fbpx

CZAS NA SZPARAGI!

Wiosna to ten wyjątkowy czas w roku, kiedy w końcu możemy rozsmakować się w świeżych warzywach. Jednym z nich są szparagi. Te charakterystyczne majowe warzywa są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim super zdrowe!

Szparagi to warzywa o wielu właściwościach i licznych odżywczych. Są bogate w witaminę C, E oraz beta-karoten. Charakteryzują się tym, że są niskokaloryczne, ale przy tym stanowią świetny afrodyzjakiem. Dlatego jeśli chcecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów lub przygotować pyszny posiłek dla ukochanego, koniecznie postawcie na szparagi!

Owsianka na mleku kokosowym

Składniki:

  • 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka chia
  • kruszone migdały
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 marakui
  • 1 brzoskwinia

Płatki owsiane zalej mlekiem kokosowym i najlepiej pozostaw je na noc. Kiedy rano wstaniesz zagotuj płatki z ekstraktem z wanilii. Następnie zdejmij z ognia. W trakcie gotowania zblenduj marakuję i dodaj do niej nasiona chia. Owsiankę przełóż do ulubionej miseczki, następnie dodaj marakuję, syrop klonowy oraz pokrojoną na cząstki brzoskwinię. Całość posyp kruszonymi migdałami.

Zielony koktajl ze szparagami

Składniki:

  • 6 zielonych szparagów
  • 1/4 świeżego ananasa
  • 1 banan
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 cm imbiru
  • opcjonalnie plasterek mrożonej cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

Szparagi obierz. Podobnie zrób z ananasem i bananem. Następnie wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj wodę, imbir i zblenduj wszystko ponownie. Rozlej koktajl do szklanek, a na koniec dodaj siemię lniane.

Szparagi w towarzystwie pomidorów

Składniki dla 2 osób:

  • 5-6 młodych ziemniaków
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • pęczek zielonych szparagów
  • kula mozzarelli typu Buffalo
  • 2 pomidory
  • garść middałów
  • własnej roboty pesto z awokado (przepis znajdziecie TUTAJ)

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Szparagi umyj, a następnie podsmaż na patelni grillowej z małą ilością tłuszczu. Ziemniaki pokrój w plasterki i rozłóż na talerzu, a na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem. Mozzarellę i pomidora pokrój na plasterki, układaj na przemian. Przed podaniem polej domowym pesto. Ugrillowane szparagi ułóż na talerzu i posyp migdałami.

Stek z tuńczyka z sezamem

Składniki dla 2 osób:

  • stek z tuńczyka
  • 6 łyżek sosu Hosin
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego lub miodu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • opcjonalnie oliwa z oliwek
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 7-8 pomidorków cherry
  • 1/2 papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli

Wszystkie składniki na sos wymieszaj w osobnej misce, a następnie zamarynuj w nim tuńczyka. Najlepiej jeśli marynatę wykonasz dzień wcześniej lub przynajmniej godzinę przed smażeniem. Tuńczyka smaż na patelni maksymalnie 1,5 minuty z każdej strony. Przed podaniem posyp rybę sezamem. Tuńczyka podawaj z ulubioną sałatką. Ja wybrałam sałatkę z pomidorków cherry, z papryką i czerwoną cebulką.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Spring is the special time of the year when we can finally taste fresh vegetables. One of them is asparagus. These characteristic large vegetables are not only tasty, but above all super healthy!

Oatmeal with coconut milk

Ingredients:

  • 1/2 cup gluten-free oat flakes
  • 1 teaspoon chia
  • crushed almonds
  • 2 teaspoons of maple syrup
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 and 1/2 cup coconut milk
  • 1/2 passion fruit
  • 1 peach

Pour the oatmeal with coconut milk and leave it overnight. When you get up in the morning, boil the flakes with vanilla extract. Then remove from heat. While cooking, blend passion fruit and add chia seeds to it. Transfer the porridge to your favorite bowl, then add passion fruit, maple syrup and peach, cut into pieces. Sprinkle with crushed almonds.

Green asparagus cocktail

Ingredients:

  • 6 green asparagus
  • 1/4 fresh pineapple
  • 1 banana
  • 1 cup of mineral water
  • 1 cm ginger
  • optional slice of frozen lemon
  • 1 teaspoon ground linseed

Peel the asparagus. Do the same with pineapple and banana. Then put everything into a blender and mix to a smooth mass. Add water, ginger and blend everything again. Pour the cocktail into glasses, and finally add linseed.

Asparagus accompanied by tomatoes

Ingredients for 2 people:

  • 5-6 potatoes
  • 1/2 bunch of chives
  • bunch of green asparagus
  • Buffalo mozzarella ball
  • 2 tomatoes
  • a handful of middels
  • homemade avocado pesto

Boil the potatoes in salted water. Wash the asparagus and then fry in a grill pan with a small amount of fat. Cut the potatoes into slices and spread them on a plate, and finally sprinkle with chopped chives. Slice the mozzarella and tomato, place them alternately. Pour over the homemade pesto before serving. Place the grilled asparagus on a plate and sprinkle with almonds.

Tuna steak with sesame

Ingredients for 2 people:

  • tuna steak
  • 6 tablespoons of Hosin sauce
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 2 teaspoons of coconut sugar or honey
  • 2 teaspoons sesame oil
  • optional olive oil
  • 1 tablespoon sesame seeds
  • 7-8 cherry tomatoes
  • 1/2 pepper
  • 1/2 red onion

Mix all the ingredients for the sauce in a separate bowl, and then marinate the tuna in it. It’s best if you make the marinade the day before or at least an hour before frying. Fry tuna in a pan up to 1.5 minutes on each side. Sprinkle sesame on the fish before serving. Serve the tuna with your favorite salad. I chose a cherry tomato salad with peppers and red onion.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂