
Dieta wegetariańska zmieniła moje życie. Jest smaczna, zdrowa, ale przede wszystkim dodaje ogromnego powera do działania. Co więcej wege potrawy nie są nudne i z zaledwie kilku składników można stworzyć naprawdę pyszne dania na cały tydzień! Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie.
Migdałowe tosty na słodko
Składniki:
- 2-3 kromki ciemnego pieczywa
- masło migdałowe
- 1 banan
- miód
- wiórki kokosowe
Chleb podpiecz na patelni grillowej. Następnie rozsmaruj na każdej kromce masło migdałowe. Na wierzch ułóż pokrojonego w plasterki banana, posyp wiórkami kokosowymi. Na koniec polej kanapkę miodem.

Zielony koktajl
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki liści szpinaku
- 1/2 szklanki liści kolendry lub pietruszki
- 1 mango
- 1/2 awokado
- 1/2 ananasa
- 2 szklanki wody
Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Wege burgery z czarnej fasoli ze zdrową sałatką
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 żółta cebula
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 świeża czerwona papryczka chilli
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- garść posiekanej świeżej kolendry
- sos sojowy do smaku
Fasola w puszce jest już ugotowana, więc danie przygotujesz bardzo szybko. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Podsmaż je aż będą rumiane. Płatki owsiane zalej około 1/3 szklanki wody i gotuj do momentu aż wchłoną całą wodę. Fasolę połącz z podsmażonymi warzywami, a następnie dodaj przyprawy. Wszystkie składniki zblenduj na drobną masę. Do powstałej masy dodaj ugotowane płatki, świeżą kolendrę. Wymieszaj łyżką i odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut. Ze schłodzonej masy uformuj burgery i podsmaża z obu stron, aż nabiorą złocistej skórki. Jeśli chcesz, aby burgery były bardziej chrupiące możesz wrzucić je do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Składniki na zdrową sałatkę:
- dowolna mieszanka sałat
- 5-6 pomidorków cherry
- 1/2 awokado
- garść ulubionych oliwek
- sos balsamico
Sałatę wymieszaj ze składnikami, a na koniec polej sosem balsamico.

Nadziewane papryki
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki ciecierzycy
- 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
- 1-2 łyżki pasty harissa
Rozgrzej piekarnik do 200C. Ugotuj komosę. W trakcie gotowania przekrój paprykę na pół i usuń nasiona. Umieść paprykę na blasze do pieczenia. Po ugotowaniu komosy ryżowej umieść ją w dużej misce, a następnie dodaj do miski czosnek, oregano, sól, ciecierzycę i pomidory. Wymieszać wszystkie składniki. Nadziewaj paprykę, a następnie upiecz ją przez 20-25 minut. Przed podaniem skrop paprykę pastą.

Smacznego!
Love Ewa 🙂
Vegetarian food changed my life. It is tasty, healthy, but above all it adds a huge powera to action. What’s more, vegetarian dishes are not boring and with just a few ingredients you can create really delicious dishes for the whole week! Try it and you will not be disappointed.
Sweet almond toast
Ingredients:
- 2-3 slices of dark bread
- almond butter
- 1 banana
- honey
- coconut shrims
Bake bread in a grill pan. Then spread the almond butter on each slice. Arrange the sliced banana on top, sprinkle with the coconut flakes. Finally, pour the honey over the sandwich.
Green coctail
Ingredients:
- 1 and 1/2 cups spinach leaves
- 1/2 cup coriander or parsley leaves
- 1 mango
- 1/2 avocado
- 1/2 pineapple
- 2 glasses of water
Transfer all ingredients to a blender and mix to a smooth mass.
Vege black bean burgers with a healthy salad
Ingredients:
- 1 can of red beans
- 1 yellow onion
- 1/2 red onion
- 2 garlic cloves
- 1 tablespoon of frying oil
- 1 cup oat flakes
- 1 fresh red chilli pepper
- 2 teaspoons smoked paprika
- 1/2 teaspoon ground coriander
- 1 teaspoon ground cumin
- a handful of chopped fresh coriander
- soy sauce to taste
Canned beans are already cooked, so you can prepare the dish very quickly. Heat oil in a frying pan, add diced onion and chopped garlic. Fry them until browned. Pour oats in about 1/3 cup water and cook until they absorb all the water. Combine beans with fried vegetables, then add spices. Blend all ingredients to a fine mass. Add cooked flakes and fresh coriander to the resulting mass. Mix with a spoon and set aside in a cool place for about 30 minutes. Form a burger from the chilled mass and fry on both sides until golden brown. If you want burgers to be more crunchy, you can put them in a preheated oven for 10 minutes.
Ingredients for a healthy salad:
- salad mix
- 5-6 cherry tomatoes
- 1/2 avocado
- a handful of favorite olives
- balsamico sauce
Mix lettuce with ingredients, and finally pour balsamico sauce.
Stuffed peppers
Ingredients:
- 1 and 1/2 cups cooked quinoa
- 2 garlic cloves
- 1/2 teaspoon oregano
- 1/2 teaspoon salt
- 1/3 cup chickpeas
- 1/2 cup cherry tomatoes
- 1-2 tablespoons harissa paste
Preheat the oven to 200C. Boil the quinoa. When cooking, cut the pepper in half and remove the seeds. Place the peppers on a baking sheet. After cooking quinoa, place it in a large bowl, then add garlic, oregano, salt, chickpeas and tomatoes to the bowl. Mix all ingredients. Stuff the pepper and then bake it for 20-25 minutes. Before serving, sprinkle the pepper with paste.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂