fbpx

WEGE JEST PYSZNE!

Dieta wegetariańska zmieniła moje życie. Jest smaczna, zdrowa, ale przede wszystkim dodaje ogromnego powera do działania. Co więcej wege potrawy nie są nudne i z zaledwie kilku składników można stworzyć naprawdę pyszne dania na cały tydzień! Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie.

Migdałowe tosty na słodko

Składniki:

  • 2-3 kromki ciemnego pieczywa
  • masło migdałowe
  • 1 banan
  • miód
  • wiórki kokosowe

Chleb podpiecz na patelni grillowej. Następnie rozsmaruj na każdej kromce masło migdałowe. Na wierzch ułóż pokrojonego w plasterki banana, posyp wiórkami kokosowymi. Na koniec polej kanapkę miodem.

wege
fot. themodernproper.com

Zielony koktajl

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki liści szpinaku
  • 1/2 szklanki liści kolendry lub pietruszki
  • 1 mango
  • 1/2 awokado
  • 1/2 ananasa
  • 2 szklanki wody

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.

wege

Wege burgery z czarnej fasoli ze zdrową sałatką

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 żółta cebula
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 świeża czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • sos sojowy do smaku

Fasola w puszce jest już ugotowana, więc danie przygotujesz bardzo szybko. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Podsmaż je aż będą rumiane. Płatki owsiane zalej około 1/3 szklanki wody i gotuj do momentu aż wchłoną całą wodę. Fasolę połącz z podsmażonymi warzywami, a następnie dodaj przyprawy. Wszystkie składniki zblenduj na drobną masę. Do powstałej masy dodaj ugotowane płatki, świeżą kolendrę. Wymieszaj łyżką i odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut. Ze schłodzonej masy uformuj burgery i podsmaża z obu stron, aż nabiorą złocistej skórki. Jeśli chcesz, aby burgery były bardziej chrupiące możesz wrzucić je do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Składniki na zdrową sałatkę:

  • dowolna mieszanka sałat
  • 5-6 pomidorków cherry
  • 1/2 awokado
  • garść ulubionych oliwek
  • sos balsamico

Sałatę wymieszaj ze składnikami, a na koniec polej sosem balsamico.

wege

Nadziewane papryki

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki ciecierzycy
  • 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 1-2 łyżki pasty harissa

Rozgrzej piekarnik do 200C. Ugotuj komosę. W trakcie gotowania przekrój paprykę na pół i usuń nasiona. Umieść paprykę na blasze do pieczenia. Po ugotowaniu komosy ryżowej umieść ją w dużej misce, a następnie dodaj do miski czosnek, oregano, sól, ciecierzycę i pomidory. Wymieszać wszystkie składniki. Nadziewaj paprykę, a następnie upiecz ją przez 20-25 minut. Przed podaniem skrop paprykę pastą.

wege
fot. thealmondeater.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Vegetarian food changed my life. It is tasty, healthy, but above all it adds a huge powera to action. What’s more, vegetarian dishes are not boring and with just a few ingredients you can create really delicious dishes for the whole week! Try it and you will not be disappointed.

Sweet almond toast

Ingredients:

  • 2-3 slices of dark bread
  • almond butter
  • 1 banana
  • honey
  • coconut shrims

Bake bread in a grill pan. Then spread the almond butter on each slice. Arrange the sliced ​​banana on top, sprinkle with the coconut flakes. Finally, pour the honey over the sandwich.

Green coctail

Ingredients:

  • 1 and 1/2 cups spinach leaves
  • 1/2 cup coriander or parsley leaves
  • 1 mango
  • 1/2 avocado
  • 1/2 pineapple
  • 2 glasses of water

Transfer all ingredients to a blender and mix to a smooth mass.

Vege black bean burgers with a healthy salad

Ingredients:

  • 1 can of red beans
  • 1 yellow onion
  • 1/2 red onion
  • 2 garlic cloves
  • 1 tablespoon of frying oil
  • 1 cup oat flakes
  • 1 fresh red chilli pepper
  • 2 teaspoons smoked paprika
  • 1/2 teaspoon ground coriander
  • 1 teaspoon ground cumin
  • a handful of chopped fresh coriander
  • soy sauce to taste

Canned beans are already cooked, so you can prepare the dish very quickly. Heat oil in a frying pan, add diced onion and chopped garlic. Fry them until browned. Pour oats in about 1/3 cup water and cook until they absorb all the water. Combine beans with fried vegetables, then add spices. Blend all ingredients to a fine mass. Add cooked flakes and fresh coriander to the resulting mass. Mix with a spoon and set aside in a cool place for about 30 minutes. Form a burger from the chilled mass and fry on both sides until golden brown. If you want burgers to be more crunchy, you can put them in a preheated oven for 10 minutes.

Ingredients for a healthy salad:

  • salad mix
  • 5-6 cherry tomatoes
  • 1/2 avocado
  • a handful of favorite olives
  • balsamico sauce

Mix lettuce with ingredients, and finally pour balsamico sauce.

Stuffed peppers

Ingredients:

  • 1 and 1/2 cups cooked quinoa
  • 2 garlic cloves
  • 1/2 teaspoon oregano
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/3 cup chickpeas
  • 1/2 cup cherry tomatoes
  • 1-2 tablespoons harissa paste

Preheat the oven to 200C. Boil the quinoa. When cooking, cut the pepper in half and remove the seeds. Place the peppers on a baking sheet. After cooking quinoa, place it in a large bowl, then add garlic, oregano, salt, chickpeas and tomatoes to the bowl. Mix all ingredients. Stuff the pepper and then bake it for 20-25 minutes. Before serving, sprinkle the pepper with paste.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂