fbpx

PODRÓŻE ZE SMAKIEM

Dziś, kiedy zagraniczne podróże nie są możliwe warto wybrać się w kulinarną wyprawę dookoła świata. Wystarczy kilka zdrowych składników, aby na moment przenieść się do słonecznej Hiszpanii, intrygującej Azji czy egzotycznej Tajlandii.

Każdy z nas spragniony jest nowych smaków. Brakuje nam też tych dań, które udało się nam spróbować podczas wakacyjnych podróży. Dziś kupując kilka prostych składników możemy sami wyczarować pyszne śniadanie rodem ze Stanów Zjednoczonych czy obiad prosto z azjatyckiej restauracji. Zobaczcie jakie to proste i wybierzcie się w podróż ze smakiem.

Zdrowe fit pancakes

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
  •  3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  •  1 i 1/4 szklanki mleka owsianego
  •  1 jajko
  • 3 łyżki masła klarowanego

Do dużej miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Zrób dziurkę w środku i wlej mleko, jajko i stopione masło. Następnie mieszaj, aż powstanie gładka masa. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła klarowanego. Wlej ciasto na patelnię, używając około 1/4 szklanki na każdy naleśnik. Podawaj z syropem klonowym i owocami.

Hiszpańskie vege tapas

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonego kminku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • sól morska i czarny pieprz
  • szczypta cukru

Ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą. Podobnie zrób ze szpinakiem. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a cebulę posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie podsmaż cebulę i czosnek. Pilnuj, aby czosnek się nie przypalił. Po chwili dodaj kminek, wędzoną paprykę. Wymieszaj składniki i podsmażaj przez minutę. Następnie dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz szczyptę cukru. Pozwól, aby sos się zagotował. Po chwili dodaj szpinak. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię przykrywką. Duś szpinak przez dwie, trzy minuty. Po tym czasie dodaj ciecierzycę i pozwól wszystkim składnikom się zagotować. Gotowe danie przełóż do małej miseczki i podawaj ze świeżymi ziołami.

fot. www.spainonafork.com

Grillowany ananas

Składniki:

  • 1 świeży ananas
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 limonka

Rozgrzej patelnię grillową. Ananasa przekrój na paski lub w plasterki. Usuń skórę. Cukier wymieszaj w miseczce z cynamonem, a następnie posyp każdy kawałek ananasa. Owoc grilluj przez 5 minut, tak aby uzyskał złoty kolor. Ananasa możesz przed jedzeniem skropić świeżym sokiem z limonki.

fot. savorthebest.com

Sałatka z marynowanym tofu

Składniki na sałatkę:

  • 1 sałata rzymska, opcjonalnie rukola
  •  4-5 pomidorków cherry
  •  1 czerwona papryka
  •  2 marchewki
  •  szczypiorek
  •  świeża bazylia
  •  garść ziarenek sezamu
  •  1 awokado

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę oraz skórę, a następnie pokrój go na cząstki. Pomidorki cherry przekrój na pół, a paprykę w małą kostkę. Sałatę ułóż w misce, a następnie ułóż warzywa.

Składniki na marynowane tofu:

  • 450g tofu
  •  2 łyżki  sosu sojowego
  •  1 łyżeczka czosnku w proszku
  •  1 łyżeczka proszku cebulowego
  •  1 łyżeczka mielonego imbiru
  •  1 łyżka syropu klonowego
  •  1 łyżka octu ryżowego
  •  1 łyżka oleju sezamowego
  •  1 łyżka sosu hoisin
  •  1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Następnie polej marynatą tofu i wstaw je do lodówki na 30 minut.

Składniki dressingu:

  • 1/4 szklanki (60 ml) Tahini
  •  2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  •  1 łyżka syropu klonowego
  •  1 łyżka octu ryżowego
  •  1 łyżka prażonego oleju sezamowego
  •  1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  •  2 łyżki wody
  •  1/8 łyżeczki soli morskiej
  •  1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w małej filiżance lub słoiczku. Na wcześniej przygotowanej sałacie ułóż pokrojone w kostkę i zamarynowane tofu. Na koniec polej sałatkę dressingiem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Today, when traveling abroad is not possible, it is worth going on a culinary trip around the world. All you need is a few healthy ingredients to move to sunny Spain, intriguing Asia or exotic Thailand.

Each of us is thirsty for new flavors. We also lack the dishes that we were able to try during the holiday travels. Today, buying a few simple ingredients, we can conjure up a delicious breakfast from the United States or dinner straight from an Asian restaurant. See how easy it is and go on a journey with taste.

Healthy fit pancakes

Ingredients:

  • 1 and 1/2 cup rice flour  
  • 3 and 1/2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 1 tablespoon of coconut sugar  
  • 1 and 1/4 cup oat milk  
  • 1 egg
  • 3 tablespoons of clarified butter

Put flour, baking powder, salt and sugar in a large bowl. Make a hole in the middle and pour in milk, egg and melted butter. Then mix until a smooth mass forms. Heat a frying pan with a little clarified butter. Pour the dough into the pan, using about 1/4 cup for each pancake. Serve with maple syrup and fruit.

Spanish vege tapas

Ingredients:

  • 2 tablespoons of olive oil
  • 4 garlic cloves
  • 1/2 onion
  • 1/4 teaspoon of smoked pepper
  • 1/4 teaspoon of dried cumin
  • 1/2 cup tomato puree
  • 2 cups fresh spinach
  • 1 cup canned chickpeas
  • sea ​​salt and black pepper
  • a pinch of sugar

Rinse chickpeas under running water. Do the same with spinach. Cut the garlic into thin slices and chop the onion. Heat the oil in a frying pan, then fry the onion and garlic. Make sure the garlic doesn’t burn. After a while, add the cumin, smoked paprika. Mix the ingredients and fry for a minute. Then add tomato puree, salt, pepper and a pinch of sugar. Let the sauce boil. After a while, add spinach. Reduce heat and cover the pan with a lid. Cook the spinach for two or three minutes. After this time, add the chickpeas and let all ingredients boil. Put the ready dish in a small bowl and serve with fresh herbs.

Grilled pineapple

Ingredients:

  • 1 fresh pineapple
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1 lime

Heat the grill pan. Cut pineapple into strips or slices. Remove the skin. Mix sugar in a bowl with cinnamon, then sprinkle each piece of pineapple. Grill the fruit for 5 minutes until golden. You can sprinkle pineapple with fresh lime juice before eating.

Salad with marinated tofu

Ingredients for salad:

  • 1 romaine lettuce, optional rocket salad  
  • 4-5 cherry tomatoes  
  • 1 red pepper  
  • 2 carrots  
  • chive  
  • fresh basil
  • a handful of sesame seeds  
  • 1 avocado

Cut the avocado in half, remove the stone and skin, and then cut it into particles. Cherry tomatoes cut in half and peppers into small cubes. Place the lettuce in a bowl, then arrange the vegetables.

Ingredients for marinated tofu:

  • 450g tofu  
  • 2 tablespoon of soy sauce  
  • 1 teaspoon of garlic powder  
  • 1 teaspoon of onion powder  
  • 1 teaspoon of ground ginger  
  • 1 tablespoon of maple syrup  
  • 1 tablespoon of rice vinegar  
  • 1 tablespoon of sesame oil  
  • 1 tablespoon of hoisin sauce  
  • 1 teaspoon of corn starch

In a bowl, mix all the ingredients for the marinade. Then pour the tofu marinade and put them in the fridge for 30 minutes.

Dressing ingredients:

  • 1/4 cup (60 ml) of Tahini  
  • 2 tablespoons of lemon juice (freshly squeezed)  
  • 1 tablespoon of maple syrup  
  • 1 tablespoon of rice vinegar  
  • 1 tablespoon of roasted sesame oil  
  • 1/2 teaspoon of garlic powder  
  • 2 tablespoons of water  
  • 1/8 teaspoon of sea salt  
  • 1/8 teaspoon of black pepper

Mix all the dressing ingredients in a small cup or jar. Arrange the diced and marinated tofu on the prepared lettuce. Finally, pour the dressing over the salad.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂