fbpx

WZMACNIANIE PRZEZ ODŻYWIANIE

Wzmacnianie organizmu jest w obecnych dziwnych czasach bardzo ważne. Powoli zaczynamy wychodzić na zewnątrz, wracamy do pracy w biurach, częściej kontaktujemy się z innymi. Aby uchronić się przed infekcjami powinniśmy zadbać o nasz organizm. Czas na jedzenie, które nie tylko nas wzmocni, ale też sprawi, że będziemy cieszyć się zdrowiem przez długi czas.

To co jemy ma ogromne znaczenie. Nie tylko dla naszej sylwetki, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia. Teraz jest świetny czas, aby zadbać o siebie. Wzmacnianie powinno stać się naszym celem. Łatwiej go osiągniemy sięgając po świeże warzywa i owoce, których w sklepach i na targach pojawia się coraz więcej. Kupujcie więc świeże szparagi, maliny, brzoskwinie czy truskawki. One są pyszne, ale też mają mnóstwo witamin tak bardzo nam teraz potrzebnych!

Jajka sadzone z domowym pesto

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy oliwy z oliwek

Składniki na pietruszkowe pesto domowej roboty:

  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 75 g sera typu parmezan
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka soli

Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do blendera. Zblenduj pietruszkę na gładką masę. Dodaj oliwę oraz ser i ponownie uruchom blender. Kiedy masa będzie już jednolita wsyp orzechy nerkowca. Jeszcze raz zmiel całość na gładką masę. Gotowe pesto przełóż do słoiczka. Takie pesto możesz przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.

Jajka usmaż na patelni. Ja lubię jajka sadzone. W czasie, kiedy jajka się smażą, pokrój pomidora oraz mozzarellę. Ułóż je na talerzu, polej pesto z pietruszki. Na koniec dodaj jajka i pyszne, zdrowe śniadanie gotowe!

wzmacnianie

Szybkie sushi bowl

Składniki:

  • 1 paczka brązowego ryżu
  • 1/2 awokado
  • 4-5 pomidorków cherry
  • kilka plasterków wędzonego
  • sok z cytryny

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Awokado obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Pomidorki przekrój na połówki. Ugotowany i przestudzony ryż przełóż do miseczki, a następnie układaj pozostałe składniki. Na koniec skrop rybę cytryną.

wzmacnianie

Owocowy deser pełen witamin

Składniki dla 2 osób:

  • 1 banan
  • 1 marakuja
  • 2 mniejsze brzoskwinie
  • mała garść malin
  • 1 jogurt kokosowy
  • syrop kokosowy

Marakuję obierz ze skórki. Banana i brzoskwinie pokrój w kawałki. Przełóż do miseczek. Dodaj maliny lub inne ulubione owoce. Do osobnej miseczki przełóż jogurt kokosowy i polej go syropem kokosowym do smaku.

wzmacnianie

Rumiane ziemniaki z zielonymi szparagami

Składniki dla 2 osób:

  • 4-6 młodych ziemniaków
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • balsamico

Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój na grubsze plasterki. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 8 minut. Dorzuć na 3 minuty do ziemniaków szparagi. W czasie, kiedy gotują się warzywa przygotuj dressing. Przeciśnij przez praskę czosnek, a następnie wymieszaj go z oliwą. Dodaj sól, pieprz oraz oregano. Odcedź ziemniaki i szparagi z wody. Podsmaż je na odrobinie masła klarowanego, aż staną się rumiane. Na koniec pieczenia dodaj dressing z czosnku i podsmażaj jeszcze przez kilka minut. Ziemniaki przełóż na talerz, dodaj szparagi. Przed podaniem polej całość balsamico.

wzmacnianie

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Strengthening the body is very important nowadays. We slowly start to go outside, we return to work in offices, we contact other people more often. To protect against infections, we should take care of our body. Time for food that will not only strengthen us, but also make us enjoy health for a long time.

What we eat is of great importance. Not only for our figure, but above all for our health. Now is a great time to take care of yourself. Strengthening should become our goal. It is easier to reach it by reaching for fresh vegetables and fruits, which are more and more appearing in stores and fairs. So buy fresh asparagus, raspberries, peaches or strawberries. They are delicious, but they also have lots of vitamins we need so much now!

Fried eggs with homemade pesto

Ingredients:

  • 2 eggs
  • 1 tomato
  • 1/2 mozzarella ball
  • 1 tablespoon olive oil

Ingredients for homemade pesto

  • bunch of parsley
  • 1/2 cup olive oil
  • 75 g Parmesan cheese
  • a handful of cashews
  • 1 teaspoon salt

Rinse the parsley under running water, then transfer to a blender. Blend the parsley to a smooth paste. Add oil and cheese and restart the blender. When the mass will be uniform pour cashews. Once again, grind everything into a smooth paste. Put the ready pesto into the jar. You can store such a pesto in the fridge for up to 2 weeks.

Fry eggs in a pan. I like fried eggs. While the eggs are frying, cut the tomato and mozzarella. Arrange them on a plate, pour over the parsley pesto. Finally, add eggs and a delicious, healthy breakfast ready!

Fast sushi bowl

Ingredients:

  • 1 packet of brown rice
  • 1/2 avocado
  • 4-5 cherry tomatoes
  • a few slices of smoked
  • lemon juice

Cook the rice in salted water. Peel the avocado and cut it into smaller pieces. Cut tomatoes into halves. Cooked and cooled rice put into a bowl, then arrange the remaining ingredients. Finally, sprinkle the fish with lemon.

A fruit dessert full of vitamins

Ingredients for 2 people:

  • 1 banana
  • 1 passion fruit
  • 2 smaller peaches
  • a small handful of raspberries
  • 1 coconut yogurt
  • coconut syrup

Peel off passion fruit. Cut the banana and peaches into pieces. Transfer to bowls. Add raspberries or other favorite fruits. Put coconut yogurt into a separate bowl and pour coconut syrup to taste.

Browned potatoes with green asparagus

Ingredients for 2 people:

  • 4-6 new potatoes
  • bunch of green asparagus
  • 3 garlic cloves
  • 2-3 tablespoons of olive oil
  • salt and pepper
  • a pinch of oregano
  • 2 tablespoons of clarified butter
  • balsamico

Peel the potatoes from the skin and cut into thicker slices. Boil them in salted water for about 8 minutes. Add asparagus to potatoes for 3 minutes. While the vegetables are boiling, prepare dressing. Press the garlic through the Prague press, and then mix it with the oil. Add salt, pepper and oregano. Drain the potatoes and asparagus from the water. Fry them in a little clarified butter until they become browned. At the end of baking, add the garlic dressing and fry for a few more minutes. Transfer the potatoes to a plate, add the asparagus. Pour the whole balsamico before serving.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂