrzej patelnię, ale nie dodawaj tłuszczu! Nakładaj łyżkę ciasta i smaż placuszki około 2 minut z każdej strony. Przed podaniem możesz skropić placki sokiem z cytryny, syropem klonowym lub podać z ulubionymi owocami.
Lekka sałatka z kalafiorem
Składniki na pieczonego kalafiora:
- 1/2 kalafiora
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- szczypta mielonej kolendry, kminu i ostrej papryki
Składniki na sałatkę:
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- owoce granatu
Składniki dressingu:
- 2 łyżeczki tahini
- 2 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 220C. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia. Kalafior podziel na części i wyłóż na blaszkę. Dodaj ciecierzycę. Dopraw wszystko solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami i skrop oliwą. Wymieszaj. Wstaw kalafiora do piekarnika i piecz przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Składniki dressingu wymieszaj w miseczce. Na talerzu ułóż pietruszkę oraz mięte, a następnie dodaj pieczonego kalafiora. Sałatkę przed podaniem posyp pestkami z granata i polej dressingiem.
Odchudzający koktajl z arbuza
Składniki:
- 1/2 arbuza
- 1 garść selera naciowego
- 1 ogórek
- 1 cytryna
- 1,5 litra wody
Pokrój arbuza na mniejsze cząstki, usuń pestki, a następnie wrzuć do blendera. Dodaj obranego ogórka, seler naciowy i sok z cytryny. Zblenduj wszystko na gładką masę. Na koniec dodaj wodę. Koktajl najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Aromatyczny łosoś z brokułami
Składniki dla 2 osób:
- 2 filety z łososia
- oliwa z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka papryki
- sól i pieprz
- 1 duża główka brokułów
- 1 szklanka pomidorów cherry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
- skórka z 1 cytryny
- odrobina białego wina
- 1/2 szklanki pestek oliwek kalamata
Natrzyj łososia oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Następnie posyp rybę płatkami chili, papryką, solą i pieprzem. Ułóż łososia na rozgrzanej patelni i piecz z każdej ze stron przez 4 minuty. Zdejmij rybę z patelni i na tej samej podsmaż rozdrobione na różyczki brokuły. Po 5 minutach dodaj pomidory, czosnek, oregano, skórkę z cytryny, sól i pieprz i gotuj, aż pomidory zaczną pękać. Następnie zdejmij z ognia i dodaj odrobinę wina, aby przygotować pyszny i aromatyczny sos. Dodaj oliwki i łososia z powrotem na patelnię. Podpiekaj wszystkie składniki przez 2-3 minuty. Podawaj łososia z warzywami i sosem pozostałym na patelni.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Finally we have summer! It’s time to get on your body and prepare your bikini for sunbathing. If you panic slowly, because you are going to the sea or lake in a few weeks, absolutely do not worry. Thanks to the bikini diet you will lose unnecessary centimeters and you will look great. I guarantee!
A beautiful body does not come alone. You have to work on it, or at least diet from time to time. I know that many of you want to go on a short vacation and are worried about getting stuck in your bikini. Calmly. With this diet, you will lose a few extra centimeters in a maximum of two weeks.
Gluten-free yogurt pies with fruit
Ingredients:
- 1 cup coconut yogurt
- 1 tablespoon maple syrup
- 2 eggs
- 3 tablespoons of coconut oil
- 1/2 cup ground almonds
- 1/2 cup rice flour
- 1 teaspoon baking soda
- lemon juice
- favorite fruit: I chose blueberries, apricots
Beat the eggs with a fork, then add yogurt and melted coconut oil. Mix ground almonds with soda and rice flour and add the liquid ingredients. If the dough is too thick, you can add a little cornstarch. Heat a frying pan, but do not add fat! Apply a tablespoon of dough and fry pancakes about 2 minutes on each side. Before serving, you can sprinkle the pies with lemon juice, maple syrup or serve with your favorite fruit.
A light salad with cauliflower
Ingredients for roast cauliflower:
- 1/2 cauliflower
- 1/2 cup cooked chickpeas
- olive oil
- pepper, salt a pinch of ground coriander, cumin and hot pepper
Ingredients for salad:
- 1/2 bunch of parsley
- 1/2 bunch of fresh mint
- pomegranate
Dressing:
- 2 tablespoon of tahini
- 2 tablespoon honey
- olive oil 2
- tablespoons of lemon juice
- salt and pepper to taste
Heat the oven to 220C. Spread out the baking paper on the baking tray. Divide the cauliflower into pieces and put on a baking tray. Add chickpeas. Season with salt, pepper and other spices and drizzle with oil. Mix. Put the cauliflower into the oven and bake for 30 minutes, stirring occasionally. Mix the dressing ingredients in the bowl. Arrange parsley and mint on a plate, then add roasted cauliflower. Before serving, sprinkle with pomegranate seeds and dressing.
Slimming watermelon cocktail
Ingredients:
- 1/2 watermelon
- 1 handful of celery
- 1 cucumber
- 1 lemon
- 1.5 liters of water
Cut the watermelon into smaller particles, remove the seeds and then toss them into the blender. Add peeled cucumber, celery and lemon juice. Blend everything until smooth. Finally, add water. The cocktail tastes best when slightly chilled.
Aromatic salmon with broccoli
Ingredients:
- 2 salmon fillets olive oil
- juice of 1 lemon
- 1 teaspoon chilli flakes
- 1 teaspoon pepper
- salt and pepper
- 1 large head of broccoli
- 1 cup cherry tomatoes
- 2 garlic cloves
- 2 tablespoons chopped fresh oregano
- zest of 1 lemon
- a bit of white wine
- 1/2 cup kalamata olive seeds
Rub the salmon with olive oil and lemon juice. Then sprinkle the fish with chili flakes, paprika, salt and pepper. Arrange the salmon in a pre-heated frying pan and bake on each side for 4 minutes. Remove the fish from the pan and fry the broccoli ground into florets in the same pan. After 5 minutes, add tomatoes, garlic, oregano, lemon zest, salt and pepper and cook until the tomatoes crack. Then remove from heat and add a little wine to prepare a delicious and aromatic sauce. Add olives and salmon back to the pan. Bake all ingredients for 2-3 minutes. Serve the salmon with vegetables and the sauce remaining in the pan.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂